Brăilenii nu vor mai avea posibilitatea să cumpere miei vii din pieţe, iar apoi să meargă cu ei la centrele de tăiere, care funcţionau în anii trecuţi în Piaţa Mare sau la Obor. Cel puţin aşa reiese dintr-o notă trimisă direcţiilor subordonate din teritoriu, de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. "Anul acesta, mieii destinaţi comercializării se vor sacrifica doar în abatoare autorizate pentru schimburi intercomunitare. În municipiul Brăila se găsesc două astfel de obiective. Nu mai este permisă amenajarea temporară a centrelor de tăiere lângă locurile unde se comercializează miei vii, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi", ne-a declarat Niţă Caragaţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. E posibil, însă, ca în urma reacţiilor primite din partea cumpărătorilor, ANSVSA să renunţe la această reglementare. "Noi vom aplica dispoziţiile primite. E posibil ca reglementarea să rămână valabilă, e posibil să se schimbe până în perioada Paştelui, depinde şi de felul cum va reacţiona populaţia", spun surse din cadrul DSV Brăila.
Ce nu se schimbă faţă de anii trecuţi este posibilitatea ca mieii să fie sacrificaţi şi în gospodăriile populaţiei. În acest caz, însă, ei nu pot fi comercializaţi, fiind destinaţi exclusiv consumului propriu al familiei în cauză. "Mielul sacrificat în gospodărie poate fi consumat doar de către proprietar şi familia acestuia. O familie poate sacrifica mai mulţi miei, atât timp cât aceştia sunt oferiţi gratuit rudelor sau prietenilor. Vânzarea meilor tăiaţi în gospodăriile populaţiei este strict interzisă", ne-a informat directorul DSVSA Brăila.
O veste bună pentru crescătorii brăileni de oi este că de anul acesta este permisă din nou vânzarea mieilor româneşti în Turcia. Acolo pot ajunge însă doar animalele care provin din judeţe unde nu se semnalează prezenţa unor boli specifice ovinelor, în special scrapia. Din fericire, judeţul Brăila se numără printre aceste zone.