• după Piaţa Microhală, beneficiază de investiţii pentru modernizare şi Piaţa Halelor sau Piaţa Concordiei • conducerea Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor spune că investiţiile derulate până în prezent au deja un impact pozitiv printre comercianţi şi cumpărători • de anul viitor ar putea începe şi amenajarea pieţei de gros, pe spaţiul actualului obor duminical • conducerea APT dă asigurări că asta nu va duce la dispariţia tradiţionalului talcioc de duminică, ci doar la derularea acestuia în condiţii mai civilizate
Transformarea prin care a trecut în vara acestui an Piaţa Microhală din cartierul Hipodrom va fi urmată şi de alte investiţii similare făcute de Administraţia Pieţelor şi Târgurilor care şi-a propus, din câte se pare, să schimbe imaginea învechită a câtorva dintre cele mai frecventate spaţii comerciale din Brăila. Astfel, şi Piaţa Mare a beneficiat în ultima perioadă de câteva modificări menite să aducă un plus de civilizaţie în domeniul tradiţionalului comerţ la tarabă. Conducerea APT susţine că măsurile au avut un impact pozitiv imediat. “Simplul fapt că s-au adus tarabe noi în sectorul de fructe din Piaţa Halelor a făcut ca numărul comercianţilor care vor să îşi continue activitatea şi pe timpul iernii să crească de câteva ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, ne-a declarat Drăguţ Meluţa, directorul APT Brăila. Astfel, potrivit acesteia, dacă în iernile trecute existau 15, maxim 20 de solicitări pentru închirierea de tarabe odată cu sosirea sezonului rece, în perioada aceasta s-au închiriat nu mai puţin de 54. Pe lângă tarabele noi, interesul crescut al comercianţilor este datorat, mai mult ca sigur, şi faptului că s-au montat panouri laterale, ceea ce face ca sectorul de fructe să fie mai puţin expus la vânt şi la frig.
Seria investiţiilor din Piaţa Halelor a mai vizat, în ultima perioadă, introducerea alimentării cu gaze a spaţiilor comerciale de pe laturile sectorului de legume, iar în următoarele săptămâni urmează ca şi acest sector să fie închis cu uşi secţionale, pentru ca tarabagiii să nu mai stea în curent pe parcursul sezonului rece. Astfel, se vor închide cele două laturi de acces, dinspre intersecţia străzilor Griviţei şi 1 Decembrie 1918 şi dinspre piaţa de producători, cu panouri mobile, care pe timpul verii se vor putea ridica. Tot la Piaţa Halelor este în curs de finalizare amenajarea parcării dinspre strada 1 Decembrie 1918. Aceasta devine parcare cu plată şi va avea peste 30 de locuri disponibile, maşinile fiind dispuse în aşa fel încât să nu se mai blocheze una pe alta, cum se întâmpla până acum.
Potrivit directorului Drăguţ Meluţa, investiţiile din Piaţa Mare, inclusiv amenajarea parcării, se ridică la circa 300.000 lei (3 miliarde de lei vechi n.n.). Banii sunt asiguraţi exclusiv din bugetul Administraţiei Pieţelor. O investiţie şi mai mare, de până la 500.000 lei, a început la Piaţa Concordia, acolo unde porţiunea aflată în continuare în administrarea municipalităţii va beneficia de o serie de îmbunătăţiri, ce ţin de montarea unui acoperiş nou, schimbarea pavimentului, închiderea celor trei laturi de acces. De asemenea, spaţiile comerciale aferente pieţei vor fi modernizate şi recompartimentate. Lucrările sunt în plină derulare, iar durata lor depinde de felul cum va fi vremea. “Dacă vor fi condiţii atmosferice prielnice, lucrările se vor termina mai repede”, ne-a spus directorul Drăguţa Meluţ. Banii pentru investiţiile începute în Piaţa Concordiei au fost asiguraţi de Primărie, prin majorarea capitalului social al APT.
Pentru anul viitor, Administraţia Pieţelor şi Târgurilor îşi propune să demareze, în sfârşit, amenajarea pieţei de gros pentru legume-fructe în zona oborului Brăilei. Astfel, perimetrul unde în prezent se ţine binecunoscutul talcioc duminical ar urma să treacă printr-o serie de transformări radicale. Asta nu înseamnă, însă, că talciocul va dispărea. “Zona va fi sectorizată, iar comercianţii de duminică vor avea în continuare un perimetru al lor, doar că activitatea se va derula după nişte standarde mai civilizate. Încercăm, prin toate aceste investiţii, să îmbunătăţim calitatea comerţului din pieţele oraşului, astfel încât tot mai mulţi brăileni să renunţe să îşi mai ia fructe şi legume de la supermarketuri şi să revină la locurile de aprovizionare tradiţionale. Pentru asta, vom impune şi reguli mai stricte cu privire la programul de funcţionare al pieţelor, astfel încât activitatea la tarabe să dureze mai mult, pentru ca oamenii să poată face piaţa şi după orele 17.00 - 18.00 când ies de la serviciu”, ne-a mai declarat directorul APT.