Medicii de familie au ridicat o serie de probleme despre care spun că au nevoie urgentă de rezolvare, în cadrul dezbaterii publice organizate de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe marginea proiectului pachetului de servicii medicale de bază, respectiv al Contractului Cadru şi normelor. După cum ne-a precizat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila, în cadrul dezbaterii s-au ridicat probleme practice, pe care medicii de familie le întâmpină în activitatea lor, în strânsă legătură cu noul Contract - cadru, arătându-şi din nou disponibilitatea de a participa la elaborarea actelor normative. "Organizaţiile medicilor de familie sunt preocupate de a veni cu soluţii, în speranţa că factorii de decizie vor fi deschişi la consultări şi negociere", a declarat dr. Naumov.
Concret, reprezentanţii medicilor de familie au ridicat trei probleme: debirocratizarea în Medicina Familiei, efectele disfuncţionalităţii Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) asupra pacienţilor şi lipsa de reglementare practică privind introducerea pachetului minimal şi a pachetului de bază precum şi sustenabilitatea pachetelor de prevenţie.
Disfuncţionalităţi în sistemul informatic
Reprezentanţii medicilor de familie arată că, odată cu noul pachet, primesc responsabilităţi în plus, cu toate că deja sunt "îngropaţi" în hârtii. Iar asta în detrimentul pacientului, arată doctorii de familie. Aceştia atrag atenţia că menţinerea actualelor sisteme de raportare are consecinţe grave asupra activităţii cabinetului. De aceea au fost propuse soluţii aplicabile pentru reducerea birocraţiei în medicina familiei, atât pe plan general, cât şi punctual, pentru fiecare document în parte.
Medicii de familie s-au plâns şi de sistemul informatic în care sunt nevoiţi să lucreze, care este la pământ şi dă numeroase erori pe care ulterior este nevoit să şi le asume chiar doctorul. "Deşi s-a atras atenţia de câţiva ani asupra disfuncţionalităţilor SIUI, aceste probleme nu au fost rezolvate, mai mult, au fost rostogolite şi peste funcţionarea SIPE (reţeta electronică) şi vor fi preluate cu siguranţă şi de Dosarul electronic de sănătate, aflat în faza de testare. De aceea, tragem un semnal de alarmă asupra unor probleme pe care le-am desprins din practica noastră, în cabinete, probleme care afectează direct pacientul care ne intră zilnic în cabinete şi implicit calitatea actului medical: reflectarea corectă a calităţii de asigurat şi asumarea exclusiv de către CNAS prin SIUI a acesteia, corectitudinea datelor de identificare a pacienţilor, urgentarea validărilor transferurilor pacienţilor, înscrierilor nou - născuţilor, validarea corectă a decesului", arată reprezentanţii medicilor de familie.
Aceştia au punctat importanţa pachetului de bază în Contractul - cadru, faptul că aduce în plus servicii cetăţeanului sănătos, care însă nu este informat sistematic despre dreptul şi obligaţia de a efectua controalele profilactice. Pe de altă parte, medicii de familie consideră că serviciile preventive oferite cetăţeanului sănătos ar fi trebuit să facă parte dintr-un program distinct al MS şi nu să fie decontate din FNUASS. "Modalitatea de decontare a acestor servicii este ambiguă, pe de o parte pentru că nu este tehnic posibilă codificarea medicală a activităţii de prevenţie, pe de altă parte nu sunt puse la dispoziţia medicilor instrumente de lucru. Este, deocamdată, un deziderat de tip electoral, care încă nu are aplicabilitate practică", au concluzionat reprezentanţii medicilor de familie.