• îndrăgitul actor ne-a mărturisit că, de când trupa sa de actori a început să participe constant la Festivalul Florilor, a redescoperit Brăila şi istoria sa “fabuloasă” • acesta spune că Ministerul Culturii, dar şi autorităţile locale, ar trebui să se implice mai mult în renovarea clădirilor lăsate în paragină în Centrul Vechi • în ediţia actuală a Festivalului Florilor, Teatrul “Masca” a prezentat spectacolul “Istoria Dansului”, care, ca de obicei, a avut mare priză la public • şi artiştii brăileni care au urcat pe scena din Parcul Monument în acest sfârşit de săptămână au contribuit la reuşita actualei ediţii a festivalului
Deşi nu a început sub auspicii foarte bune, din cauza vremii ploioase de pe parcursul zilei de vineri, 10 mai, ediţia din această primăvară a Festivalului Florilor s-a dovedit până la urmă la fel de reuşită ca şi cele din sezoanele precedente. Sâmbătă, soarele a început să răzbească dintre nori, pentru ca duminică să fie senin de dimineaţă până seara, spre bucuria producătorilor şi comercianţilor de flori care au avut standuri amplasate în rondoul Parcului Monument. Vânzările de muşcate, petunii, garofiţe şi alte flori de sezon nu au fost, totuşi, prea spectaculoase, după cum ne mărturisea, duminică seară, una dintre comerciantele prezente la eveniment. “Lumea şi-a cam cumpărat dinainte de Florii sau chiar dinainte de Paşte flori pentru curte sau balcon. Acum au mai luat, aşa, de completare...”, ne-a spus vânzătoarea. Chiar şi aşa, s-au dat suficient de multe flori la ghiveci cât să fie toată lumea relativ mulţumită.
Ca de obicei, centrul de greutate al Festivalului Florilor a fost spectacolul oferit de Teatrul “Masca” din Bucureşti. A devenit deja o tradiţie ca artiştii bucureşteni să participe la acest eveniment organizat de Primăria Brăila, iar reprezentaţiile lor sunt primite de fiecare dată cu multă căldură de publicul brăilean. Acest lucru a fost remarcat şi de directorul Teatrului “Masca”, binecunoscutul actor Mihai Mălaimare, care ne-a spus că, după atâtea spectacole făcute în oraşul nostru a început să recunoască în public oameni care vin în fiecare an să se bucure de prestaţiile actorilor. “Am început să ne facem prieteni aici la Brăila, şi în viaţa reală şi pe Facebook. E plăcut că există acest festival peren şi le mulţumesc celor de la Primărie care ne invită an de an. Spectacolele de la Brăila au devenit o certitudine în programele pe care le întocmim la fiecare început de an. Întâlnim aici un public foarte călduros şi e plăcut că încă mai vedem oameni zâmbitori, spre deosebire de Bucureşti sau alte oraşe, unde lumea e parcă mai încrâncenată”, ne-a declarat Mihai Mălaimare. Surprinzător, după ce a colindat ţara în lung şi lat cu spectacolele teatrului pe care îl conduce, acesta spune că, din punctul său de vedere, Brăila este cel mai interesant oraş din România. “Odată cu participarea noastră constantă la acest festival, am redescoperit un oraş care ar trebui să beneficieze de o atenţie sporită din partea Ministerului Culturii. Brăila a avut cândva nu mai puţin de 12 teatre, şi ce vedete ale lumii culturale a dat acest oraş, ce activitate comercială fabuloasă... Sunt întristat când văd câte clădiri sunt lăsate să se degradeze în prezent. Ar trebui schimbate legile, aşa încât cei care deţin aceste clădiri să fie obligaţi să nu le mai ţină în paragină. Artiştii brăileni nu se implică, din păcate, mai mult pentru promovarea oraşului. Străinii care habar nu au de istoria fabuloasă a acestui oraş trec pe aici în drum spre Galaţi şi rămân doar cu impresia acelor clădiri care mai au puţin şi se dărâmă. Primarul ar trebui să apeleze la artişti, din toate domeniile culturale - sculptori, arhitecţi, muzicieni, dansatori - pentru a contribui cu toţii la renaşterea oraşului”, consideră Mihai Mălaimare. Acesta a încheiat discuţia cu reporterul nostru într-o notă optimistă, totuşi, spunând că, de-a lungul celor câţiva ani de când vine cu trupa sa de actori la Festivalul Florilor, a observat că lucrurile au început să se mişte în direcţia bună. “Am fost foarte fericit când am văzut clădirea teatrului renovată. E un exemplu bun care trebuie continuat. Brăila e un oraş frumos chiar şi aşa cum este acum. Pot să îţi placă şi casele renovate, dar şi cele care încă n-au avut norocul ăsta, dar care au în spate o istorie şi o poveste a lor”, ne-a mai spus îndrăgitul actor bucureştean.
În ediţia din această primăvară a Festivalului Florilor, Teatrul “Masca” a prezentat “Istoria dansului”, un spectacol care a reconstituit, atât prin costumaţiile şi machiajul actorilor, cât şi prin mişcările scenice ale acestora, câteva momente din îndelungata istorie a dansului, începând din Egiptul Antic până în zilele noastre.
Pe lângă Teatrul “Masca”, programul artistic a inclus spectacole oferite de reprezentanţi ai Casei de Cultură, Şcolii de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” şi Liceului de Artă “Hariclea Darclee”, precum şi reprezentaţii ale altor instituţii culturale din municipiu şi judeţ. Capete de afiş au fost “Jampa Orchestra”, trupa Antic, George Petrenco şi Magdalena Duţu.