Mergi la conţinutul principal

Metode de prevenţie împotriva dirofilariozei, boala care omoară tot mai mulţi câini

• pentru că, odată instalată această boală provocată de un parazit transmis prin intermediul ţânţarilor, tratamentul este riscant şi scump, medicii veterinari insistă să se ia măsuri din timp • astfel, se recomandă folosirea unor produse care să ţină ţânţarii departe de câine, precum şi a unor pastile care omoară paraziţii încă din stadiul de larvă • aceste medicamente trebuie aplicate o dată pe lună, în perioada aprilie - octombrie

 

O boală despre care în urmă cu 7 - 8 ani nici nu se auzise în România afectează la ora actuală foarte mulţi câini din municipiul şi judeţul Brăila. Este vorba despre dirofilarioză, o boală provocată de un parazit transmis prin înţepătura ţânţarului. Parazitul se instalează în inima câinelui, iar pe măsură ce se înmulţeşte survine decesul animalului. Medicii veterinari spun că, de la an la an, numărul câinilor care se îmbolnăvesc de această maladie este din ce în ce mai mare. “Faţă de anul trecut, numărul cazurilor a crescut cu aproape 10%”, ne-a spus veterinarul brăilean Daniel Posedaru.

Pentru că, odată instalată, boala necesită un tratament foarte scump, medicul Posedaru le recomandă posesorilor de câini să nu neglijeze metodele de prevenţie, care sunt mult mai ieftine şi mai la îndemână. Astfel, se pot folosi produse care se aplică pe pielea câinilor, ţinând astfel ţânţarii la distanţă, sau mai există posibilitatea ca animalelor să li se dea medicamente care omoară paraziţii responsabili de apariţia dirofilariozei încă din stadiul larvar. Aceste pastile trebuie aplicate lunar, în perioada aprilie - octombrie.

După cum v-am mai informat, în ceea ce priveşte medicamentul cu care se tratează boala în sine, pe lângă faptul că se găseşte foarte greu, un flacon costă în jur de 400 lei, iar pentru un tratament complet este nevoie de minimum trei flacoane. În plus, există riscul ca după injectarea primului flacon, odată ce paraziţii - a căror lungime poate ajunge până la 33 de centimetri - încep să moară, să blocheze anumite artere vitale şi să provoace astfel decesul câinelui aflat în tratament.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro