Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mia de ha dintre Braila si Galati, o tema electorala pentru 2008

Anul 2008 se anunta unul interesant, din punct de vedere al evolutiei disputei in instanta si nu numai, intre braileni si galateni, pe tema miei de hectare pe care s-a construit cartierul Siret. Fiind vorba despre un an electoral, in care vom avea doua tipuri de alegeri, locale si parlamentare, autoritatile din ambele judete vor dori sa arate - macar la nivel declarativ, daca altfel nu sint capabile - ca apara interesele comunitatii pe care o conduc. Pe de o parte, primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, doreste sa i se recunoasca autoritatea asupra cartierului amintit, ca sa dea buletine la sute de oameni ce locuiesc in zona de luni bune, dar nu-si pot face acte la noile domicilii. In plus, Nicolae vrea sa cistige popularitate acordind in zona noi locuri pentru case galatenilor care doresc sa-si ridice o locuinta, mai ales ca s-a laudat ca va face acest lucru. In plus, Nicolae isi doreste sa cistige acest razboi juridic cu autoritatile brailene, pentru ca, in caz contrar, atit el, cit si altii, ar putea raspunde penal pentru faptul ca si-a dat singur, in mod ilegal, autorizatii, pentru blocurile construite acolo. Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Braila, care tine steagul luptei cu Galatiul - o lupta pornita de fapt de fostul prefect Nicolae Mitroi - trebuie sa dovedeasca brailenilor, de la care asteapta votul si in 2008, ca a rezolvat problema si ca i-a pus cu botul pe labe pe galateni, dupa ani de zile in care alti politicieni au vorbit, dar n-au facut nimic. Iata, insa, cum a evoluat relatia Braila- Galati, in meciul pentru mia de hectare, in anul recent incheiat:

Prefectul Brailei merge la judecata

* 23 IANUARIE - Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, nu exclude posibilitatea de a se adresa organelor competente ale Uniunii Europene, pentru rezolvarea problemei miei de ha, in disputa intre Braila si Galati: "Cind voi iesi, o sa ies pe posturile nationale, asa cum trebuie, si daca va fi cazul, ne vom plinge la UE, pentru a reveni in normalitate. Daca noi la acest Guvern nu gasim calea ca sa se respecte legislatia, atunci de ce sa nu ne adresam celor care ne pot face dreptate?".
* 26 IANUARIE - Prefectul Brailei merge la judecata, pe tema celor 1.000 de hectare. Nicolae Mitroi a anuntat ca este decis sa mearga pina la ultima instanta posibila, pentru a obtine dreptatea pentru Braila, in cazul terenului respectiv. El nu a primit inca un raspuns oficilal din partea Primariei Galati, la primul pas legal facut pe aceasta linie, respectiv solicitarea oficiala de revocare a actelor emise de institutia respectiva, pentru cartierul Dimitrie Cantemir (Siret)
* 27 IANUARIIE - Braila nu are sanse de cistig in fata galatenilor, in problema miei de hectare. Este opinia primarului Brailei, Constantin Cibu, dar si a viceprimarului Lucian Tilea. Cel de-al doilea considera chiar ca in loc ca autoritatile sa-si iroseasca energiile in disputa privind cartierul Dimitrie Cantemir, s-a concentra pentru a scoate bani de la galateni de pe urma cladirilor situate in portul mineralier, care este tot pe raza judetului Braila.
*13 FEBRUARIE - Presedintele CJ Braila il sustine pe prefect in razboiul in instanta, contra Galatiului. Gheorghe Bunea Stancu are pretentia ca galatenii sa-i ceara autorizatii de constructie si certificate de urbanism, sa respecte planul urbanistic zonal facut de CJ Braila si sa nu concesioneze nici o palma de pamint din cele 1.000 ha, vreunei firme, fara a cosulta CJ Braila.
* 20 FEBRUARIE - De voie, de nevoie, primarul Galatiului va anula documentele de urbanism emise pentru cartierul Dimitrie Cantemir. Cel putin asa le-a promis edilul-sef Dumitru Nicolae ca va face
prefectului Brailei, presedintelui CJ Braila si senatorului Aurel Simionescu. In baza promisiunii lui Nicolae, prefectul Brailei a decis sa nu inainteze inca actiune in instanta, pentru anularea acelor
documente.

Primavara aduce prima victorie pentru braileni

* 12 MARTIE - In sfirsit, se misca ceva! Braila a eliberat primele documente de urbanism pentru cartierul "Dimitrie Cantemir". Aceasta victorie a brailenilor, in disputa cu galatenii, pe tema
cartierului amintit, a fost anuntata de presedintele CJ, Gheorghe
Bunea Stancu.
* 19 MAI - Stancu ameninta ca dezgroapa securea razboiului, in lupta pentru cartierul Siret. El admite ca a luat plasa, luind de bune promisiunile desarte ale autoritatilor din Galati, cum ca vor accepta jurisdictia Brailei asupra zonei amintite. Stancu va avea o ultima discutie cu galatenii, dupa care ameninta ca va pune piciorul in prag, pentru ca s-a saturat sa fie dus cu zaharelul. Seful CJ nu a precizat insa in ce mod va actiona in forta, pentru a obtine ce n-a obtinut cu vorba buna.
* 29 MAI - Presedintele CJ Braila sustine ca, impreuna cu specialistii din CJ, studiaza deocamdata posibilitatea de a ataca in instanta documentele de urbansim emise de autoritatile galatene.

Telefoane "otravite"

* 5 IUNIE - Presedintele CJ dezgroapa iar securea razboiului cu Galatiul. Gheorghe Bunea Stancu sustine ca, de aceasta data, razboiul juridic pe tema miei de hectare incepe pe bune si ca nu-l mai opreste in fata vreunei promisiuni a autoritatilor galatene. In plus, Stancu a anuntat ca nici daca galatenii ii cer autorizatii, pentru a construi noi blocuri in cartierul Siret, nu le mai da, pina nu se clarifica statutul legal al blocurilor deja construite in zona.
* 7 IUNIE - Galatenii cred ca Braila nu mai poate face nimic, in problema cartierului Siret. Autoritatile galatene sustin ca termenul-limita in care puteau fi contestate documentele de urbanism pe care si le-au emis de unii singuri, pentru blocurile ANL din cartierul vizat a trecut. Galatenii se declara surprinsi de decizia prefectului Brailei, Nicolae Mitroi, de a contesta in instanta valabilitatea documentelor de urbanism emise de municipalitatea galateana pentru cartierul Siret.
* 19 IUNIE - Telefoane "otravite", pe tema cartierului Siret. Presedintele CJ Braila sustine ca primeste sfaturi " binevoitoare" de la persoane importante, care-i cer sa se impace cu galatenii, pe tema miei de ha. El nu acuza clar presiunile care se fac asupra sa, ci spune doar ca nu-i poate impune nimeni nimic .
* 23 IUNIE - Cartierul Siret este sub jurisdictia administrativ-teritoriala a Galatiului. Asta crede presedintele PD Braila, deputatul Horia Vasioiu, care are dubii ca Braila mai poate avea vreun cuvint de spus pe mia de hectare, din vreun punct de vedere. Asa explica Vasioiu si lipsa de implicare a Inspectoratului Teritorial de Stat in Constructii, condus de un coleg de-al sau de partid, in problema constructiilor ilegale din zona amintita.

MIRA: Administrativ-teritorial, Siret apartine comunei Vadeni

* 30 AUGUST - MIRA precizeaza: din punct de vedere administrativ-teritorial, Cartierul Siret apartine comunei Vadeni. Un document emis de Ministerul Internelor si Reformei Administrative spune clar acest lucru. Pe aceasta baza, presedintele CJ Braila se gindeste la posibilitatea de a face plingere penala impotriva autoritatilor galatene care au emis acele acte, sub acuzatia de abuz in serviciu. Un un alt proces ii paste pe galateni, din partea CJ Braila, daca nu sisteaza lucrarile incepute ilegal.
* 11 SEPTEMBRIE - Iar ne luptam cu Galatiul! Presedintele CJ Braila anunta masuri dure, pe tema miei de ha, dar nu le spune, ca sa nu afle galatenii. Declaratia vine dupa ce Gheorghe Bunea Stancu a auzit ca primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a anuntat ca va construi noi blocuri in zona.
* 25 SEPTEMBRIE - Stancu a facut plingere penala impotriva angajatilor Primariei Galati. Plingerea intocmita de presedintele CJ Braila a fost trimisa prin posta speciala procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati. Acuzatia este de abuz impotriva intereselor publice si-i vizeaza pe toti cei care au semnat actele de urbanism pentru blocurile din cartierul Siret.

Braila vs Galati: 1 - 0

* 11 DECEMBRIE - CJ Braila a atacat un act al Primariei Galati, care vizeaza o asociere a Primariei Galati cu Camera de Comert Galati, avind ca scop construirea de obiective in zona cartierului Siret. Problema invocata este aceea ca obiectivele respective nu sint locuinte sociale, singurele care se pot construi legal acolo. Presedintele CJ anunta ca este decis sa atace in instanta orice act emis de Consiliul Local Municipal Galati care vizeaza zona cartierului Siret si care nu se inscrie strict in prevederile HG 512, prin care terenul respectiv a fost incredintat Galatiului.
* 18 DECEMBRIE - Presedintele CJ Braila spioneaza Consiliul Local Galati. Gheorghe Bunea Stancu vrea sa stie tot ce se voteaza in CLM Galati pe tema cartierului Siret, ce sa afle tot ce misca in zona si sa blocheze rapid "miscarile" in afara legii.
* 19 DECEMBRIE - In disputa din instanta, pentru cartierul Siret,
Braila -Galati: 1-0. Tribunalul Braila a decis ca autorizatiile emise de Primaria Galati pentru blocurile din cartierul Siret sint ilegale si a dispus anularea celor 20 de autorizatii de constructie emise intre anii 2003 si 2006, pentru blocurile construite pe mia de ha.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii