* europarlamentarul brăilean Mihai Tudose susține că ar fi timpul ca Uniunea Europeană să devină din reactivă, pro-activă în fața provocărilor precum coronavirusul și cirza migranților * acesta susține că, din păcate, în prezent există un decalaj ”ce se poate dovedi păgubos” între evenimente și răspunsul european
Europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a lansat un semnal de alarmă privind modul în care Uniunea Europeană gestionează criza privind coronavirusul, dar și cea a migranților. Potrivit acestuia, ar fi cazul ca UE să devină cât mai rapid, din reactivă, pro-activă în fața provocărilor.
Tudose a afirmat că multiplicarea focarelor de coronavirus în Europa a determinat Comisia Europeană să aloce, zilele trecute, 232 de milioane de euro combaterii epidemiei. Din această sumă, 100 de milioane euro sunt destinate cercetării medicale pentru producerea unui vaccin, iar restul banilor susținerii eforturilor Organizației Mondiale a Sănătății.
”Este un nou pas, după activarea în ianuarie a Mecanismului de protecție civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni din China și mobilizarea unui fond de 10 milioane de euro, în cadrul programului “Horizon 2020”, pentru cercetări de urgență asupra coronavirusului. A urmat apelul UE pentru coordonare și cooperare internațională - de la trimitere de material medical spre zonele în care este nevoie, la colaborare științifică și economică. Eforturile în plan medical sunt dublate de analiza impactului economic al epidemiei. Președinția semestrială croată a Consiliului UE a convocat o reuniune a miniștrilor Economiei din țările membre. Previziunile economice sunt revizuite negativ, în condițiile în care turismul, transportul, industria auto și cea electronică se resimt puternic. Bursele lumii tocmai au înregistrat o săptămână neagră, cu o cădere de 10%, cea mai severă de la falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008, care a declanșat criza financiară.
Una din acţiunile luate în calcul pentru contracararea pericolului sanitar este închiderea temporară a frontierelor”, susține europarlamentarul brăilean.
Tudose a dorit să sublinieze că deocamdată, la nivelul Comisiei Europene s-a făcut recomandarea de nu se introduce controalele la frontierele interne din Spaţiul Schengen. De asemenea, comisarii ar fi cerut ca eventuala măsură să țină cont de trei criterii: proporționalitatea deciziei, coordonarea cu celelalte state și existența unei evaluări științifice a riscurilor.
”Până acum nicio țară membră nu a notificat Comisia în acest sens. Ar fi pentru prima dată în existența UE când s-ar închide granițele din cauza unui risc de sănătate publică. Rămâne de văzut, însă, care va fi impactul în plan politic al propagării rapide a coronavirusului în Europa. Mai ales că, la porțile Greciei și Bulgariei, a reizbucnit presiunea migratorie, după deschiderea graniței turce, cu încălcarea Acordului UE-Turcia din 2016 privind controlul migrației. Confruntările din regiunea Idlib au cauzat, din decembrie încoace, încă un milion de refugiați sirieni. Așadar, se conturează spectrul unei crize asemănătoare celei a refugiaților din 2015. Ar fi timpul, cred, ca UE să devină din reactivă pro-activă în fața provocărilor. Deocamdată, în ciuda eforturilor, există un decalaj ce se poate dovedi păgubos între evenimente și răspunsul european”, a conchis Tudose.