Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mihail Saakasvili a obtinut 58,96 la suta din voturi

Presedintele georgian in exercitiu, Mihail Saakasvili, a cistigat alegerile prezidentiale anticipate de simbata cu 58,96 la suta din voturi, potrivit rezultatelor oficiale partiale publicate duminica, relateaza AFP.
Aceste rezultate au fost publicate dupa numararea a mai putin de zece la suta din buletinele de vot, respectiv din 185 dintr-un total de 3.300 de circumscriptii electorale.
Principalul adversar al lui Saakasvili, Levan Gaceciladze, a obtinut 22,07 procente, potrivit cifrelor disponibile pe site-ul Comisiei electorale centrale.
"Activitatea noastra a fost perturbata de conditiile meteorologice dificile. Asteptam rezultatele preliminare pentru toata Georgia in jurul orelor 20.00-21.00" (18.00-19.00, ora Romaniei), a declarat duminica dimineata Levan Tarhnisvili, presedintele Comisiei electorale centrale.
Rata de participare a fost de 56,7 la suta, depasind pragul minim de 50 de procente care permite declararea unui cistigator din primul tur de scrutin. Un candidat trebuie sa obtina peste 50 la suta din voturi pentru a cistiga din primul tur al alegerilor, potrivit legislatiei georgiene.
Sondajul efectuat la iesirea de la urne si publicat simbata seara ii credita pe cei doi candidati cu 53,8 si respectiv 28,3 la suta din voturi.
Candidatul opozitiei a denuntat insa acest sondaj ca fiind "falsificat" si a facut un apel catre simpatizantii sai sa manifesteze duminica la ora 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei).
Circa 460 de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) trebuie sa isi prezinte concluziile duminica la ora 11.00.
Erou al "revolutiei trandafirilor", miscare prodemocratica din 2003, Saakasvili, in virsta de 40 de ani, a fost ales cu 96 la suta din voturi la inceputul lui 2004. Popularitatea sa a scazut de atunci, georgienii reprosindu-i in special ca nu a reusit sa combata saracia.
Imaginea sa de democrat a fost afectata dupa reprimarea manifestatiilor opozitiei si instaurarea starii de urgenta timp de noua zile in noiembrie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii