Mergi la conţinutul principal

Milionul de la CJ, salvarea echipei de handbal a Brăilei

• consilierii judeţeni au aprobat, ieri, într-o şedinţă extraordinară să aloce 1.000.000 lei către echipa de handbal, asta după ce jucătoarele nu şi-au mai primit salariile de 2 luni • subiectul a “încins” spiritele în rândul consilierilor judeţeni • chiar dacă preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a afirmat că a fost aprobat în unanimiatate, liberalul Ovidiu Nechita a continuat să solicite dezbaterea proiectului în sensul legaliăţii • restul grupului PNL din CJ s-a separat de opiniile acestuia şi a votat “pentru”, lucru comentat de Chiriac, ulterior, într-o conferinţă de presă

 

După două luni în care jucătoarele de la Handbal Club Dunărea Brăila nu şi-au mai primit salariile, putând oricând să renunţe la contractul cu clubul, ieri, problema şi-a găsit rezolvarea. Mai exact, consilierii judeţeni au aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare să aloce încă 1.000.000 lei din suma de 2.000.000 lei promisă pentru acest an. Cu toate acestea, subiectul a stârnit şi nemulţumiri în rândul unora dintre consilieri. Liberalul Ovidiu Nechita a comentat faptul că totul se face în grabă, fără ca toţi membrii CJ să fi primit documentaţia la timp şi în contextul în care suma în cauză nu a fost prevăzută încă de la începutul anului în proiecţia bugetară pentru 2016.

Am dori să ne spuneţi care a fost motivul acesta extraordinar, din punctul dumneavoastră de vedere, să faceţi această şedinţă, ţinând cont că în lege se specifică faptul că o şedinţă extraordinară se convoacă doar în anumite condiţii? Vorbim de o rectificare de buget. De ce nu aţi făcut această rectificare acum două săptămâni când a fost şedinţa ordinară sau de ce nu o faceţi peste două săptămâni, când este iarăşi o şedinţă ordinară? (...) Vă aduc la cunoştinţă, poate nu cunoaşteţi, dar contribuţia Consiliului Judeţean este de 1 milion de lei. O poate confirma şi doamna director economic. De unde şi până unde dumneavoastră, sau cei care au făcut acest proiect au spus: «achitarea diferenţei». Eu ştiu că diferenţa se scade de undeva ca să îţi dea ceva. Ştiţi care e contribuţia anuală pentru Handbal la CJ Brăila? Dumneavoastră aţi semnat şi ar trebui să ştiţi. Este de 1 milion de lei. Ceea ce este scris aici e o mare prostie. «Achitarea diferenţei». De unde şi până unde? Dacă vom vota acum, vom aloca 1 milion. În niciun caz alocarea diferenţei”, a declarat Nechita. Acesta a mai semnalat şi faptul că Legea 273 privind finanţele publice locale specifică foarte clar că, la aprobarea bugetului, consilierii judeţeni nu pot cuprinde cheltuieli decât în limita surselor financiare.

„Mai josnic este faptul că mă trezesc că sunt invitat la comisie să semnez un proiect când eu nici măcar nu l-am primit. Domnule secretar, este datoria dumneavoastră să trimiteţi mapa ca să putem să venim la comisie şi să votăm! Mulţi nici măcar nu au primit mapa. Eu sunt unul dintre cei fericiţi care au primit mapa şi au studiat-o. Mulţi de aici nici măcar nu au primit-o. Nu ştiu cum arată. Dar este vorba de buget. Dragi colegi, să nu ajungem să păţim ca ceilalţi dinainte cu handbalul. Votăm în necunoştinţă de cauză! Ca să dai un milion trebuie să studiezi dosarul înainte. Uitaţi-l cât de gros este. Noi votăm fără să ştim şi se face forţat!”, a mai completat consilierul, vizibil iritat.

Reîncepe circul la CJ Brăila

La acest punct de pe ordinea de zi au luat cuvântul şi consilierii PND Simona Drăghincescu şi Cătălin Iordache, însă pentru a-şi arăta susţinerea vizavi de sprijinirea performanţei sportivelor. La rânsul său, liberalul Florin Cârligea a apreciat că handbalul este un sport extrem de important, însă nu singurul care face performanţă în Brăila, cerând mai multă atenţie din partea CJ şi vizavi de echipa de fotbal.

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a ţinut să explice necesitatea alocării acestei sume către echipa de handbal feminin a judeţului.

„Ei  (n.r. - HC Dunărea) au cerut 2,5 milioane de lei şi nu le-a fost aprobat decât 1 milion de lei. Acum ajungem la o normalitate. Avem în vedere şi celelalte ramuri sportive. Trebuie să avem o gândire unitară şi mă gândesc foarte serios şi la ce anume se întâmplă cu echipa de fotbal. În momentul de faţă este un ONG. Ne dorim ca pentru anul 2017 să ne facem o strategie în ceea ce priveşte finanţarea sportului brăilean şi exact cum aţi spus şi dumneavoastră, ne gândim şi la alte ramuri sportive. Avem copii foarte buni care trebuie ajutaţi. Şi la înot, fotbalul, luptele, boxul şi aşa mai departe. Şi eu sunt fost sportiv de performanţă şi, din câte ştiu, în Brăila există un bazin de copii foarte buni. Dacă investim în ei putem să îi aducem la rezultate foarte bune şi cu siguranţă avem în Brăila campioni olimpici şi foarte mulţi medaliaţi la campionatele naţionale, mondiale, europene. Aşa că, în continuare, ne vom gândi împreună, respectând legea, la finanţarea cât mai multor ramuri sportive. Începem cu handbalul. Pentru mine handbalul, în momentul de faţă, după aprobarea acestui proiect va fi constant şi în echilibru. Trebuie să le oferim acestor fete echilibru. Este o echipă performantă”, a declarat Chiriac.

Cu toate că liberalul Ovidiu Nechita a solicitat ca dezbaterile să continue şi să primească lămuriri de la directorul economic în privinţa legalităţii proiectului, Chiriac a îndemnat consilierii judeţeni să voteze. Acesta l-a întrebat ulterior pe Nechita dacă este împotriva punctului, însă cum liberalul nu a venit cu un răspuns concret, Chiriac a declarat că proiectul a fost aprobat în unanimitate, chiar dacă dezbaterile nu s-au oprit aici.

“Este un abuz ce faceţi! Vreau ca doamna director să îmi spună dacă proiectul este legal!”, a afirmat Nechita.

“V-am spus că da. Veţi primi un răspuns scris. Bun, proiectul a fost aprobat în unanimitate”, a completat Chiriac.

“Vă rog frumos să consemnaţi în procesul verbal că preşedintele consiliului judeţean nu vrea să răspundă pe proiect. Eu discut pe proiect. Atunci vă rog frumos să mă daţi afară din sală pentru că eu vă întreb pe dumneavoastră la subiect. Mai sunt discuţii. Vreau să ştiu concret ce am de votat. Nu puteţi să mă obligaţi să votez ceva dacă nu mi-aţi răspuns. Aveţi jurist şi poate să îmi răspundă”, a continuat Nechita.

Ulterior, Chiriac a încercat să treacă la următorul punct, însă a intervenit şi Simona Drăghincescu. Aceasta a cerut ca Nechita să fie lămurit, chiar dacă nu era de acord cu interpretarea liberalului. În cele din urmă, şi directorul economic a afirmat că proiectul este corect.

“I love Francisk

Şi cum spiritele erau “încinse”, PND-istul Cătălin Iordache a ţinut să îi ofere preşedintelui CJ Brăila un tricou alb pe care era inscripţionat mesajul: “I love Francisk” care, potrivit spuselor consilierului, ar fi venit din partea suporterilor echipei de handbal. Trebuie punctat şi că Iordache nu a participat la vot, motivând faptul că face parte din AGA la HC Dunărea Brăila.

La finalul episodului, Vasile Cortez, liderul consilierilor judeţeni PNL a ţinut să vină cu lămuriri în privinţa votului “pentru” pe care l-au dat liberalii, în ciuda discursului lui Ovidiu Nechita. “Vreau să vă spun poziţia grupului de consilieri liberali privind acest proiect cu banii la handbal, despre care s-au făcut atâtea discuţii aici. Vreau să vă spun că gradul de risc este zero să se întâmple ceva. Faţă de mandatul trecut, când fostul vicepreşedinte Emilian Dumitriu a forţat nişte bani pe ultima sută de metri. Atunci gradul de risc a fost maxim, dar acum nu e cazul”, a conchis Cortez.

Subliniem că la şedinţa de ieri au fost prezenţi doar 31 de consilieri din 33 în funcţie, PSD-istul Viorel Mortu lipsind motivat, iar PNL-istul Marian Sârbu, nemotivat.

Chiriac: “Îmi pun întrebarea dacă domnul Nechita este consilier PNL sau nu?”

Imediat după şedinţa extraordinară a CJ Brăila, Francisk Chiriac a susţinut o conferinţă de presă, în care, printre altele, a atins şi subiectul banilor alocaţi pentru echipa de handbal. Acesta s-a arătat extrem de surprins de atitudinea diferită afişată de consilierul Ovidiu Nechita şi de liderul PNL Vasile Cortez.

“După şedinţa extraordinară de astăzi eu îmi pun întrebarea dacă domnul Nechita este consilier PNL sau nu? Pentru că şeful de grup a votat proiectul fără niciun fel de problemă şi a vorbit în numele consilierilor PNL, iar domnul Nechita a vorbit în nume propriu şi personal, într-adevăr necitind documentele. Vă spun că am rezolvat o problemă în ceea ce priveşte handbalul de continuitate şi stabilitate a echipei. Dar ăsta e stilul domnului Nechita. Îl înţelegem. El are foarte multe întrebări. (...) Am făcut un lucru bun pentru sportul brăilean. Încercăm să aducem la standarde şi la stabilitate şi alte ramuri sportive. Avem nevoie de lucrul ăsta. Nu numai cu consilierii PSD, ci cu toţi consilierii din CJ. Chiar şi opoziţia. Până la urmă sunt reprezentanţi ai acestui judeţ, ai acestui oraş şi ne dorim cât mai multe evenimente sportive. Cuvântul de ordine pentru handbal este STABILITATE. Sub nicio formă nu se va desfiinţa! Nu s-a pus problema niciodată”, a afirmat Chiriac.

Liderul CJ Brăila a ţinut să specifice şi că în urmă cu o seară fusese huiduit de o parte a suporterilor echipei, în momentul în care a participat la meciul HC Dunărea, din Sala Sporturilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro