Mergi la conţinutul principal

"Mi-am facut cu virf si indesat datoria fata de Braila!"

Nu mai vine in Braila, pentru ca simte ca ai sai colegi de partid din plan local nu-l vor. Este convins ca in Braila, calitatea vietii este mai buna decit cea din Galati. Este la fel de convins ca presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, va cistiga razboiul in justitie cu Galatiul, pentru mia de ha, dar abia peste circa 5 ani. Spune o data ca n-a facut nimic pentru Braila si alta data, ca si-a platit cu virf si indesat datoriile fata de comunitatea care l-a trimis in Parlament. Sint opiniile, aluziile sau pur si simplu certitudinile deputatului PSD de Braila Alin Teodorescu, cel care sustine ca nu este nevoie sa vina prin circumscriptie, pentru ca poate afla la fel de bine ce se intimpla aici si din fotoliul sau, de la Bucuresti, folosind un simplu calculator. Separat de interviul propriu-zis, Teodorescu ne-a declarat ca nu mai este interesat de un nou desant pe listele PSD ale Brailei pentru viitoarele alegeri parlamentare, dupa parasutarea din 2004, de la centru, dar ar fi interesat sa-si cistige pe bune locul pe aceste liste.

- Daca sustineti ca ati dormit 100 de nopti in Braila, in primii doi ani,
asa cum ati decontat la Camera Deputatilor, inseamna ca ati petrecut si cel putin 101 zile aici. Ce ati facut, atita amar de vreme?
- A fost o perioada foarte intensa vara lui 2005, cind am avut zile cu trei intilniri, am vrut sa cunosc oamenii importanti din judet, oamenii de afaceri, judecatori, procurori, politisti, mass-media si din administratia publica. Voiam sa vad cine este important in Braila.
- Bun, i-ati cunoscut. La ce v-a folosit?
- Mie mi-a folosit mult, pentru ca mi-am dat seama ce se intimpla in economia judetului, de ce anumiti indicatori fluctueaza intr-un fel sau altul. In al doilea rind, am vazut cine creaza locuri de munca in judet.
- In afara faptului ca v-ati pus la punct "baza de date" cu privire la Braila, mai departe, la ce ne-a folosit si noua?
- Noua, cui?
- Noua, alegatorilor, celor care v-am trimis in Parlament.
- Unii dintre ei au facut proiecte pentru accesare de fonduri europene sau nationale si din cei care au facut proiectele, unii au reusit sa le acceseze, creind in continuare locuri de munca. Altii, prin intermediul meu, si-au gasit parteneri. Unii au ajuns in situatia de a-si creste partea de piata in domeniul lor, datorita acestor cooperari. Calitatea vietii in Braila este mai mare decit in Galati, desi nivelul de trai este mai scazut.
- Cum ati ajuns la concluzia asta?
- Am facut studii pregatitoare pentru strategia de dezvoltare a judetului, la care ne-am oprit din cauza acestei lipse a statiei de epurare. Nu poti sa faci absolut nimic in Europa, atit timp cit orasul pe care vrei sa-l promovezi nu are statie de epurare. Calitatea vietii inseamna nivel de venituri, plus conditiile sociale de trai. Si in Braila calitatea vietii este mai ridicata, viata sociala este mai densa, oamenii interactioneaza mai mult, nivelul de zgomot este mai redus, nivelul de poluare este mai redus, nivelul de trafic este mai redus. Braila are insa o problema, in comparatie cu Galatiul: nivelul mediu al veniturilor, dar in ultimii ani, diferenta scade din ce in ce mai mult. In Galati e bine sa traiesti, daca vrei sa cistigi bine, iar in Braila este bine sa traiesti, daca ai un anumit nivel al veniturilor, e un loc in care se poate trai frumos.
- Care frumos, se vede ca nu locuiti in Braila, ca daca ati simti duhoarea de rahat din unele zile, nu ati mai spune ca e frumos sa traiesti aici!
- Avem trei probleme: nerespectarea actualelor impuneri legislative, programul de aliniere la normele UE si influenta societatii civile. Pentru ca societatea civila, nu administratia, trebuie sa faca ceva in legatura cu asta. Daca va deranjeaza ceva in oras, trebuie sa faceti ceva, in special pe societatea civila, pentru ca administratia publica are miinile legate, in anumite domenii.

"Nu poti sa fii parlamentar si sa vii sa cureti strazile"

- Administratia locala are miinile legate pe criterii politice, punct. Revenind insa la prezenta dumneavoastra in Braila, in primii doi ani ati venit si-ati dormit aici 100 de nopti. In urmatorul an n-ati mai venit. De ce?
- E o problema personala.
- Da, aveti probleme cu organizatia judeteana PSD.
- Asta o spuneti dumneavoastra, nu o spun eu.
- Numai ca, intr-un fel sau altul, dumneavoastra sinteti dator fata de comunitatea braileana, nu fata de colegii din PSD Braila.
- Da, si mi-am facut datoria cu virf si indesat.
- Ei hai, ca asta chiar e tare!
- Am condus un departament doi ani de zile care a reprezentat Romania in comisia mixta Romania -UE...
- Stiu, ne-ati scris toate astea intr-un contraeditorial, numai ca pentru alegatorul brailean ele nu inseamna mare lucru.
- E foarte mare lucru!
- Trebuia sa va plateasca partidul, PSD-ul, in acest caz, ca ati facut documente pentru partid, ati facut strategii, ati facut lucruri importante, poate, dar pentru partid, nu pentru braileni.
- Partidele sint organizatii ale societatii civile, non-profit, care reprezinta oamenii in toate modurile posibile.
- Da, dar nu pe oamenii din Braila in mod special, asa cum avem pretentia noi, cei care v-am trimis in Parlament, sa ne reprezentati. Poate ca avem pretentii absurde...
- Nu, nu sint absurde, dar nu poti sa fii parlamentar si sa vii sa cureti strazile.
- Dar nu va cere nimeni asa ceva.
- Dar ce imi cereti?
- Va cerem, de exemplu, sa veniti mai des prin Braila
- Si ce sa fac?
- Sa va intilniti cu noi, cu oamenii, sa vorbim, sa va mai spunem ce se intimpla.
- E o parte nevizibila a activitatii unui parlamentar, mai ales daca este unul din opozitie, si asta este incercarea de a obtine resurse pentru judet. Astea nu se vad. Daca, de exemplu, pe Ordonanta 7/2005 ai sase obiective de investitii pe judet si trebuie finantate, atunci toti trei parlamentarii PSD au fost de nenumarate ori la Ministerul Finantelor, pentru deblocarea sumelor. S-au deblocat jumatate din ele, dar asta nu se vede. Tu te ocupi de investitii pentru o scoala si primarul taie panglica. Asta nu se vede.
- Da, dar nici nu o putem controla. Toti parlamentarii se lauda ca "au facut demersuri", ca daca nu erau ei, nu se obtinea nu stiu ce finantare, dar noi de unde stim ca e meritul lor? Dumneavoastra chiar aveti impresia ca prezenta in circumscriptie nu este importanta?
- Este foarte importanta, daca ai ce face. Eu pot sa vin in fiecare simbata la Braila si ma vad cu tine si pot sa nu fac nimic.
- Nu ma intereseaza sa veniti ca sa-mi dovediti mie ca treceti pe aici, ma intereseaza sa veniti pentru ca simtiti ca trebuie sa o faceti.
- Eu, spre deosebire de alti parlamentari de Braila, m-am nascut aici, stramosii mei au fost de patru generatii aici, sint case, gradini publice in Braila care au numele parintilor mei pe ele.
- Da, si tot nu simtiti impulsul sa veniti aici, decit rareori.
- Asa este, dar asta e cu totul altceva. Eu aflu oricum o gamada de lucruri despre Braila, chiar daca nu vin pe aici.
- Da, cititi ziarele locale pe internet.
- Ziarele locale, bloguri, statistici, site-urile oficiale...

"Luind locul cuiva, am creat frustrari si aceste frustrari, mai devreme sau mai tirziu, tot apar la suprafata"

- Pai atunci putem sa punem toti parlamentarii de la Bucuresti, din cei care muncesc la sediul central pentru interesul partidului, ce sa ne mai incurcam cu cei de aici!
- Asta este o decizie care depinde de organizatie.
- Deci n-ar fi o idee rea.
- Unele judete nu au niciodata parlamentari din zona, aduc oameni din alte locuri, care pot sa faca ceva pentru acea comunitate. Batalia politica este si la nivel de judet, dar este, intr-o proportie covirsitoare, la nivel central si la nivel european. Daca eu as reusi sa ridic clasificatia podului peste Dunare din grupa a IV-a unde este in momentul de fata, "national nefinantabil din fonduri europene", la grupa III "national finantabil din fonduri europene", in acest lucru nu s-ar vedea numele meu sau al organizatiei PSD Braila nicaieri.
- Asta sa fie pierderea, sa fie succesul dumneavoastra si sa nu se stie! Este insa ceva interesant: pe de o parte, mie mi-ati spus ca v-ati achitat datoria catre Braila cu virf si indesat, pe de alta, ati declarat ziarului nostru, in urma cu citeva zile, ca nu ati facut nimic pentru judet. Erati ironic atunci?
- Nu, era o realitate.
- Cum se impaca atunci delcaratia de atunci cu cea de azi, ca ati facut cu virf si indesat?
- Pai despre asta e vorba, ca nu se vad lucrurile pe care le-am facut, deci, intr-un anumit fel, din punctul vostru de vedere, nu am facut nimic, sint zero! Astea sint intr-un alt palier al realitatii. Daca ar fi astazi Congres al partidului si eu as reusi sa ajung vicepresedinte, cum mi-am dorit - dar cum nu am reusit, pentru ca nu am avut mandatul organizatiei judetene -, capacitatea mea de a influenta politic activitatea din judetul Braila ar creste.
- Bun, poate ca eu nu inteleg sau nu stiu toate demersurile pe care le faceti dumneavoastra, pentru acest judet, dar colegii de partid, cei care nu v-au dat mandatul, de ce nu le stiu nici ei?
- Nu le-am spus, e vina mea ca nu le-am spus. Trebuie sa intelegeti ca eu am luat locul cuiva local, am venit parasutat de la centru. Nu stiu al cui. Luind locul cuiva, am creat frustrari si aceste frustrari, mai devreme sau mai tirziu, tot apar la suprafata. Am cautat sa aplatizez aceasta frustrare venind foarte des si incercind sa cunosc oamenii si facind cu pasiune munca pe care am avut-o, prin numirea in Departamentul de coordonare politica.

Adevarul despre Cartierul Siret

- Bun, in final, spuneti-ne povestea adevarata a celor 1.000 de ha date Galatiului, asa cum o stiti dumneavoastra.
- A fost influenta unui politician mai puternic decit politicienii din Braila.
- Dar cei din Braila, care conduceau judetul, lideri PSD, au stiut ce se intimpla?
- Nu, au aflat cind s-a publicat in Monitorul Oficial. Nu au stiut si trebuia sa faca in intervalul legal - in nu stiu cite zile - contestatie in contenciosul administrativ. Nefacind, nu s-a intimplat nimic. Ce face acum presedintele CJ, Stancu, este corect, a luat-o pe calea justitiei si va cistiga, numai ca va dura cinci ani. Dar va cistiga!
- Va dati seama ca vorbim despre niste oameni politici, colegi de-ai dumneavoastra de partid care, la momentul respectiv, in 2002, pentru a-si proteja interesul personal, ca membri PSD, au calcat in picioare interesul judetului, al comunitatii?
- Ce puteau sa faca?
- Contestatie in contencios!
- Pierdeau.
- De ce pierdeau?
- Pierdeau!
- Atunci de ce spuneti acum ca va cistiga si ca este corecta calea aleasa de Stancu? Cauza este aceeasi, argumentele legale sint aceleasi.
- Justitia de astazi este mai buna decit cea din 2003.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro