Mergi la conţinutul principal
„Fă, Doamne, din noi, izvoare nesecate de liniște, de pace și de omenie!”

Mii de pelerini la Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă

* în vinerea din Săptămâna Luminată, brăilenii au venit să ia agheasmă de la Biserica „Buna Vestire”, din Centrul Vechi, lăcaș sfânt de sub altarul căruia izvorăște apă tămăduitoare * pelerinii sosiți din toată țara au primit binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian, ierarhul Dunării de Jos, care a sfințit apele și a oficiat Sfânta Litughie * „Ne rugăm ca, dincolo de apa văzută, să o simțim pe Maica Domnului, ca o fântână de daruri pentru fiecare dintre noi”, a spus ierarhul Dunării de Jos * vineri, până la orele prânzului, mai bine de 9.000 de oameni veniseră să ia agheasmă de la Biserica Greacă 

 

 

 

Evlavie și credință în puterea tămăduitoare a apei sfințite, izvorâtă din fântâna veche de mai bine de un secol și jumătate care se află sub Altarul Bisericii „Buna Vestire”, cunoscută de toată lumea sub numele de Biserica Greacă.

Vineri, 21 aprilie, în marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii, mii și mii de pelerini din Brăila și din toată țara au venit să ia agheasmă de la Biserica „Buna Vestire”, din Centrul Istoric al orașului, adevărat simbol al urbei de la Dunăre. Au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a oficiat Sfânta Litughie, precum și slujba de sfințire a Agheasmei Mici, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

„Din 1863 și până astăzi, în orașul Brăila, ca „rădăcină” a Sfântului Altar al Bisericii „Buna Vestire”, este un „izvor al vindecărilor” - fântâna care se deschide doar o dată pe an, de unde vine apă sfințită. Este singura fântână care stă la temelia unei biserici. Ne rugăm ca, dincolo de apa văzută, să o simțim pe Maica Domnului, ca pe o fântână de daruri pentru fiecare dintre noi. Iar cel mai mare dar este sănătatea trupească și sufletească. Fiecare creștin, după modelul Miacii Domnului, poate deveni „medic vindecător cu aproapele său, orice om de aici și de pretutindeni. Fă, Doamne, din noi, izvoare de pace, de liniște, de omenie și de însănătoșire a raporturilor dintre oameni!”, le-a spus Părintele Arhiepsccop Casian pelerinilor.  

Ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii aflați în biserică și pe cei din afara ei și i-a stropit cu agheasmă, după obiceiul creștin.

„Este o zi de mare bucurie pentru biserica noastră și pentru orașul Brăila. Ne bucurăm de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, ne bucurăm pentru slujire, pentru binecuvântare. În același timp, ne plecăm cu smerenie în fața credincioșilor care dovedesc evlavie și, în același timp, multă credință în puterea tămăduitoare a apei sfințite, care este luată din izvorul de sub Altarul Bisericii Grecești „Buna Vestire”. Credem că, spre deosebire de alți ani, au fost chiar mai mulți credincioși. De aseară și până astăzi, la ora 11.00, au trecut, deja, circa 9.000 de oameni pe la Izvorul Tămăduirii. Sperăm să ajngă agheasma până la ultimul credincios. Noi vom fi aici”, a spus părintele Doru Sima, parohul Bisericii „Buna Vestire”.

Parcă nu a fost niciodată atâta sete de vindecare și de pace în sufletele celor care veniseră, vineri, cu credință, la Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, fie ei brăileni sau pelerini sosiți din alte județe. Datorită bunei organizări, nu s-a stat mai mult de o oră la coadă. Parcă și Cerul a fost mai îngăduitor cu cei prezenți, pentru că nu a mai plouat, ba dimpotrivă, la un moment dat, soarele le-a zâmbit oamenilor dintre nori.     

 

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Izvorului Tămăduirii este un praznic al Maicii Domnului așezat în Vinerea din Săptămâna Luminată, imediat după Sfintele Paști, amintind de una dintre minunile Maicii Domnului, săvârșită în vechime, lângă Constantinopol. Sărbătoarea datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin și are menirea să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea de mântuire a neamului omenesc. Maica Domnului este mijlocitoarea noastră, rugătoare către Domnul Iisus Hristos, cea care ne înțelege suferințele, ca una care a suferit pentru Fiul său, pe Dumul Crucii, în urmă cu 2.000 de ani. Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică. Multe biserici din România sunt cunoscute pentru izvoarele tămăduitoare la care vin în pelerinaj, an de an, mii de credincioși. Un astfel de Izvor al Tămăduirii se află la Brăila și a fost descoperit când se săpa fundația Bisericii Buna Vestire, cunoscută drept Biserica Greacă, în anul 1863. Este ziua în care Brăila devine, chiar și pentru o zi, centrul al Ortodoxiei.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro