Mergi la conţinutul principal

Mestesugarii vor trebui sa se atesteze

Mestesugarii, indiferent de forma de organizare - persoane fizice autorizate, asociatiile familiale, societati cooperatiste -, nu-si vor mai putea desfasura activitatea decit dupa obtinerea unui atestat in acest sens, in caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei. Atestatul se va putea obtine, in urma sustinerii unui examen, de la Registrul Mestesugarilor, entitate ce urmeaza a fi infiintata cu structuri teritoriale in fiecare judet. Concret, un proiect de lege vechi de peste trei ani, a revenit acum pe masa parlamentului si prevede ca, la nivelul fiecarui judet, se vor infiinta Camere teritoriale ale mestesugarilor care vor tine Registre ale mestesugarilor si vor acorda atestate in baza carora vor functiona intreprinderile mestesugaresti. De asemenea, Camera teritoriala este institutia care va constata si va aplica sanctiunile in cazurile mestesugarilor care vor practica "la negru", adica fara atestat, astfel de activitati. Acelasi proiect prevede ca intreprinderile mestesugaresti vor putea fi infiintate doar daca intreprinzatorul detine calificarea de maistru sau daca angajeaza un maistru intr-o functie de conducere. Revenind, Camerele teritoriale de mestesugari se vor infiinta de catre comitete de initiativa ce vor fi coordonate, la inceput, de catre prefecturi. Mai departe, comitetul de organizare din fiecare judet va admite, cu titlu provizoriu, cererile persoanelor fizice si juridice care urmeaza sa se inscrie in Camera teritoriala. In plus, pentru evaluarea maistrilor si a lucratorilor calificati care doresc sa obtina atestatul necesar in vederea recunoasterii competentelor profesionale, va fi constituita la nivelul fiecarei camere o comisie speciala in acest sens. Dupa obtinerea atestatului, titularul acestuia ar urma sa primeasca si un carnet de mestesugar, in care se trec meseriile pentru care este abilitat sa le practice.
Important de mentionat este ca cele 85 de meserii pentru mestesugari sint grupate pe domenii nominalizate in prima anexa la proiectul legii mestesugurilor: constructii si prelucrarea lemnului, mica industrie, prestari pentru servirea populatiei (inclusiv comertul, alimentatia publica si turismul), mecanica si, respectiv, electromecanica. In prima categorie se inscriu electricieni, mozaicari, zugravi, tamplari, procesatorii de produse ceramice, sudori, bobinatori, montatori de gresie si faianta - in total, 29 de meserii. In cea de-a doua categorie sint tesatorii (manual, artizanat), confectionerii si reparatorii de incaltaminte, palarierii, producatorii de plapume si saltele. In cea de-a treia se regasesc meserii ca: fotograf, vopsitor auto, reparator auto (partea mecanica), croitor, sobar, cosar, geamgiu, potcovar, cofetar, brutar, cizmar, cosmetician etc. In ultimele doua categorii de pe lista amintita sint mentionati tinichigii, bijutieri, ceasornicari, frigotehnisti sau tehnicieni auto.
Important de mentionat este ca viitoarea lege a mestesugurilor este de inspiratie germana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu