Mergi la conţinutul principal

Mii de brăileni la icoana Sfintei Parascheva

• cu buchete de flori în mâini și cu nădejdea în suflete, credincioșii au stat la coadă la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva, așezată în pridvorul sfântului lăcaș • în ajunul sărbătorii, ÎPS Casian al Dunării de Jos a sfințit pictura Bisericii "Sf. Cuvioasă Parascheva" • cu acest prilej, credincioșii s-au putut închina raclei ce adăpostește un veșmânt al Sfintei, adus din patrimoniul sacru al Parohiei "Sfinții Apostoli" • brăilenii au adus ofrande pentru sufletele celor adormiți și s-au rugat pentru sănătatea și binele celor dragi

 

Zi binecuvântată de Dumnezeu la sărbătoarea hramului Bisericii "Sfânta Cuvioasă Parascheva", de pe Strada Mihai Bravu. În timp ce mii de credincioși din toată țara se închinau, vineri, 14 octombrie, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Iași, alte mii se rugau cu evlavie la icoana făcătoare de minuni de la ctitoria brăileană închinată Cuvioasei.

Încă de joi, 13 octombrie, când a fost sfințită pictura bisericii de pe Strada Mihai Bravu, brăilenii s-au așezat la rând la icoana Cuvioasei Parascheva, așezată în pridvorul sfântului lăcaș, s-au rugat cu credință și i-au adus buchete de flori Ocrotitoarei Moldovei și a României. Cu prilejul sosirii, la Brăila, a ierarhului Dunării de Jos, brăilenii au putut atinge racla ce adăpostește un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, adus din patrimoniul sacru al Parohiei "Sfinții Apostoli". 

Ziua de hram de la "Cuvioasa Parascheva"  a venit ca o binecuvântare, ca un balsam pentru sufletele celor care i-au cerut, vineri, ajutor "Sfintei de la Iași", atât de iubită și în ținutul Dunării de Jos. Dacă dimineață soarele se pitise, timid, printre nori, după ora 10.00, când sute de oameni așteptau să treacă pe la icoana Sfintei, astrul ceresc lumina blând turlele sfântului lăcaș înconjurat de o mare de oameni. Mari și mici, tineri și bătrâni, veniseră să ceară ajutorul Cuvioasei și să se roage Lui Dumnezeu. Alții aduseseră ofrande pentru sufletele celor adormiți, inclusiv must, pâine, lipie, fructe și vin nou, după obicei. Parcă niciodată nu au fost atâția tineri la hramul acestei biserici. Credincioșii au ascultat cu evlavie Sfânta Liturghie de hram și imnul Cuvioasei Parascheva, iar forțele de ordine - jandarmi și polițiști - au supravegheat zona și au montat garduri de protecție pentru mulțimea care aștepta la rând la icoana făcătoare de minuni a Cuvioasei Parascheva.

 

O biserică mai presus de dictatura comunistă

 Ridicată prin strădania preoților și pe cheltuiala credincioșilor din cartier - cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos - noua biserică a Parohiei "Sfânta Cuvioasă Parascheva", luminează orașul ca o făclie în vecinătatea Pieței Concordia. Este cea de a patra biserică închinată Cuvioasei Parascheva, din cele ctitorite la Brăila în decurs de 150 de ani. Prima biserică, construită la finele secolului al XIX-lea, s-a surpat din pricina unui defect de proiectare, a doua a fost mai degrabă un mic paraclis (care dăinuie și astăzi), iar cea de a treia, copie fidelă a Catedralei de la Timișoara - a fost dinamitată și făcută una cu pământul de regimul comunist, în anul 1964, în numele așa-zisei sistematizări a orașului.

Piatra de temelie a Bisericii "Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost pusă în decembrie 2005, de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, pe un teren aparținând parohiei. După cum ne-a mărturisit, deunăzi, părintele paroh Stan Ștefan, "construcția noului lăcaș de cult s-a dorit a fi o reparație morală menită să îndrepte nedreptățile istorice la care a fost supusă parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva de-a lungul anilor".

În anul 2006, s-a turnat fundația sfântului lăcaș, iar până în anul 2012 s-au ridicat zidurile și turlele, întreaga construcție fiind "la roșu". În același an, Biserica "Sf. Cuv. Parascheva" a fost acoperită cu tablă din cupru. Au fost apoi realizate tencuielile interioare și exterioare, catapeteasma, stranele și iconostasele, inclusiv scaunul arhieresc. Toate acestea au fost realizate din lemn de stejar scuptat cu multă pricepere de artistul Grigore Tamaslacaru, din Târgu Neamț.

Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva", de pe Strada Mihai Bravu, a fost sfințită în octombrie 2014, de către ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Tot atunci, bisericii i s-a dat cel de-al doilea hram, după obicei, cel al Sf. Mucenic Sava de la Buzău, sfânt român martirizat în sec. IV, de către barbarii goți. Tot din anul 2014, s-a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în noua biserică brăileană, spre bucuria credincioșilor.

Pictura Bisericii "Sfânta Parascheva" a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul Ciprian Buzuloi, din București. Cei 800 de mp de pictură mural

 au costat peste 900.000 de lei. Începută în anul 2018, pictura bisericii a fost finalizată în acest an. Icoanele împărătești de la Catapeteasmă sunt opera pictorului Adrian Rusu.

Demn de amintit este faptul că Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" a fost construită exclusiv din daniile credincioșilor și din veniturile parohiei, iar proiectul inițial a fost de 3 milioane de lei. La exteriorul sfântului lăcaș, au prins viață sfinții români, realizați în tehnica mozaic de maestrul Daniel Codrescu - pictorul Catedralei Mântuirii Neamului, din București.

Simbol al parohiei brăilene, icoana Sfintei Cuvioase Parascheva - care este scoasă din biserică pe 14 octombrie, în ziua de hram - a fost lucrată cu fir de aur și argint de o credincioasă, în anul 1892. Icoana, o broderie de mari dimensiuni, lucrată pe suport de catifea, o înfățișează pe Sfânta Parascheva în mărime naturală și purtând epitrahil, ca un arhiereu. Este singura icoană de acest fel din țară. În vechiul paraclis al bisericii se mai află o icoană a Sfintei Parascheva zugrăvită pe lemn de pictorul brăilean Matache Orășanu, la finele sec. XIX și îmbrăcată în argint aurit. Tot aici, se află icoana Sfintei Parascheva făcând milostenie copiilor săraci, precum și icoanele Sf. Ierarh Nicolae, Domnului Iisus Hristos și Maicii Domnului (icoanele împărătești) zugrăvite de același Matache Orășanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro