Mergi la conţinutul principal

MidWinter 2022 la Brăila

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Pentru iubitorii de păsări începutul lunii ianuarie a devenit deja un prilej de a ieși în natură la Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter. Ca în fiecare an și iubitorii de păsări din Brăila participă la acest eveniment și transmit informații utile despre păsări. Locurile monitorizate sunt, în general, Lacu Sărat I și II, unele bălți din Insula Mare a Brăilei și malurile Dunării de pe raza orașului Brăila.

MidWinter-ul are loc în fiecare an în perioada 10-20 ianuarie, perioadă când se înregistrează de obicei temperaturi mai scăzute și multe dintre lacuri îngheață parțial sau total. Pe ochiurile de apă rămase neînghețate se strâng păsări și pot fi numărate mai ușor.

În România, programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Recensămîntul păsărilor de apă este o acțiune internațională, simultană, coordonată la nivel global de Wetlands International. Recomandarea este ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 15 – 16 ianuarie, sincronizarea fiind foarte importantă. Se evită, astfel, numărarea păsărilor în mai multe locuri, de către mai mulți observatori. La Brăila, evenimentul va avea loc la Lacu Sărat I și II începând cu orele 9.00 – 9.30, iar ca punct de întălnire am stabilit Lacu Sărat II.

La acest eveniment pot participa observatori din toată țara, dar este indicat să participe, în principal, cei care pot recunoaște foarte bine speciile de păsări acvatice. Ceilalți iubitori de natură pot lua parte la acest eveniment pentru a se bucura de aerul curat al iernii și pentru a încerca să descopere minunata lume a păsărilor. Pentru cei ce nu sunt obișnuiți cu astfel de ieșiri (daca poate părea simplu la prima vedere) este greu să identifice prin luneta mișcătoare sau prin binoclu ce pasăre stă în mijlocul cuprins de ceață al lacului. Temperaturile ajung uneori la minus 10-15 grade Celsius și sunt acompaniate de vânturile din Bărăgan,.

Toți cei interesați să ia parte la acest recensământ sunt rugați să pregătească echipament de teren și să ne contacteze pentru a ne indica locurile pe care vor să le viziteze (este necesar și pentru a pregăti contul aplicației Ornitodata). Nu putem ieși în teren fără ghete, hanorace, căciuli, mănuși, apă, ceva de mâncare (dacă se stă mai mult), dar și un telefon modern pentru a descărca aplicația Ornitodata. În această aplicație se introduc online informațiile despre speciile de păsări observate în teren. Copiii vor veni însoțiți de părinți sau bunici, dar echipați corespunzător pentru astfel de situații.

Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice are loc în mijlocul iernii, în zone în care este prezentă și apa: zone umede, lacuri, râuri, bălți. Pot fi vizitate și lacurile mai mari din parcurile urbane.

Dacă ajungeți într-un loc în care ochiul de apă e înghețat bocnă, vă rugăm să înregistrați datele și pentru acesta. Pentru orice tip de monitorizare și observațiile de tip absență sunt importante.

Cum se pot înregistra și trimite datele?

Pentru MidWinter datele se colectează folosind aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date Ornitodata). Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau iOS App Store. Datele colectate cu ajutorul aplicației sunt ulterior încărcate în baza de date. Cei care doresc să ia parte sunt rugați să ne contacteze (email: cristi.domsa@sor.ro) pentru a indica locurile ce urmează a fi vizitate și pentru care se va pregăti contul în aplicație).

Pentru fiecare zonă se completează o sesiune/listă separată. Alternativ, se poate folosi formularul de teren: se poate descărca în format Excel, se completează pe calculator și se trimit datele (formularul) direct la adresa cristi.domsa@sor.ro.

Acest program are ca scop numărarea completă a efectivelor speciilor de păsări acvatice în zonele vizitate. Având în vedere faptul că tot mergem în teren este bine să notăm toate păsările observate la fiecare ieșire, cu alte cuvinte să se realizeze lista completă a speciilor observate.

Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (MidWinter) ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Prin obținerea de date cantitative și calitative, ani la rând, se pot observa modificările (declinuri numerice în cazul speciilor țintă) la nivel local, național, dar și mai important, la nivel internațional. Acest lucru este vital pentru reușitele unor programe și acțiuni de conservare. Pentru ca acestea să aibă succes este nevoie să se cunoască efectivele populaționale de-a lungul întregului culoar de migrație și să se acționeze în tot arealul unde speciile au probleme.

De aceea, toate datele despre specii, adunate atât de specialiști, cât și de populație, prin diferite aplicații și proiecte de citizen science, sunt extrem de importante pentru a derula proiecte și pentru a stabili politici publice de conservare a speciilor cu probleme.

Anul 2021, an cu restricții, a fost bun pentru MidWinter. La nivel național am reușit să acoperim peste 480 de locații și să numărăm 742.860 de păsări (633.351 păsări acvatice), ambele cifre fiind mai mari decât cele din anul anterior. Să sperăm că vom păstra aceeași tendință și în 2022.   

Dragi brăileni iubitori de natură vă invităm la aer curat și la o pauză din fața calculatoarelor, o ieșire în natură să socializăm, să ne cunoaștem și să vedem păsările sălbatice în habitatele lor naturale.

Dacă iubiți natura și păsările haideți să luați parte la acest eveniment internațional, MidWinter 2022.

 

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/fara-midwinter-parca-nu-e-iarna/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro