"O dată cu aceste mişcări de protest, iluziile PD că ar putea câştiga, cu preţul oricăror matrapazlâcuri, s-a încheiat. Acelaşi lucru pare să fie valabil şi pentru preşedintele de facto al PD şi, în acest moment, şi al ţării. USL a urcat în sondajele de opinie, mai mult sau mai puţin publicate, la 60%. Este şi cifra pe care presa internaţională începe să o vehiculeze. Această nouă realitate are şi consecinţe practice. Nimeni nu mai încearcă să ne ademenească primarii. În întâlnirile pe care le-am avut în teritoriu, primarii au venit cu toţii şi nici unul nu a mai vorbit de ciolanul cu fasole de la Ministerul Apărării", scrie Varujan Vosganian pe blogul personal.
Cu toate acestea, liberalul susţine că USL nu trebuie să se entuziasmeze "peste poate". "Nu e cazul să ne entuziasmăm peste poate. Ideea transferului de putere plutea de mult în aerul patriei, atâta doar că mulţi nu o luau în serios, blocaţi, precum iepuraşul sub privirile crotalului, de mitul invincibilităţii lui Traian Băsescu. Dar această ipoteză tot mai probabilă a alternanţei la putere e un moment de responsabilitate pentru USL, şi nu unul de exuberanţă", susţine vicepreşedintele PNL.
Fostul ministru al Economiei mai arată faptul că "manifestaţiile de protest din această lună vor avea o mare importanţă pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti". "Impactul lor va avea bătaie lungă şi ele ar putea să însemne un moment de cotitură în modul în care se aşază parteneriatul social în România", susţine Vosganian, arătând că "odată cu aceste manifestaţii, putem spune, într-adevăr, că tranziţia a luat sfârşit". "Numai că ea nu s-a sfârşit decât pentru a face loc unei alte tranziţii care, de data asta, are mai multe auspicii favorabile să meargă pe calea potrivită", completează el.
În acest context, senatorul subliniază că "România va fi mai dificil de guvernat". Populaţia este sărăcită, mediul de afaceri este vlăguit şi ţara înglodată în datorii. Societatea civilă nu mai este dispusă să accepte imposturi politice şi corupţie. Contextul internaţional este confuz. Instituţiile statului sunt atât de decredibilizate încât nu mai sunt bune, acum, decât ca recuzită pentru bancurile cu Radio Erevan. Industria este decimată, numărul salariaţilor se apropie de patru milioane, investitorii străini aproape că au şters România de pe harta lumii. Presa, sindicatele şi justiţia sunt înfiltrate de structuri de toate felurile", atrage atenţia liberalul.
"Lucrurile, într-un anumit fel, trebuie luate de la început, dar în cu totul alt mod. Silviu Brucan avea dreptate când spunea că tranziţia va dura douăzeci de ani. Ce nu ne-a spus, însă, a fost faptul că acea tranziţie a ezitărilor, a tergiversărilor, a jumătăţilor de măsură, a imposturilor şi cabotinismelor, a populismelor, frustrărilor şi dictatorilor de mucava, nu se va încheia decât pentru ca o altă tranziţie să-i ia locul. Tranziţia celei de-a doua modernizări a României", conchide Varujan Vosganian.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.