Medici eroi la Salvare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medici eroi la Salvare

In timp ce numarul solicitarilor este in continua crestere, pentru asigurarea serviciului de urgenta al celor 370.000 de locuitori, cit are judetul Braila, Serviciul de Ambulanta asigura urgentele cu doar 4 medici: dr. Florin Stefan, dr. Doru Giol, Viorica Uscatu si dr. Rares Ichim. Aceasta criza de medici este fara precedent, putind conduce in final la disfunctionalitati majore in cadrul uneia dintre cele mai importante unitati sanitare din judet. Mai ales in aceasta perioada de canicula, cind la Serviciul de Ambulanta Judetean se inregistreaza in medie, cite 260 de solicitari in 24 de ore. De fapt, pe statele SAJ sint 8 medici, dar 3 posturi sint vacante. Din cei 5 medici ramasi, unul a facut infarct miocardic in urma cu trei saptamini, iar un alt medic si-a luat o parte din concediul de odihna si a inceput treaba saptamina aceasta, astfel incit activitatea in SAJ s-a desfasurat o perioada cu doar 3 medici. Situatia se va repeta si in cursul lunii viitoare, cind un alt medic isi va lua citeva zile din concediul de odihna, daca Autoritatea de Sanatate Publica nu va interveni prin angajarea unor medici in cel mai scurt timp, am aflat de la dr. Florin Stefan, directorul Serviciului de Ambulanta Judetean. Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii au fost completate garzile cu medici de la UPU, astfel incit sa fie cite 2 medici pe tura, dar nu intotdeauna a fost posibil acest lucru, iar in cursul lunii trecute chiar au fost 6 garzi cu un singur medic. Desi ar fi existat posibilitatea ca SAJ sa poata prelua prin concurs medici de medicina generala pentru a depasi situatia de criza, asa dupa cum v-am informat in urma cu doua luni, dr. Florin Stefan ne-a spus ca nu s-a intimplat acest lucru, din lipsa de colaborare in acest sens a Autoritatii de Sanatate Publica. "ASP nu se intereseaza de acest aspect, desi am spus de fiecare data sa nu scoata la concurs medici specialisti in medicina de urgenta, pentru ca nu se gasesc in judetul Braila asa ceva. Trebuie scoase la concurs posturi de medici de medicina generala, dar cei de la ASP nu m-au ascultat, iar acum sintem in situatia in care sintem. Peste tot in tara, pentru serviciile de ambulanta sint scoase la concurs posturi de medicina generala, numai la Braila nu se poate acest lucru, drept pentru care nici eu nu m-am mai dus sa ma milogesc la ASP, pentru ca nu mi se pare corect acest lucru, in conditiile in care lucram si doar cu un medic pe tura, iar acesta poate fi plecat uneori din localitate cu pacienti la diverse clinici din tara".

Medicii dorm doar 4 ore pe noapte

Medicii de la Ambulanta ne-au declarat ca se descurca foarte greu in 3 sau 4 persoane, in conditiile in care sint zile in care unul dintre colegii lor este plecat aproape toata ziua la Bucuresti sau in alte centre universitare cu diversi pacienti. "Ieri, de exemplu, eu am fost la Bucuresti si au ramas trei medici in statie toata ziua, doi dimineata si unul dupa-amiaza, iar eu am lucrat din nou de noapte, cu un alt coleg. Lucram doi medici dimineata, unul dupa-amiaza si doi de noapte, unul dintre cei care lucreaza noaptea, dupa ce a lucrat si dimineata", ne-a spus ieri dr. Viorica Uscatu. Potrivit medicilor SAJ, la numarul mare de solicitari se fac eforturi sustinute pentru a se face fata tuturor apelurilor in timpul optim. In general, la cea mai indepartata adresa din oras, Salvarea ajunge in circa 12 minute de la primirea apelului telefonic, in timp ce normele prevad prezentarea in 15 minute pentru urgentele majore, de gradul zero si unu. In acest ritm de lucru infernal, medicii de la Ambulanta considera ca, practic, nu au voie "sa cada" si se mobilizeaza cu toate fortele pentru a face fata acestei situatii pe care putini dintre braileni o cunosc dar, surprinzator, nu o cunosc nici sefii sistemului sanitar.
"Noi nu avem voie sa cadem, cine a cazut a cazut foarte grav, dar speram din toata inima sa vina si alti colegi si ca se vor rezolva toate aceste probleme. Personal, pot spune ca, din 24 de ore, doar cinci ore si jumatate stau acasa. Nu ne-am facut inca mutatia la locul de munca, dar, in acest ritm, ne vom muta aici", ne-a mai spus dr. Viorica Uscatu. De aceeasi parere este si directorul SAJ, care ne-a marturisit ca, in ultima saptamina, nu a reusit sa prinda, in medie, decit 4 ore de somn pe noapte. "Nu am stat sa fac un calcul, dar, de duminica de dimineata, de la ora 7.00, pina marti seara, la orele 21.30 am stat non-stop in Ambulanta. Asta este situatia si asta este ritmul in care muncim", a concluzionat dr. Florin Stefan.

Factorii de decizie depasiti de situatie

Pentru solutionarea situatiei de criza de medici, seful SAJ apreciaza ca nu este indicat sa se lucreze pe colaborari, ci cu angajati pe durata nelimitata care sa fie instruiti in urgenta, care sa poata lua aparatura in primire, sa o foloseasca, dar sa si raspunda de ea, nu sa fie utilizate aparatele o zi de un medic, a doua de altul, pentru ca aparatura respectiva trebuie bine intretinuta.
In urma cu doua zile, dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica habar n-avea ca se inregistreaza o situatie de criza de medici la Ambulanta, desi ziarul nostru a mai semnalat acest aspect in urma cu citeva luni, dar atunci erau 5 medici, nu 4, citi au ramas acum. "Lasati-ma sa vad despre ce este vorba, nu am stiut ca se lucreaza doar cu atitia medici, dar gasim o solutie si trebuie sa rezolvam situatia", ne-a declarat directorul ASP.
Dincolo de problemele legate de criza de medici, Serviciul de Ambulanta Judetean se confrunta si cu problema recuperarii datoriilor de la spitale, care nu platesc unele servicii prestate de Ambulanta de la inceputul acestui an. Dupa cum ne-a declarat directorul SAJ, Spitalul judetean de Urgenta, de exemplu, cea mai mare unitate spitaliceasca din Braila are pina in prezent datorii de 1,8 miliarde lei vechi. "In primele trei luni am pierdut 1 miliard lei vechi, iar in aprilie aproape 800 milioane lei. Nu se poate asa ceva, atita timp cit, intre unitati s-a semnat un contract, pe care Spitalul Judetean nu-l respecta, pe motiv ca nu sint bani. In aceste conditii, eu aduc medici sa lucreze ore suplimentare la SAJ, ii platesc, prestez servicii, consum combustibil, uzez masinile, iar spitalul nu plateste", a mai spus dr. Florin Stefan.

90 de solicitari si 4 morti intr-o noapte

In noaptea de19 spre 20 iunie, la SAJ s-au inregistrat 90 de solicitari, cu mult mai multe decit de obicei, printre acestea fiind 4 cazuri de stop cardio-respirator, 2 lipotimii si o tentativa de suicid. Despre cele 4 decese, medicii sustin ca, in mare parte, persoanele respective sufereau de diverse afectiuni cardio-respiratorii, iar 3 erau persoane in virsta. Doar Iulian G. , de 45 ani, gasit decedat in casa cu asistolie, nu avea antecedente in acest sens, dar barbatul avea o rana suprainfectata si, in plus, mirosea a alcool atit cind a ajuns Salvarea, cit si la autopsie. Ceilalti erau persoane in virsta: Nicolae M., din localitatea Drogu, care a fost gasit cu insuficienta cardiaca, avea 75 ani, Niculina S., din Lanurile, gasita decedata cu asistolie, avea 73 ani, iar Niculae R., din Braila, avea 83 ani si a fost gasit de lucratorii SAJ tot in stop cardio-respirator. Desi, initial, s-a vehiculat ca persoanele respective au murit din cauza caldurii, aceasta varianta este exclusa de dr. Florin Stefan. "Nu poti sa spui ca o persoana de 73 sau 83 de ani a murit din cauza caldurii. Oamenii astia aveau o virsta, aveau niste afectiuni. Nu este pentru prima data cind se inregistreaza patru decese intr-o noapte, nu trebuie sa amplificam situatia. Acum sint cazuri de hipertermie, dar infarct avem in tot cursul anului, hipertensiuni cu complicatii la fel, accidente vasculare de asemenea. Sint de acord ca a mai crescut numarul acestor afectiuni, dar nu pot sa spun ca, din cauza caniculei se produc asemenea situatii. Este adevarat ca a crescut numarul de solicitari, dar nu putem spune ca o persoana care a facut infarct a murit din cauza caldurii. Aici este vorba de moarte biologica", a precizat dr. Florin Stefan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro