Mergi la conţinutul principal

MidWinter 2023 la Brăila

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Considerat a fi primul mare eveniment ornitologic al fiecărui început de an, Midwinter 2023 o să fie și anul acesta o sărbătoare a iubitorilor de păsări dar și a celor ce doresc să petreacă în aer liber câteva ore în perioada 14-15 ianuarie 2023. Calendarul ornitologului amator sau profesionist începe, an de an, cu recensământul internațional al păsărilor de apă, MidWinter-ul. În luna ianuarie, dragostea față de păsări și natură ne scoate din casă pentru a observa rațe, gâște, lebede, pescăruși, cormorani și alte rarități care apar pe apele noastre în sezonul rece.

Și pentru că județul nostru este bogat în zone umede, anul acesta vă propunem trei locații interesante: Lacu Sărat I și II, Movila Miresii și Balta Seaca. Prima întâlnire o să aibă loc la Lacu Sărat I și II în data de 14 ianuarie în jurul orei 9.30, apoi ne vom deplasa către Movila Miresii și Seaca. Având în vedere faptul că temperaturile vor fi destul de scăzute la acea dată, obligația fiecărui participant este să vină echipat corespunzător unor astfel de ieșiri în natură. În funcție de numărul participanților interesați și de numărul de păsări ce vor putea fi observate, vom aloca o zi, adică data de 14 ianuarie, în cazul în care nu sunt foarte multe păsări în fiecare locație, sau două zile, incluzând aici și data de 15 ianuarie cel puțin pentru una din cele trei locații sus menționate.

În fiecare an, MidWinter-ul are loc în perioada 10 - 20 ianuarie. În România, programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Acest recensământ face parte dintr-o acțiune internațională, simultană, coordonată la nivel global de Wetlands International. Recomandarea este ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 14 – 15 ianuarie 2023, sincronizarea fiind foarte importantă. Se evită astfel numărarea păsărilor în mai multe locații, de către mai mulți observatori.

În 2022, la eveniment au participat 201 observatori, care au numărat păsările sălbatice din 494 de locații. Totalul a fost unul peste cel înregistrat în anii anteriori: 826.495 de păsări, dintre care 733.834 de exemplare (88,8 % din total) specii acvatice. Dintre cele 172 de specii prezente, 80 (46,5 %) au fost specii dependente de zonele umede.

 

Cine poate număra păsările sălbatice?

La recensământ pot participa observatori din toată țara, observatori care cunosc foarte bine speciile de păsări acvatice. Și desigur, cine suportă bine frigul strașnic și vântul puternic, care pot acompania zilele de ianuarie. Sigur ochii vor lăcrima și mâinile vor îngheța pe lunetă și binoclu!

Toți cei interesați să ia parte în cadrul acestui recensământ, sunt rugați să ne contacteze, pentru a ne indica locațiile pe care vor să le viziteze (este necesar și pentru a pregăti contul aplicației Ornitodata).

 

Unde se pot număra zburătoarele în ianuarie?

Cele mai bune locuri unde se poate face Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice sunt zonele umede, lacurile, râurile și bălțile. Cum în perioada rece, păsările au tendința de a ne vizita orașele, și ochiurile de apă de aici, mai ales lacurile mari din parcurile urbane, pot furniza liste interesante de specii. Lista completă, standardizată, a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth.

La fel de importante sunt pentru monitorizările noastre și observațiile de tip absență. Astfel, ne interesează și locurile unde apa a înghețat total și păsările lipsesc. Vă rugăm să le înregistrați și pe acestea.

 

Cum se înregistrează și trimit datele?

Pentru MidWinter datele se colectează folosind aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date Ornitodata). Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau iOS App Store. Datele colectate cu ajutorul aplicației sunt ulterior încărcate în baza de date. Cei care doresc să ia parte, sunt rugați să ne contacteze (email: cristi.domsa@sor.ro), pentru a indica locațiile ce urmează a fi vizitate, pentru care se va pregăti contul în aplicație).

Pentru fiecare locație se completează o sesiune/listă separată. Alternativ, se poate folosi formularul de teren: se poate cere în format Excel, se completează pe calculator și se trimit datele (formularul) direct la adresa cristi.domsa@sor.ro

De ce numărăm păsările an de an?

Programele de monitorizare continuă, cum e și cazul Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice, ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de păsări sălbatice de-a lungul anilor. Datele obținute ne arată modificările acestora la nivel local, național și internațional. Astfel, în cazul unor declinuri numerice, se poate interveni cu programe de conservare pe tot culoarul de migrație al speciilor problematice, fapt care crește semnificativ șansa ca aceste programe să aibă rezultate mai bune.

De aceea, toate datele despre specii, adunate atât de specialiști, cât și de populație, prin diferite aplicații și proiecte de citizen science, sunt extrem de importante pentru a derula proiecte și de a stabili politici publice pentru conservarea speciilor cu probleme. Cu cât vom avea mai multe date, ne va fi mai ușor să luăm decizii mai corecte.

Organizatorii de la Brăila vă ateaptă ca în fiecare an la o plimbare în natură, vreme de câteva ore, după sărbătorile de iarnă.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/din-nou-iarna-din-nou-midwinter/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro