Mergi la conţinutul principal

Mihai Tudose consideră că România este «pe perfuzii» sub Guvernarea PNL

* europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a publicat un nou editorial pentru digi2.ro, în care vorbește despre împrumuturile făcute de România de la Uniunea Europeană, în contextul în care deja specialiștii vorbesc despre o criză globală a datoriilor * acesta l-a criticat pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru modul în care tratează acest subiect complex, acuzându-l că ia decizii după o ”logică strict electorală”, dar care ”duce o țară direct în zid”

 

Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose consideră că sub Guvernarea PNL România se îndreaptă încet dar sigur către un dezastru economic. Acesta a publicat, recent, pentru digi24.ro, un editorial intitulat ”România pe perfuzii”, în care vorbește despre problema împrumuturilor tot mai mari, în contextul în care specialiștii avertizează deja în privința riscurilor declanșării unei crize globale a datoriilor. Potrivit lui Tudose, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este concentrat doar pe campania electorală, fără să țină cont de consecințe.

”Cu siguranță Florin Cîțu a auzit de Stiglitz. Dar nu-l bagă în seamă. Problema e a laureatului Nobel, că n-a auzit de Cîțu. Dacă auzea, trebuia să țină cont de talentul lui de a duce o țară direct în zid, cu toată viteza. Joseph Stiglitz și Hamid Rashid, coordonatorul departamentului ONU pentru monitorizarea economică globală, au analizat recent riscurile unei crize globale a datoriilor, pornind de la observația că peste o sută de țări cu venituri mici și medii trebuie să plătească în acest an datorii de 130 de miliarde de dolari. Din această sumă, jumătate se va duce la creditori privați. S-a ajuns aici în urma triplării datoriei publice, din cauza relaxării cantitative la care s-a recurs după criza financiară din 2008. «Acum a venit ziua socotelilor», avertizează cei doi economiști. De aici, dl Cîțu ar pierde firul. Pentru că, împreună cu colegii lui de guvern, e prizonierul unei logici strict electorale. O logică de un pragmatism tare cinic în vremuri de pericol medical generalizat și acut. Dar și de risc economic și social major, după cum atenționează Stiglitz și Rashid: «O criză globală a datoriilor va arunca milioane de oameni în șomaj și va alimenta instabilitatea și violența în întreaga lume». Soluțiile propuse sunt scutirea de la plata datoriilor pe timpul pandemiei și, în perspectivă, o restructurare profundă a acestor datorii excesive, printr-un program de răscumpărare a lor”, a punctat Tudose.

 

« Practic, România e pe perfuzii!»

 

Europarlamentarul a mai adăugat că singura sa rezervă este legată de propunerea FMI de a gestiona acest proces. Tudose a afirmat că deși ”și-a cosmetizat agenda”, FMI rămâne ”o sperietoare mondiale” din pricina condițiilor pe care le impune.

”Dar asta e o altă discuție, deși m-a pus pe gânduri asigurarea d-lui Cîțu că nu vom avea nevoie de sprijinul FMI în acest an și că ne descurcăm să luăm bani de pe piețele financiare. Dar la anul? Sau după alegeri potopul? Cu o ritmicitate specifică dependenților de shopping, dl Cîțu ne anunță triumfător că a mai împrumutat niște bani. Unde se duc sumele astronomice pe care le contabilizează falimentara guvernare PNL? La refinanțarea datoriei publice și la acoperirea deficitului bugetului de stat. Ca premier, anunțam în decembrie 2017 că intenționez să împrumut de pe piețele externe 8 miliarde de euro în următorii doi ani. 8 miliarde în 2 ani. În numai primele șase luni de mandat, actualul guvern a făcut împrumuturi de peste 10 miliarde de euro. Practic, România e pe perfuzii! Sigur, «PSD e de vină pentru toate», de vreme ce PSD e arătat cu degetul până și pentru când plouă sau când nu plouă (în funcție de stocul de umbrele deținut de oarece prieteni liberali), deși se face curând anul de când PNL guvernează singur-singurel - lux de care nu va mai avea parte vreun partid românesc mult de acum înainte”, a mai adăugat Tudose.

PSD-istul brăilean a atenționat că Florin Cîțu ”se descucă” pe piețele financiare, doar împrumutând la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.

”Asta da performanță! În ritmul ăsta, liberalii se vor bucura în curând dacă le dau cămătarii Duduieni niște bani! Nu e glumă: zilele trecute, Ministerul Finanțelor a reușit să obțină numai două treimi din cât și-a propus să împrumute de la bănci. Concret, la emisiunea de obligațiuni de 300 de milioane de lei, dl Cîțu a reușit să ia doar 201 milioane cu împrumut, deși dobânda era de 3,96%!... Analiza lui Joseph Stiglitz se intitulează «Cum poate fi prevenită criza datoriei suverane». A-i pune acest text în față lui Florin Cîțu e ca și cum ai încerca să dresezi un cuptor cu microunde să-ți aducă dimineață ziarul... P.S. Marea Britanie a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată după 11 ani.... Numai noi suntem pe val...”, a conchis europarlamentarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro