Oraşul Ianca a fost, duminică dimineaţă, un fel de centru al columbofiliei din România. Nu mai puţin de 18.000 de porumbei voiajori au fost lansaţi în cursă de pe un câmp din apropierea oraşului brăilean, ceea ce reprezintă o premieră absolută pentru judeţul nostru.
Este vorba despre prima competiţie sportivă columbofilă organizată în acest an pe teritoriul României, care a aliniat la start asociaţiile de profil din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, membre ale Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România. Nu mai puţin de opt mijloace de transport speciale, pline cu porumbei voiajori, au sosit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică la Ianca, unde a fost desemnat locul de lansare.
Onoarea de a da startul i-a revenit preşedintelui Asociaţiei Columbofile "Danubius" din Brăila, deputatul Marian Dragomir. Dimineaţa devreme, acesta a verificat sigiliile de la maşini şi a ştampilat documentele de concurs. În zori a fost destul de frig la Ianca, motiv pentru care cuştile nu au putut fi deschise decât în jurul orei 7.40, când au apărut primele raze ale soarelui, iar temperatura a început să crească. După eliberare, s-au format rapid câteva stoluri care au plecat direct spre Bucureşti, fără a se mai roti în jurul locului de lansare.
"Deşi porumberii sunt păsări de stol, pe traseu, în funcţie de condiţia fizică, starea de sănătate, motivare sau ataşamentul faţă de crescătorie, cei mai buni trec în fruntea plutonului. La sosire, fiecare porumbel este constatat electronic, apoi datele se transmit într-un program naţional de clasamente", ne-a explicat Marian Dragomir.
În cursa de ieri, primii porumbei au ajuns la Bucureşti la ora 8.57, parcurgând cei 140 de kilometri ai cursei cu peste 100 km/h. La finele anului, în funcţie de performanţe, cele mai bune exemplare câştigă cupe şi diplome, participă la expoziţia naţională sau reprezintă România în concursurile internaţionale.