Citeva dube ale DPIR si Jandarmeriei au fost pe pozitii pe mai multe stradute din jurul Tribunalului, "mascatii" fiind pregatiti sa intre in forta in eventualitatea in care gruparile nu ar fi fost intimidate de prezenta fortelor de ordine de pe holurile institutiei. Pe toata durata proceselor, in Tribunal au fost mai multi jandarmi decit justitiabili. Astfel, de la subsol si pina la ultimul etaj, ei au patrulat printre cetateni, pentru a se asigura ca ziua se va incheia fara incidente. Mai mult, la usa salii de judecata, citiva jandarmi ii perchezitionau corporal pe toti cei care intentionau sa intre acolo. Cu toate ca au existat mai multe grupuri de indivizi care nu-si justificau prezenta in zona, atit in incinta Palatului de Justitie cit si in perimetrul B-dului Al.I.Cuza - Calea Calarasilor, prezenta in numar mare a fortelor de ordine a impiedicat orice incercare de tulburare a ordinii si linistii publice.
Dosarele de ultraj ale liderilor celor doua grupari rivale s-au aflat in atentia completului de judecata alaturi de alte zeci de dosare penale, motiv pentru care procesele s-au prelungit peste orarul prognozat. Daca in ceea ce-l priveste pe Radu Bogateanu, zis "Romica", liderul gruparii "Catali" acesta a putut fi audiat de judecatori, Costica Buricea a fost reprezentat de avocat. De aceasta data, aparatorul lui Buricea a solicitat instantei administrarea de noi probe, inclusiv revizionarea casetei cu inregistrarea descinderii "mascatilor", condusi de comisarul Ionel Stirbu. In acelasi dosar au fost audiati mai multi martori, presedintele completului dispunind aminarea procesului si acordarea unui nou termen de judecata. Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul dosarului de ultraj al lui "Romica".
Bogateanu a fost trimis in judecata in primavara anului trecut
Liderul gruparii "Catali" din Varsatura, Radu Bogateanu, in virsta de 36 de ani, zis "Romica", este inculpat in dosarul de ultraj la politist impreuna cu un apropiat de-al sau, Adrian Balan, zis "Adi", de 31 de ani. Potrivit dosarului penal instrumentat de Parchet, cei doi "au amenintat cu acte de violenta trei politisti aflati in exercitiul functiunii", in timpul unei descinderi ale fortelor de ordine, petrecuta la jumatatea lunii februarie 2006, in cartierul Radu Negru - Mogador. Initial, cei doi fusesera retinuti pe baza de ordonanta timp de 24 de ore, pentru ca, a doua zi, sa fie prezentati instantei de judecata, cu propunere de arestare preventiva. Propunerea fiind respinsa, inculpatii au fost pusi in libertate. Pe 21 februarie 2006, Tribunalul Braila a admis recursul Parchetului si a emis mandat de arestare pe numele celor doi membri ai gruparii din Varsatura. Mandatul n-a mai putut fi, insa, pus in aplicare, pentru ca Bogateanu si Balan disparusera de la domiciliu. "Romica" si-a explicat fuga prin aceea ca ar fi fost victima unei inscenari.
Asa stind lucrurile, pe 21 martie, Parchetul a dispus trimiterea in judecata a celor doi inculpati, in lipsa, pentru savirsirea infractiunii de ultraj. Totodata, autoritatile i-au dat pe cei doi in consemn la toate punctele de trecere a frontierei. Datorita unor modificari aparute in Codul de Procedura Penala, la sfirsitul lunii septembrie 2006, Radu Bogateanu si Adrian Balan au scapat de mandat. "Adi", care fusese capturat in noaptea de 1/2 octombrie, a fost eliberat la scurt timp. "Romica" a fost retinut abia pe 1 noiembrie 2006, la Constanta, dupa ce fusese dat in urmarire generala in dosarul atacului petrecut in noaptea de 4/5 octombrie, la domiciliul parintilor sefilor gruparii din Radu Negru. In final, instanta a admis liberarea pe cautiune a lui Bogateanu, incepind cu data de 23 noiembrie 2006.
In dosarul de ultraj intocmit pe numele sefului gruparii "Catali", piesa de baza a acuzarii este un martor-cheie, al carui identitate nu a fost dezvaluita. Audiati pe parcursul urmaririi penale, cei doi inculpati au declarat ca "nu i-au insultat, nu i-au amenintat si nu i-au agresat fizic pe politisti". De altfel, aceeasi atitudine si-a pastrat-o "Romica" si pe parcursul derularii procesului. "Sint nevinovat. Totul este o mascarada" - asta le-a spus reporterilor nostri Radu Bogateanu, ieri, la iesirea din sala de judecata.
Buricea acuzat de ultraj la seful "mascatilor"
Costica Buricea a fost trimis in judecata in octombrie 2006, pentru savirsirea infractiunii de ultraj la politist. Potrivit dosarului de urmarire penala, in dimineata zilei de 28 august 2006, oamenii legii au fost apelati prin intermediul Serviciului de urgente 112, in legatura cu larma facuta de fratii Costica si Ghita Buricea in zona blocurilor S, R si T, de pe strada Sebesului. Initial, la fata locului s-a prezentat un singur echipaj din cadrul Politiei Municipiului, compus din doi agenti, pentru ca, mai apoi, sa soseasca si alte echipaje, inclusiv unul de la DPIR. Actiunea Politiei s-a desfasurat sub conducerea directa a sefului "mascatilor" braileni, comisarul Ioan Stirbu.
La locul indicat, fratii Buricea si invitatii lor petreceau de mama focului, cu lautari si cu boxele date la maxim. Desi li s-a solicitat sa opreasca muzica si sa-i insoteasca pe oamenii legii la sediu, pentru a fi sanctionati contraventional, acestia au refuzat. Primul a fost imobilizat Ghita Buricea. Potrivit acuzarii, vazind ca fratele lui este incatusat, Costica a pus mina pe o sticla si i-a instigat pe cei apropiati impotriva politistilor. Totodata, el l-a insultat pe comisarul Stirbu si l-a amenintat cu moartea.