Mergi la conţinutul principal

Mii de pelerini au luat agheazma de la Biserica Greaca

Pelerini din toata tara au sosit, ieri, la Braila, in ziua praznicului crestin al Izvorului Tamaduirii, incredintati fiind ca vor dobindi vindecare de toate suferintele trupesti si sufletesti, prin izvorul miraculos de la Biserica "Buna Vestire" (Greaca). Inca de joi seara, dupa sfintirea agheazmei celei mici - de catre un sobor de preoti braileni -, credinciosii au stat la rind ca sa ia agheazma si sa se roage Maicii Domnului pentru tamaduire. Zeci de jandarmi si politisti comunitari au asigurat 24 de ore din 24 ordinea in zona Bisericii Grecesti, dind o mina de ajutor unde a fost cazul si tinind "in friu" puhoiul de oameni. Tineri si batrini, romani de prin toate judetele limitrofe sau tigani din judetul Galati, cu mic cu mare, au asteptat rabdatori sa ia apa sfintita, coborind apoi la 12 metri sub Sfintul Altar, acolo unde se afla izvorul caruia i s-a dus vestea in toata tara.
Sfinta Liturghie Arhiereasca a fost oficiata de insusi PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi episcopali. Ierarhul de la Galati i-a binecuvintat pe cei prezenti prin stropirea cu agheazma si i-a indemnat sa pretuiasca asa cum se cuvine Invierea Domnului. De altfel, Invierea Lui Iisus Hristos a fost si subiectul predicii rostite de PS Casian la praznicul Izvorului Tamaduirii. In "marea de credinciosi" puteau fi vazuti, ieri, oameni bolnavi sau cu diverse handicapuri, ba chiar si orbi, toti acestia fiind incredintati ca vor primi de la Dumnezeu ajutor si vindecare. La prinz, "coada" ajunsese pina hat, pe strada Rubinelor, in fata Universitatii "Constantin Brancoveanu", iar sfintul lacas parea inconjurat de un fluviu viu, de oameni. "Biserica "Buna Vestire" este monument istoric si ea trebuie salvata, prin reparatii si consolidari. Am depus deja documentatia la Primaria Brailei. Sfintul lacas trebuie sa ramina, totusi, o "biserica vie" nu un muzeu, chiar daca sintem o parohie mica, de numai 500 de familii", ne-a spus parintele paroh Filip Nicolescu, cel care s-a ingrijit, an de an, de bunul mers al parohiei mixte romano-elene, ctitorita pe vremea lui Alexandru I Cuza.

Trei hramuri, trei altare

Biserica "Buna Vestire" de pe "Ulita Silistrei" (Calea Calarasilor) este unul din putinele lacase de cult ortodoxe cu trei hramuri si trei altare. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in ziua de 8 septembrie 1863, cu voia domnitorului Alexandru I Cuza, pe cheltuiala comunitatii grecilor braileni si cu binecuvintarea episcopului de atunci al Dunarii de Jos. La vremea aceea, peste 300 de familii de greci, majoritatea lor armatori si comercianti, au pus bazele Comunitatii Elene, cu scopul declarat de a ridica un lacas de inchinare in care sa se oficieze slujba in limba materna, pentru ei si pentru navigatorii celor aproximativ 800 de corabii si vapoare grecesti ce soseau anual in Portul Braila. Adevarata bijuterie arhitectonica, biserica imbina stilul clasic, bizantin, cu cel gotic si renascentist. Ea a fost sfintita cu mare fast in ziua de 19 octombrie 1872, de catre PS Melchisedec, Episcopul Dunarii de Jos. Uriasele candelabre sint lucrate de mesteri iscusiti, din cristal de Boemia, iar catapeteasma si icoanele imparatesti sint imbracate in foita de aur. Se spune ca majoritatea materialelor - in primul rind marmura - au fost aduse de peste hotare. O parte din pictura Bisericii Grecesti a fost realizata de pictorul Gheorghe Tattarescu, in anii 1880, iar cele mai multe icoane de braileanul Matache Orasanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro