Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Micii agricultori trebuie sa se asocieze ca sa supravietuiasca

Micii agricultori braileni sint avertizati ca nu au nici o sansa sa beneficieze de subventii pentru irigatii daca nu se asociaza.
Directorul ANIF, sucursala Arges - Ialomita - Siret, Ionel Dan, spune ca, in contextul in care pretul la apa pentru irigat este atit de mare, este pacat ca cei interesati sa nu faca un efort pentru a face agricultura asa cum trebuie. "Anul acesta vom iriga 80.000 ha, fata de 240.000 in toata tara, asta inseamna 30 %. Amenajarile pentru irigatii sint pregatite in proportie de 50%. Banii sint suficienti, dar numai pentru pompele colective. Statul da bani doar pentru organizatiile colective de agricultori, pentru suprafete mari. Pentru cei mici nu aloca fonduri pentru irigatii. Iar ei nu vor iriga. Indemnul meu e sa se asocieze, ca o agricultura performanta nu se poate face pe suprafete mici. Suma care se aloca ca subventie de la stat e de 360 lei mia /mcubi. Daca ar beneficia de ea toti, ar fi nemaipomenit. Dar la noi costa mult energia, apa trecind prin atitea pompari creste pretul. Da la 150 lei mia /mcubi in Insula Mare la 900 lei la Ianca". Ionel Dan a mai adaugat ca directia pe care o reprezinta a facut mai multe propuneri guvernului prin care sa se micsoreze pretul apei pentru irigat, dar ca inca nu stie ce soarta vor avea acestea: "Noi am facut mai multe propuneri. Sa ni se aloce energie de la hidrocentrale sau centrala nucleara, care ar scadea la jumatate pretul. Sau sa se infiinteze un tarif unic pe amenajare. Sau sa tragem in judet apa din riurile care trec pe la noi, nu neaparat din Dunare. Sa vedem ce se va intimpla cu propunerile noastre". Referitor la fenomenul de desertificare a judetului nostru, Dan a precizat ca atita timp cit se va iriga nu se va intimpla, dar ca totul depinde de micii agricultori si de asocierea lor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii