Mergi la conţinutul principal

Mincinosii de la DNA

"Frate geaman" al dosarului "Permise false", aflat pe rolul Tribunalului Braila inca din primavara anului 2005, dosarul de coruptie al politistilor de la Rutiera s-a dovedit la fel de real ca si solutia data de procurorii DNA. Este vorba de dosarul nr. 34/P/2005 al DNA - Serviciul Teritorial Galati, finalizat prin neinceperea urmaririi penale (NUP) in cazul tuturor celor aflati in vizorul temutei institutii pentru luare, respectiv dare de mita. Cauza a fost instrumentata de insusi sefa DNA Galati, procurorul sef Cezarina Bamboi, iar Rezolutia de neincepere a fost redactata pe data de 6 octombrie 2005, la sase luni de la sesizare. In ianuarie 2007, reporterii nostri au incercat, oficial, sa afle ce s-a intimplat cu respectivul dosar, insa raspunsul structurii centrale a DNA a fost unul naucitor: "Referitor la solicitarea dvs. Biroul de Informare si Relatii Publice este imputernicit sa va comunice ca pe rolul Serviciului Teritorial Anticoruptie Galati nu se afla inregistrat un dosar avind obiectul mentionat". Dimpotriva, conducerea Parchetului Curtii de Apel Galati, prin vocea procurorului general adjunct Didina Danaila, ne-a precizat ca respectiva cauza fusese trimisa DNA de mai bine de doi ani: "(...) Va comunicam ca o copie a rechizitoriului nr. 32/P/2004 al Parchetului de pe linga Curtea de Apel a fost inaintata la data de 22.03.2005 Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati, in vederea efectuarii de cercetari fata de cele opt persoane (politistii din dosarul "Permise false" - n. r.) la care faceti referire, sub aspectul savirsirii infractiunii de luare de mita, prev. de art. 254 Cod Penal. Referitor la solutia pronuntata, urmeaza sa va adresati DNA - Compartimentul de Relatii cu Presa, intrucit unitatea noastra nu detine asemenea informatii". Contactata in legatura cu situatia creata, dat fiind faptul ca sustinerile celor doua institutii se bateau cap in cap, reprezentantul structurii centrale a DNA, Adina Petrescu, ne-a informat: "Eu raspund pentru acele raspunsuri. Daca v-am spus ca nu exista, nu exista. Nu ma intereseaza ce zice Parchetul (Curtii de Apel - n. r.). Poate sa zica orice. Eu raspund pentru ceea ce va spun eu". In incercarea de a face lumina si a da de urma dosarului, am contactat atunci si purtatorul de cuvint al DNA, sef Birou de Informare si Relatii Publice, Livia Saplacan, care ne-a precizat ca nu s-a strecurat nicio greseala in raspunsul formulat de Adina Petrescu: "Am verificat. Asa este. Raspunsul colegei mele este perfect valabil si perfect corect. Nu avem niciun dosar. Nu a ajuns. Noi cercetam acele dosare cu care sintem sesizati. Nu am fost sesizati cu acest dosar". Mai trebuie precizat faptul ca DNA Galati isi are sediul in aceeasi cladire cu Parchetul Curtii de Apel.
Ce concluzii s-ar putea trage din raspunsul de atunci al DNA? Ori structura centrala nu este bine informata si nu stie ce dosare au in lucru serviciile subordonate, ori a mintit in mod deliberat, ca sa nu afle presa ca i-a scos basma curata, dispunind NUP in cazul ofiterilor si subofiterilor braileni suspectati de coruptie, in frunte cu fostul sef al Serviciului Circulatie din cadrul IPJ Braila, Mihai Frumuz.

"David Adrian, instructorii si cei zece candidati nu au mituit politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Braila"

DNA - Serviciul Teritorial Galati a primit dosarul respectiv, de fapt disjungerea, chiar de ziua pacalelilor, 1 aprilie 2005, urmind sa faca cercetari fata de Alexandru Boldeanu, C-tin Stefan, Mihai Frumuz, Neagu Mihaila, Lucian Ziemiankowschi, Aurel Bogdan, Mihai Budurusi si Gheorghe Gradisteanu, politistii de la Rutiera acuzati ca ar fi primit mita de la cei zece tigani din Vidra, de la Adrian David si cei doi instructori, Marian Stavarache si Ion Dogaru. David, care fusese deja trimis in judecata pentru trafic de influenta, era acuzat de complicitate la luare de mita, iar ceilalti urmau a fi cercetati pentru dare de mita. Audiati de procurorii DNA, cei zece insi (din care unul, Domnu Mitica, a decedat intre timp) prinsi cu permise falsificate au declarat ca "nu au dat bani bunuri sau alte foloase necuvenite politistilor, in vederea obtinerii permisului auto". Tot ei au spus ca "nu-i cunosc pe politistii care i-au examinat si ca niciun politist nu le-a pretins bani, bunuri sau foloase necuvenite". Instructorii auto l-au luat, de asemenea, pe "nu" in brate, iar Adrian David - pe care anchetatorii l-au audiat prin telefon, pe cind se afla in Spania -, a declarat si el in favoarea politistilor. "Fata de cele de mai sus, se impune concluzia ca David Adrian, instructorii auto si cei 10 candidati nu au mituit politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Braila, in vederea obtinerii permiselor de conducere auto si ca politistii nu au primit mita", concluzioneaza sefa DNA Galati la finele Rezolutiei de neinceperea urmaririi penale.
La inceputul lunii aprilie 2005, Parchetul Curtii de Apel Galati i-a trimis in judecata pe cei 20 de inculpati in dosarul "Permise false". Alaturi de zece tigani analfabeti din Vidra, judetul Ilfov, care, prin intermediari, au obtinut in mod fraudulos permise auto, opt ofiteri si subofiteri braileni implicati in "afacere" in frunte cu Mihai Frumuz seful Serviciului Circulatie in perioada 1999 - 2004, au fost dati pe mina instantei de judecata pentru neglijenta in serviciu. Cap de lista in dosarul penal este Adrian David, individ pe numele caruia fusese emis mandat de arestare internationala prin Interpol si care a fost extradat din Spania, in ianuarie 2007.
Potrivit procurorului sef sectie Dinu Galca, de la Parchetul Curtii de Apel Galati - actualul procuror general -, activitatea infractionala a celor implicati in aceasta afacere s-a desfasurat in perioada 2000 - 2002, pe teritoriul mai multor judete. Sfidind legea, zece tigani analfabeti din Sintesti, comuna Vidra, judetul Ilfov, au intocmit dosare de scolarizare false si au obtinut, in final, permise de conducere de la Politia Rutiera Braila, cu complicitatea lui Adrian David. In schimbul a 300 de dolari de persoana, David le-a facut rost tiganilor de vize de flotant, de acte fictive de studii si de certificate de cazier judiciar de la IGP, unde avea "cunostinte". Complice la eliberarea actelor, spun anchetatorii, a fost instructorul auto Marian Stavarache. Si directorul unei scoli de soferi este inculpat in dosar, fiind acuzat de fals intelectual si uz de fals. Pe parcursul procesului penal, oamenii legii au incercat sa afle cine s-a prezentat, totusi, la examenele teoretice si practice (sala si traseu) in locul celor zece tigani, de asemenea cine le-a eliberat acestora vizele de flotant. Nu mai putin de trei angajati ai Directiei Cazier Judiciar din IGP au primit cite o amenda administrativa, pentru ca i-au ajutat pe tigani sa obtina caziere judiciare. Cercetarile au fost disjunse, inca din 2005, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in "afacerea permise false". Romii din Vidra s-au laudat ca ar fi organizat mese festive pentru politistii braileni. Acest lucru a fost deja verificat de catre procurorii DNA, care au dispus NUP pe toata linia. Cercetarea judecatoreasca - ingreunata mult din cauza ca inculpatul-cheie Adrian David era retinut in Spania - se afla pe ultima suta de metri, astfel ca procesul "permiselor false" ar putea fi finalizat cu un verdict in zilele care urmeaza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro