Mega-investiție în drumurile județene brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mega-investiție în drumurile județene brăilene

• modernizarea mai multor tronsoane de drum, de la Gulianca (limita cu județul Vrancea) până la comuna Viziru a costat aproape 100 milioane de lei, proiectul beneficiind de finanțare europeană nerambursabilă • lucrările pe cei 61,12 kilometri au început în 2020 și s-au finalizat în toamna acestui an • ruta respectivă face parte din așa-numitul ”drum al mării”, legătura dintre Moldova și litoralul Mării Negre, care era foarte tranzitată vara, dar care nu mai prezintă acest grad de interes, în prezent, după inaugurarea noului pod peste Dunăre de la Brăila

 

Autoritățile județene brăilene au anunțat, miercuri, 27 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, finalizarea implementării proiectului intitulat „Modernizarea infrastructurii de transport județean pe traseul Gulianca – Ianca - Viziru, asigurând conectivitatea directă cu coridorul TEN-T Brăila - Buzău”. Este vorba, practic, despre modernizarea mai multor tronsoane de drumuri județene care, puse cap la cap, formează o parte din ruta de legătură, prin județul nostru, dinspre Moldova spre litoralul Mării Negre, așa-numitul ”drum al mării” care era foarte tranzitat vara. În prezent, după ce s-a dat în folosință podul peste Dunăre, ruta nu mai prezintă același grad de interes. Concret, obiectivul proiectului a vizat modernizarea infrastructurii de transport rutier a județului Brăila pe traseul Gulianca – Ianca - Viziru, având lungimea totală de 61,12 km, prin îmbunătățirea transportului rutier pe tronsoanele DJ 202A (Gulianca - Grădiștea), DJ 221 (Șuțești - Ianca), DJ 211 (Ianca - Bordei Verde), DJ 211A (Bordei Verde - Viziru). Restul ”drumului mării”, mai exact tronsoanele DJ 211A (Viziru - Cuza Vodă) și DJ 212 (Cuza Vodă - Mihai Bravu), a fost reabilitat în urmă cu circa 12 ani, pe vremea când la conducerea Consiliului Județean se afla Gheorghe Bunea Stancu. Între timp, cele două tronsoane de drum, de la Viziru până la Mihai Bravu, mai exact până la limita cu județul Ialomița, s-au cam uzat fizic și au nevoie de o nouă reabilitare.

Revenind la investiția recent finalizată pe traseul Gulianca – Ianca - Viziru, trebuie menționat că, pe lângă modernizarea prin covoare asfaltice noi a respectivelor tronsoane de drumuri județene, investiția a prevăzut și alte facilități, cum ar fi de amenajare a pistelor pentru bicicliști, a trotuarelor, a parcărilor, a stațiilor de transport public, precum și măsuri pentru creșterea siguranței traficului prin marcaje rutiere, indicatoare rutiere, treceri de pietoni semnalizate corespunzător.

Investiția a fost implementată în parteneriat de mai multe Unități Administrativ Teritoriale (UAT) aflate pe ruta de la limita cu județul Vrancea până la Viziru. Astfel, lider al parteneriatului a fost Consiliul Județean, care a colaborat cu UAT Ianca, UAT Salcia Tudor, UAT Râmnicelu, UAT Racovița, UAT Grădiștea, UAT Șuțești, UAT Bordei Verde și UAT Viziru.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de Investiții 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, Obiectivul specific: „Creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T prin modernizarea drumurilor județene”.

Valoarea totală a proiectului este de 100.450.337,97 lei, din care finanțarea nerambursabilă este în valoare de 90.649.995,92 lei, iar contribuția UAT Județul Brăila este de 3.014.191,25 lei astfel: 1.850.000,00 lei contribuție la cheltuielile eligibile și 1.164.191,25 lei contribuție la cheltuielile neeligibile. Valoarea eligibilă nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 78.624.996,53 lei.

Consiliul Județean Brăila a început demersurile pentru implementarea acestui proiect încă din vara anului 2015, însă a fost nevoie de circa 5 ani pentru întocmirea cererii de finanțare și obținerea efectivă a banilor de la Uniunea Europeană. Lucrările au început, concret, pe 20 iulie 2020, iar recepția finală s-a făcut pe 22 septembrie 2023. Constructorul desemnat prin licitație a fost SC E.M. PRIME CONSTRUCT SRL.

Acum, după finalizarea lucrărilor, autoritățile județene menționează ca principale avantaje ale realizării proiectului: ”creșterea mobilității locuitorilor din zonă către centrele polarizatoare, creșterea vitezei medii de deplasare pe tronsoanele de drum județean vizate, accesul permanent, rapid și în siguranță al mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare), condiții sociale normale pentru locuitorii din zonă, reducerea timpului de deplasare, reducerea riscului de producere a accidentelor, reducerea consumului de combustibil”.

Potrivit Consiliului Județean, beneficiarii finali ai proiectului sunt: persoanele care utilizează infrastructura de transport modernizată, locuitorii din localitățile traversate de sectoarele de drumuri județene reabilitate, turiștii care tranzitează localitățile aflate pe traseele respective, operatorii de turism, societățile comerciale care își desfășoară activitatea în zonele vizate în proiect, societățile comerciale care vor avea oportunitatea de a iniția și dezvolta afaceri în acele zone, administrațiile publice de la nivel județean și local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro