Mergi la conţinutul principal

Mihai Eminescu, sarbatorit de scoala care ii poarta numele

Ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu a fos un prilej pentru elevii si profesorii de la Scoala "Mihai Eminescu" sa-si sarbatoreasca patronul spiritual prin diferite actiuni.
Manifestarea a debutat cu un cuvint al directorului Maria Neicu, care a trecut in revista ralizarile unitatii din cei 40 de ani de existenta, anul 1995, cind scoala a primit numele marelui poet si anul 2002, cind a fost asezat in fata scolii bustul poetului, realizat de profesorul Radu Pencea. "15 ianuarie este o zi in care, in mod firesc, ar trebui sa luam un volum de versuri, sa-l citim si sa ne amintim astfel de Eminescu. Dar, in mod sigur, nu este de ajuns doar sa citesti versurile eminesciene, trebuie sa patrunzi caligrafia geniului poetic. Cuvintul lui Eminescu respira in versul sau, iar versul nu este decit traire. Eminescu poate fi trait de fiecare dintre noi. Este o indatorire de a cinsti prezenta poetului in simtirea noastra. Cinstim prezenta poetului in simtirea noastra si alaturam un gind despre spiritul scolii noastre", a spus directorul Maria Neicu. De asemenea, in discursul sau a mentionat si faptul ca scoala a reusit sa fie una moderna, in pas cu timpul, si datorita eforturilor depuse de fostii directori: Rodica Craciun, Emilia Zaharia, Magda Gancev, Stela Stan, Adela Cochino, Sanda Costache, Nicu Stanciu si Dumitru Barau. Au mai spus citeva cuvinte la acest moment aniversar invatatorul Nicolae Ciuperca, fostul director Dumitru Barau si directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", Rodica Draghici. In final, au fost evidentiati si elevii cu aceeasi zi de nastere ca a poetului, iar corul scolii, "MiEmi", condus de profesorul Nistor Dumitru, a interpretat citeva cintece pe versuri eminesciene. Activitatile au continuat pe ateliere.
Atelierul coordonat de profesoarele Valeria Balaban si Cornelia Morosan s-a intitulat "Poeti si scriitori despre Eminescu", atelierul "Eminescu intre sine si lume", comunicari stiintifice ale elevilor, a fost coordonat de profesoara Elvira Stanica, iar atelierul "Clasa a IV-a - in ritm cu cerintele ciclului gimnazial la matematica" a fost coordonat de invatatoarea Victoria Katana si prof. Fanica Tatu. Profesorii Radu Pencea si Ileana Savu au lasat copiii sa se joace desenind la atelierul "Eminescu - poezia culorilor", iar in alt atelier s-a discutat despre proiectul Comenius al scolii, "Jocul, cel mai puternic mijloc de educatie", sub indrumarea profesorilor Dorina Valou, Carmen Marin si Gabriela Bulhac.

Concursul de creatie literara "Mihai Eminescu" a provocat 70 de elevi din 12 scoli

Un moment aparte a fost cel al premierii elevilor participanti la Concursul de Creatie Literara "Mihai Eminescu". S-au inscris 70 de elevi din 12 scoli, iar jurizarea lucrarilor a fost asigurata de catedra de limba si literatura romana a Scolii "Eminescu". Premiile au fost oferite de directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", Rodica Draghici, care a declarat ca se bucura de faptul ca s-a ajuns la cea de-a zecea editie si ca se coaguleaza astfel talentele literare din judet. La sectiunea proza, s-au acordat trei premii, Madalina Nistor, Scoala "Cuza", premiul I, Vlad Chitaru, Scoala "Eminescu" - premiul II si Oana Mariana Dumitru, Scoala "Sfintul Andrei" - premiul III. Mentiunile au fost obtinute de Adriana Petrea - Scoala "Eminescu", Florentina Miron - Scoala "Cuza" si Viorica Patrascu - Scoala "Mihu Dragomir".
La sectiunea poezie, pe primele trei locuri s-au situat, in ordine descrescatoare: Viorica Patrascu - Scoala "Mihu Dragomir", Leonard Purice - Scoala Jirlau si Ruxandra Stroe - Scoala "Eminescu". Cele trei mentiuni de la poezie au fost obtinute de Roxana Popescu - Scoala "Creanga", Raluca Gaina - Scoala "Eminescu" si Ruxandra Toma - Scoala "Eminescu". Cu aceasta ocazie a fost prezentat si noul numar al revistei scolii, "Constelatia 23", de catre profesoara Marioara Balan. Revista reda preocuparile diverse ale elevilor. Citeva pagini au fost dedicate momentului intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, s-au trecut in revista performantele elevilor si s-au publicat parerile elevilor despre opera literara a lui Eminescu. S-a evidentiat si faptul ca realizarea revistei apartine in totalitate elevilor, coordonati de profesoara de informatica Gabriela Bulhac. Mai sint prezentate si noutatile editoriale de la biblioteca scolii, proiectul Comenius coordonat de scoala "Eminescu" si Unitatea de cercetasi "Luceafarul". Inspectorul de limba romana, prof. Ana Maria Zlavog, a felicitat scoala si participantii la concurs si a sfatuit elevii sa citeasca si sa combine varianta clasica a lecturii cu cea informatizata pentru ca viitorul apartine si uneia si alteia dintre variante. Mai mult, a indrumat elevii care compun poezie sau proza sa-si publice creatiile pe site-ul "www.poezie.ro" pentru ca si aceasta este o forma prin care se pot afirma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro