Mii de credincioşi brăileni aşteptaţi la hramul Mănăstirii Măxineni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mii de credincioşi brăileni aşteptaţi la hramul Mănăstirii Măxineni

• liturghia va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, în superbul decor al mănăstirii recent restaurate • slujba va începe cât mai de dimineaţă, fiindcă temperaturile de peste zi vor fi caniculare

 

Sâmbătă, 24 iunie, credincioşii brăileni sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” de la Măxineni. Cu ocazia acestei sărbători, la biserica mănăstirii va fi expusă, începând chiar de astăzi, de la ora 9.30, o copie a Icoanei Maicii Domnului Podromiţa. Recent renovat, lăcaşul monahal va încerca să fie, la fel ca de fiecare dată, o gazdă primitoare pentru miile de creştini care vor participa, sâmbătă, la liturghia oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. Slujba va începe în jurul orei 8.30 şi se va termina înainte de orele amiezei, în contextul în care se anunţă temperaturi caniculare. Pentru agapa creştinească ce va urma după liturghie vor fi oferite circa 1.500 pachete cu mâncare, pregătite de enoriaşele din zece parohii din Brăila.

După-amiază, mănăstirea va găzdui conferinţa cu tema “Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, la care vor participa numeroşi preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de voievodul Matei Basarab, la anul 1637, iar din acele vremuri până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost un important centru spiritual, întrucât era situată la zona de graniţă dintre Ţara Românească şi Moldova. În timpul primului război mondial, în 1917, lăcaşul a fost afectat de luptele de pe frontul Măxineni - Nămoloasa, apoi a urmat o lungă perioadă de părăsire. Mănăstirea a prins din nou viaţă după 1990, graţie arhimandritului Simeon Ovezea, preot al închisorilor comuniste, care a pus bazele îndelungatului proces de reconstrucţie. Din 2007, cu ajutorul unor fonduri primite de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi Consiliul Judeţean Brăila, pe ruinele vechii biserici voievodale a început procesul de restaurare şi consolidare. În prezent, totul este gata, putând fi admirate de vizitatori atât casa voievodală cât şi vechea biserică, pe care restauratorii s-au străduit să o reclădească într-o formă cât mai apropiată de cea iniţială.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro