Mergi la conţinutul principal
Lucrări de modernizare cum nu s-au mai văzut de zeci de ani

Milioane pentru port

• încă un proiect de modernizare și reabilitare a unei porțiuni din portul Brăila intră în execuție, după ce un alt proiect similar, care viza alte câteva dane, a început în primăvara acestui an • investiția de acum se ridică la 126,8 milioane lei, adăugându-se la cea de 121,1 milioane lei din primăvară • după finalizarea lucrărilor la ambele proiecte, portul brăilean ar trebui să devină un ”motor de dezvoltare”, având o capacitate de operare crescută cu circa 30% • la primul proiect lucrează o asociere de firme din care fac parte și ”Hercules” și ”Concivia” SA, iar la cel de-al doilea, care ar trebui să intre în lucru de săptămâna viitoare va lucra ”Concivia”, alături de alte firme din Galați, Târgu Mureș și București

 

Portul Brăila trece în prezent prin cea mai amplă operațiune de modernizare din ultimii 30 de ani, odată cu demararea a două investiții masive, de sute de milioane de lei, cofinanțate cu bani europeni, din Fondul European de Dezvoltare regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Concret, se modernizează cheurile existente sau sunt construite de la zero cheuri noi, se reabilitează drumurile de acces și se extind rețelele subterane de canalizare și de alimentare cu apă. După finalizarea acestor proiecte, capacitatea de operare a portului ar urma să crească cu circa 30%, aspect ce ar urma să dea avânt creșterii economice a Brăilei. ”Portul Brăila va deveni un motor de creștere economică pentru Regiunile de Dezvoltare Sud-Est și Nord, inclusiv prin îmbunătățirea conexiunilor la rețelele TEN-T (Core și Comprehensive)”, a declarat, vicepremierul Sorin Grindeanu, Ministru al Transporturilor și Infrastructurii, miercuri, 7 decembrie, atunci când a anunțat că Guvernul a semnat încă un contract de finanțare pentru modernizarea portului brăilean.

Este vorba despre un al doilea proiect care vizează portul nostru, după ce, în primăvara acestui an a mai fost demarat unul. Dar, dacă cel din primăvară are ca obiect construirea a două cheuri noi, în incinta bazinului portuar, cel lansat acum se referă la modernizarea a două dane aflate pe șenalul navigabil. Concret, acest contract în valoare de 126,8 milioane de lei se referă la modernizarea danelor 26 și 27, reabilitarea unui drum de acces la danele respective, pe o lungime de 314 metri liniari, modernizarea rețelelor pentru furnizare curent electric, realizarea iluminatului pe dane și pe drumurile de utilitate publică, modernizarea rețelelor de alimentare cu apă pentru furnizare apă potabilă la nave și la consumatorii portuari, realizarea rețelelor de canalizare pluvială a drumurilor aferente acestora și a rețelelor de apă și canalizare. Din studiul de fezabilitate întocmit pentru acest proiect, reiese că infrastructura existentă în prezent în portul Brăila este veche de 80 - 100 ani.

Potrivit informațiilor primite de la conducerea Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, instituția care administrează portul Brăila, cele două obiective vizate de proiectul de modernizare sunt cheuri de tip ”periat” care necesită o macara plutitoare pentru încărcarea-descărcarea navelor. După modernizare, acestea vor deveni cheuri verticale, lângă care navele pot acosta pentru operațiuni de încărcare-descărcare efectuate direct de pe mal, cu o eficiență net superioară. Lucrările pentru amenajarea cheurilor și modernizarea infrastructurii rutiere și a rețelelor supraterane și subterane aferente acestora au fost deja scoase la licitație și a fost desemnat și un câștigător, astfel că pentru luni, 12 decembrie, este programată emiterea ordinului de deschidere a șantierului. Licitația a fost câștigată de o asociere formată din firmele ”Concivia” SA Brăila - ”Vepex Com” SRL Galați - ”Socot” SA Târgu Mureș - ”Structural Engineering” SRL București. Proiectarea este asigurată de firma BCPC București. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor se ridică la 78,5 milioane de lei. Restul până la 126,8 milioane lei va merge către contractele de consultanță, management de proiect, publicitate etc. Potrivit directorului adjunct al APDM Galați, Nicolae Tivilichi, termenul de finalizare al proiectului asumat prin contract este primul trimestru al anului 2024, însă constructorii au promis că totul va fi gata până pe 31 decembrie 2023.

 

Lucrările începute în primăvară, finalizate în proporție de peste 30%

Pentru proiectul în valoare de 121,16 milioane de lei care a intrat în lucru în primăvara acestui an, constructor este asocierea de firme ”Hercules” SA - ”Concivia” SA - ”Interconstruct” SRL. Proiectul vizează reabilitarea danelor dinspre silozurile din incinta portului, construirea a două noi cheuri verticale, pe latura dinspre Poliția de Frontieră și a unui cheu dalat în partea din spate a incintei portuare. Lucrările sunt în momentul de față la peste 30% stadiu de execuție. Termenul contractual este luna decembrie a anului viitor, însă și pentru acest proiect se speră o finalizare în avans, promisiunea contructorilor fiind luna iunie 2023. Dacă se va întâmpla așa, rămâne de văzut. Cert este că, odată cu această modernizare a danelor existente și realizarea altora noi, capacitatea de operare a portului brăilean va crește substanțial. De asemenea, noile facilități vor crea posibilitatea diversificării activității portuare, existând posibilitatea înființării unui terminal petrolier.

Cert este că investiții de o asemenea amploare n-au mai fost făcute în portul Brăila de zeci de ani. ”Este prima dată, în ultimii 30 de ani, când se fac astfel de investiții în infrastructura portuară. S-au mai făcut lucrări de întreținere, dar nu o modernizare de o asemenea amploare”, ne-a declarat directorul adjunct al APDM Galați, Nicolae Tivilichi. 

 

Declarația ministrului Grindeanu

Guvernanții de la București speră la o revigorare masivă a porturilor Brăila și Galați, după ce în ambele orașe se fac investiții substanțiale pentru acest deziderat. Miercuri, după ce s-a semnat contractul de finanțare pentru cel de-al doilea proiect menționat mai sus, viceprim-ministrul Sorin Grindeanu, Ministru al Transporturilor, a postat următorul anunț pe o rețea de socializare: ”Dăm startul modernizării Porturilor Brăila și Galați! Am semnat astăzi (n.r. – 7 decembrie) două contracte de finanțare de aproximativ 264 milioane de lei care vor îmbunătăți capacitatea operațională a celor două porturi. Portul Brăila va beneficia de 126,82 milioane de lei pentru integrarea în fluxul internațional de mărfuri. Iar pentru creșterea capacității de mărfuri a acestui port va fi modernizată  infrastructura portuară și drumurile de acces interioare. Lucrările care trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor (2023) vizează modernizarea danelor 26 și 27 și amenajarea acestora pentru creșterea capacității de mărfuri transportate pe căi navigabile interioare la 260.000 tone/an (până în anul 2030). Prin acest proiect Portul Brăila va deveni un motor de creștere economică pentru Regiunile de Dezvoltare Sud-Est și Nord, inclusiv prin îmbunătățirea conexiunilor la rețelele TEN-T (Core și Comprehensive)”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro