Mihai Tudose vrea un plan de acțiune concret de la Comisia Europeană: reluarea transporturilor și a turismului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mihai Tudose vrea un plan de acțiune concret de la Comisia Europeană: reluarea transporturilor și a turismului

* europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a afirmat în cadrul unui editorial publicat de Digi24.ro, că recomandările din partea Comisiei Europene nu sunt suficiente în acest moment * acesta a precizat că este nevoie de un plan de acțiune, astfel încât să fie reluate activitățile de transport și cele turistice într-o formă potrivită contextului actual

 

Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose susține că este nevoie de reluarea transporturilor și a turismului în spațiul UE printr-o intervenție cât mai rapidă și o abordare coerentă din partea Comisiei Europene. Acesta a abordat subiectul, joi, în cadrul unui editorial publicat de Digi24.ro, prin intermediul căruia a încercat să atragă atenția că este nevoie de mai mult decât de simple recomandări în acest moment.

”Comisia Europeană a făcut public un set de orientări și recomandări pentru reluarea activității în transporturi și turism în UE. Obiectivul e redeschiderea etapizată și coordonată, în perspectiva unui sezon turistic aflat deocamdată sub semnul întrebării. Turismul înseamnă 10% din PIB-ul UE și 12% din locurile de muncă, iar jumătate din angajați riscă să fie concediați în acest an. De aceea, e nevoie de o abordare coerentă și o intervenție urgentă, solicitate ferm Comisiei de Parlamentul European. Nu e simplu, în condițiile în care decizia finală aparține țărilor membre și suntem încă în fața multor necunoscute legate de evoluția pandemiei. Dar ceea ce a prezentat ieri (n.r. - miercuri) Comisia este, din păcate, prea puțin raportat la provocările momentului. De aceea, cer Comisiei Europene să considere pachetul de orientări ca un punct de pornire pentru un plan de acțiune european pentru transporturi și turism, care să includă reguli clare, instrumente de ajutor financiar și un mecanism de gestiune a situațiilor critice ulterioare”, a precizat Tudose în cadrul editorialului.

Acesta a adăugat că doar așa se va putea evita haosul unei relaxări necoordonate, motiv pentru care speranța sa este aceea că în luna iunie când se vor vota în Parlamentul European măsurile pentru turism și transport, parlamentarii să aibă în față un set de norme agreate cu toate statele membre, care să poată fi rapid aplicate.

”Pentru a avea o vară cât mai aproape de normal cu putință în actualele condiții. Vă dau câteva exemple care ridică semne de întrebare: Luxembourg și țările baltice își deschid granițele la sfârșit de săptămână, pe când Germania, Franța și Austria au în vedere eliminarea completă a restricțiilor doar la mijloc de iunie. Grecia deschide sâmbătă o parte din plaje, cu măsuri care pot fi model la nivel european, dacă se va dovedi că funcționează distanțarea fizică: maxim 40 de persoane pe 1.000 de metri pătrați de plajă, cu spațiu minim de 4 metri între umbrele. Ar putea fi un punct de pornire și pentru dialogul cerut cu disperare de angajatorii din turismul românesc actorilor picați la Palatul Victoria din comediile cu jandarmi ale lui Louis de Funes. Restabilirea liberei circulații în UE ar trebui să aibă la bază, potrivit recomandărilor Comisiei, trei criterii: starea epidemiei, capacitatea de a aplica măsuri de distanțare și igienă pe parcursul călătoriei, precum și prioritizarea circulației transfrontaliere în domeniile de activitate esențiale. În funcție de acestea, ridicarea restricțiilor trebuie să se facă în trei etape. Acum suntem în faza 0, în care sunt permise deplasările pentru servicii esențiale și pentru transporturile de marfă. O observație care ne privește direct, de vreme ce guvernul PNL și-a propus să intensifice exportul de culegători români pentru plantațiile Europei: statele UE trebuie să permită deplasarea lucrătorilor sezonieri. În etapa 1, spre care vrem să ne îndreptăm, restricțiile de călătorie urmează să fie ridicate treptat între țările cu situație epidemiologică pozitivă și similară, pentru tranzit profesional și personal, inclusiv turistic. Iar etapa 2 ar presupune eliminarea tuturor controalelor la frontiere, menținând însă măsurile sanitare necesare”, a mai completat Tudose.

Europarlamentarul a mai punctat în cadrul editorialului pentru Digi24 că pentru a se asigura o revenire la normalitate într-un mod sustenabil, este nevoie de norme de siguranță sanitară comune. Tudose a mai spus că în prezent se lucrează la un protocol pentru sectorul aviatic, pe care îl vor anunța, zilele următoare, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

”Partea bună e că se lucrează. Partea rea e că foarte încet, foarte greu. Și așteptările dar și efectele sunt imense”,  a conchis fostul premier al României.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro