Mii de pelerini la Biserica Greacă. Rugă pentru pace la Izvorul Tămăduirii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mii de pelerini la Biserica Greacă. Rugă pentru pace la Izvorul Tămăduirii

 

* mii de pelerini au fost prezenți, vineri, în Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii * Sfânta Liturghie a fost oficiată de ierarhul Dunării de Jos, IPS Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți * credincioșii s-au rugat pentru cei dragi, dar și pentru pace la hotarele României * Parohia româno-elenă "Buna Vestire" a pregătit pachete cu bucate pascale pentru săraci, dar și 20.000 de sticle cu agheasmă pentru pelerini * alte 30.000 de sticle cu agheasmă au fost distribuite la celelalte biserici

 

 

 

 

Ignorând ploaia, mii de pelerini au sosit, vineri dimineață, la marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii, să se roage Lui Dumnezeu cu credință și să ia agheazmă de la Biserica "Buna Vestire". Tineri, copii și vârstnici, deopotrivă, au stat ore în șir la coadă, implorând ajutor de la Dumnezeu. Alții, veniți de departe, s-au rugat la icoana Izvorului Tămăduirii, așezată la loc de cinste în sfântul lăcaș, și au ascultat cu evlavie Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos. O liniște sfântă plutea în văzduhul mirosind a tămâie și nu puțini au fost aceia care s-au rugat pentru pace la hotarele mult încercate ale țării.

"Am venit la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii tocmai din comuna Viziru. Am luat sfânta agheazmă și m-am rugat pentru sănătatea copiilor și a nepoților mei - am patru nepoței! - pentru binele familiei, dar și pentru pace în țara vecină și în toată lumea. Deși am diabet și fac insulină de mai bine de 20 de ani, țin post și merg în fiecare duminică la biserica "Pogorârea Sf. Duh", de la Viziru. Îl port pe Dumnezeu în suflet. Mă rog să fie pace în lume, iar de aici, de la Biserica Greacă din Brăila, merg la Adam, în județul Galați, unde am frații și părinții înmormântați, să le aprind câte o lumânare la mormânt", ne-a spus Claudia Cojocaru, de 74 de ani, pelerin din comuna Viziru, după ce a primit agheazmă.

Ca ea au fost mii de pelerini care au așteptat, răbdători și cu credință în suflet, să primească binecuvântarea Domnului Iisus Hristos Cel Înviat din morți și ajutorul Maicii Domnului Tămăduitoarea. Copii și bunici din județul Vrancea, romi din județul Galați, greci din Elada, pelerini din Iași și din toate colțurile țării au venit - unii încă de joi seară! - să primească vindecare de bolile trupești și sufletești. Iar după ore de stat la coadă, ruga rostită la icoanele sfinte din mărețul lăcaș de cult, recent restaurat, a venit ca o binecuvântare.

"Parohia româno-elenă Buna Vestire a pregătit pentru pelerinii sosiți la Izvorul Tămăduirii 20.000 de sticle de 0,5 litri și de un litru pline cu agheazmă. Alte circa 30.000 de sticle au fost împărțite parohiilor din municipiul Brăila, pentru a fi oferite credincioșilor. De asemenea, am pregătit câteva zeci de pachete cu bucate pascale - ouă și cozonaci - pentru familiile nevoiașe din parohia noastră", ne-a mărturisit părintele Doru Sima, parohul Bisericii Grecești, prezent la marea sărbătoare creștină. 

Sfânta Liturghie din vinerea Izvorului Tămăduirii a fost oficiată de însuși ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pentru a veni în sprijinul credincioșilor, voluntarii parohiei româno-elene au instalat mai multe corturi, dat fiind faptul că vineri dimineață a plouat serios. Jandarmii brăileni, ajutați de polițiștii locali, i-au îndrumat pe oameni și au dat o mână de ajutor, acolo unde a fost cazul. Acesta este și motivul pentru care pelerinii sosiți la Biserica Greacă nu s-au îmbulzit să ia agheazmă, ca în anii trecuți. Dimpotrivă.   

În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni pentru bunul mers al lucrărilor ce se efectuează la această biserică şi pentru pacea a toată lumea. Părintele Arhiepiscop a tâlcuit, totodată, pasajul evanghelic de la Sfântul Ioan, rânduit pentru această sărbătoare, şi a prezentat istoria sărbătorii, precum şi minunile săvârşite la Izvorul Tămăduirii de lângă Constantinopol, acolo unde, prin lucrarea Maicii Domnului, au fost făcute multe minuni şi vindecări în decursul veacurilor, mulţi împăraţi şi oameni de rând vindecându-se de diferite boli.

”Chiriarhul Dunării de Jos a amintit despre importanţa restaurării acestui emblematic şi măreţ locaş de cult, care, din luna august a anului 2018, se află într-un amplu proces de reabilitare şi consolidare. După Sfânta Liturghie, 12 elevi participanţi la diverse concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale au fost premiaţi de ierarhul Dunării de Jos. Pe lângă premiile în bani, tinerii au primit cărţi de rugăciune şi icoane şi au fost invitaţi la agapa prilejuită de hramul acestei biserici”, a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al eparhiei.

La final, pelerinii au fost stropiţi cu aghiasmă, au primit arhierească binecuvântare şi au fost invitați la tradiţionala agapă frăţească.

Parohia ”Buna Vestire”, din Centrul Vechi, a oferit credincioşilor peste 20.000 de sticle cu aghiasmă. Alte 2.000 de sticle cu aghiasmă au fost împărţite cadrelor medicale, de către preoţii capelani din unităţile spitaliceşti brăilene. În tot Protopopiatul Brăila, peste 50.000 de sticle cu aghiasmă au fost împărțite credincioşilor de către preoții brăileni.

De secole, Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, ce amintește despre minunile și puterea tămăduitoare a Maicii Domnului. Statornicită în prima vineri din Săptămâna Luminată, imediat după Sfintele Paști, sărbătoarea a transformat Brăila, de ani buni, în loc de pelerinaj și nu puțini au fost aceia care au spus că au primit vindecare de boli doar atingând apa sfințită de la Biserica "Buna Vestire".

Biserica Greacă de la Brăila, ridicată în anul 1863 - pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza - este cunoscută și pentru faptul că are trei Sfinte Altare și trei hramuri: "Buna Vestire", Sf. Gherasim" și "Sf. Nicolae". Sub paraclisul Sf. Gherasim există un izvor făcător de minuni care a ieșit la iveală pe când se săpa temelia sfântului lăcaș, în anul 1863. Credincioșii spun că, la acest izvor, se săvârșesc minuni an de an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Mai trebuie reamintit faptul că piatra de temelie a Bisericii "Buna Vestire" a fost pusă la 8 septembrie 1863, de către membrii mai înstăriți ai Comunității Elene din Brăila, 300 la număr, cu voia Domnitorului Cuza. Adevărată bijuterie arhitectonică, biserica este construită în formă de cruce cu trei Sfinte Altare și două turle, în stil bizantin, cu puternice influențe elene, gotice și renascentiste. Ceasul din turla bisericii, recent restaurat, este unic în această parte a țării. Lucrările au fost realizate cu materiale de cea mai bună calitate, aduse de peste hotare (marmură, granit) fiind supravegheate de arhitectul Avraam Ioanidis, din Brusa (Asia Mică). Sfințit în anul 1872, monumentul de arhitectură adăpostește adevărate comori de artă bisericească, icoane vechi și picturi murale realizate cu multă măiestrie de Gh. Tattarescu, iar catapeteasma și icoanele împărătești sunt îmbrăcate în foiță de aur. Candelabrele vechi, impozante, sunt din cristal de Boemia, iar marmura a fost adusă din carierele din Italia.

Inclusă pe lista monumentelor istorice din România, Biserica "Buna Vestire" - simbol al Brăilei - a intrat, în august 2018, într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe atât la interior cât și la exterior. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, precum și din fonduri proprii, cu sprijinul autorităților locale și al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.   

           

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro