Mergi la conţinutul principal

Mii de brăileni au primit deja cardurile de energie

• la Brăila, aproximativ 28.000 de carduri de energie vor putea fi folosite începând de săptămâna viitoare, respectiv de luni, 20 februarie, pentru plata facturilor de energie (total sau parțial) după cum urmează: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire • valoarea primei tranșe de bani corespunzătoare acestui card este de 700 de lei • începând de astăzi, și asociațiile de proprietari vor primi, într-un plic, cadrul legal și informații despre aplicarea acestui sprijin

 

Oficiul Județean de Poștă Brăila a reușit distribuirea a 80% din cardurile de energie alocate întregului județ. Asta înseamnă că aproximativ 28.000 de brăileni au intrat deja în posesia ajutoarelor de căldură, iar pentru restul de 20%, adică în jur de 5.000 de persoane, se așteaptă noi dispoziții de la nivel central, din cauza unor neconformități care trebuie lămurite. ”Am distribuit 80% și mai avem 20% de carduri nedistribuite. Au rămas nedistribuite pentru că, nu am avut voie să le distribuim, conform normelor noastre. Spre exemplu, au fost câte două sau mai multe persoane la aceeași adresă, pentru că așa a venit baza de date de la STS (n.r.- Serviciul de Telecomunicații Speciale) și, ulterior, au făcut niște precizări și pe acestea le-am reținut. Chiar astazi (n.r. - luni, 13 februarie a.c.) am avut o videoconferință cu poșta și cu ministerul, în care s-a adus în discuție acest subiect. Acum așteptăm să vedem dacă ne dă undă verde și pe aceste situații.  Deci, cele nedistribuite sunt pentru că le-am oprit noi de la plată, le avem la nivel de subunitate și le ținem până la noi dispoziții”, a declarat pentru cotidianul ”Obiectiv”, directorul Oficiului Județean de Poștă Brăila, Camelia Ifrim. În plus, aceasta ne-a precizat că Poșta Brăila a primit ieri, luni, 13 februarie, și plicurile destinate asociațiilor de proprietari, care conțin atât cadrul legal, cât și informații esențiale legate de acordarea acestui sprijin, fiind vorba, în total de aproximativ 800 de bucăți, care vor intra de astăzi (n.r.- marți, 14 februarie) în distribuire . ”Astăzi  (n.r. - luni, 13 februarie) am primit și plicurile pentru asociațiile de proprietari. Sunt în jur de 800 și de mâine (n.r. - marți, 14 februarie) vor intra în distribuire. Peste alte două zile am fost informați că vom primi și plicurile cu persoanele neeligibile. Deci, în total, sunt trei tranșe de distribuit. Prima a fost cu cardurile pentru cei eligibili, a doua cu asociațiile de proprietari care conțin chitul și ordonanța, cu tot ce trebuie să știe asociațiile, și a treia tranșă este pentru persoanele neeligibile. Acestea din urmă intră în tipărire de azi și de mâine le vom primi”, a mai spus, ieri, sursa citată. Întrebată de ce se mai emit totuși carduri pentru persoanele neeligibile, directoarea Poștei Brăila a explicat că este vorba, mai exact, despre înștiințări adresate potențialilor beneficiari în cazul cărora au fost descoperite situații care i-au făcut incompatibili cu acest sprijin. ”Să vă dau un exemplu. Dacă, la o adresă, un membru al familiei are un venit de 2.200 lei și un alt membru are 1.500 de lei, chiar dacă unul are sub 2.000 de lei va fi neeligibil din cauza soțului sau soției cu un venit peste 2.000 de lei. Și cumva li se explică această situație, deci este o înștiințare transmisă de minister. Sunt și alte spețe similare”, a mai explicat Camelia Ifrim, pentru ”Obiectiv”.

Reamintim că acest sprijin de căldură este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman și prin Programul Operațional Regional. Ajutorul are o valoare totală de 1.400 de lei, sumă care se împarte în două tranșe pe an, a câte 700 lei fiecare, sub forma unor carduri pe suport de hârtie. Odată ajunse la persoanele eligibile, acestea vor putea fi folosite pentru plata facturilor de energie (total sau parțial) după cum urmează: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Astfel, conform informațiilor oficiale, se pot plăti facturi curente sau restante doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Important de reținut este că, dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. În ceea ce privește modalitatea de achitare a facturilor, rețineți că plățile se fac doar prin mandat poștal, iar sumele alocate nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie. Plățile pentru prima tranșă de 700 de lei se vor putea efectua în perioada 20 februarie - 30 iunie 2023, iar pentru a doua tranșă tot de 700 de lei, intervalul va fi septembrie - decembrie 2023. După această dată va expira și valabilitatea acestor carduri. 

Din categoriile de beneficiari fac parte pensionarii care au peste 60 de ani (inclusiv) cu venituri sub 2.000 de lei/ lună, inclusiv; pensionarii de invaliditate, fără o limită de vârstă aici, dar cu aceeași limită de venit, respectiv sub 2.000 de lei inclusiv/lună; persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, fără limită de vârstă, cu condiția să aibă venituri lunare care nu depășesc suma de 2.000 de lei inclusiv; familiile cu alocație de susținere unde, din nou, nu există limită de vârstă, dar nici de venituri; familiile/persoanele beneficiare de ajutor social, fără limită de vârstă și fără limită de venituri. Așadar, venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro