Mergi la conţinutul principal

Medicamentul - intre remediu si inamic

Medicamentul este o substanta utilizata pentru prevenirea, diagnosticarea, ameliorarea sau vindecarea unei suferinte.
Acesta poate fi o substanta simpla, cum este cazul aspirinei - acid acetilsalicilic, o asociere de substante sau un produs complex care, administrat, determina un efect terapeutic in organism.
Medicamentele se obtin prin tehnologii farmaceutice pornind de la substante chimice, produse de origine animala, umana ori vegetala.
Caile de administrare a medicamentelor pot fi: injectabil-intravenos, intramuscular, subcutanat, intradermic; oral, cutanat, inhalator, etc.
Printr-o administrare irationala de catre pacient, fara o supraveghere atenta a evolutiei bolii, medicamentele pot deveni nocive, determinind reactii adverse severe ori alergii.
Odata administrate, medicamentele sint absorbite la nivelul aparatelor si sistemelor din organism, metabolizate in cea mai mare parte in ficat si eliminate prin excretie urinara, saliva, par, unghii, lapte matern.
Exista o permanenta monitorizare a reactiilor adverse determinate de medicamente prin farmacovigilenta.
Trendul ascendent al consumului de medicamente pentru toate segmentele de virsta, consumatoare sau nu de servicii medicale, expunerea la polimedicatie cu recomandare medicala sau prin automedicatie, efectul interferentelor medicamentelor in conditiile deficientelor functionale din organism determinate de comorbiditati, trag un semnal serios de alarma.

Automedicatia poate avea efecte nefaste

Nu putine sint cazurile cind, pina la consultul medical - singurul care se finalizeaza cu o prescriptie medicala autorizata - pacientii recurg la automedicatie, care poate determina modificarea tabloului clinic al bolii sau poate determina reactii adverse.
Trebuie constientizat faptul ca administrarea aceluiasi medicament determina o reactivitate diferita, in functie de particularitatile pacientului, care tin de virsta, sex, stare fiziologica (sarcina, alaptare, menopauza), stare functionala a organismului (stari patologice precedente sau comorbiditati existente).
Exemplele sint multe: este cunoscut efectul iritant al antireumaticelor pentru stomac (determina ulcer, gastrita), pentru ficat, efectul toxic renal ori hepatic al unor antibiotice administrate fara consult medical, stiut fiind faptul ca un consult stabileste doza, cantitatea, calea de administrare, cit si unele precautii.
Foarte importanta este administrarea medicamentelor fara consult medical in sarcina ori in perioada de alaptare, cu repercusiuni nefaste asupra fatului, in sensul ca dau frecvent malformatii.
Medicamentul administrat ca urmare a recomandarii medicale poate constitui un remediu benefic organismului, dar poate deveni daunator determinind intolerante, alergii, declansarea unor stari patologice grave, cind sint urmarea automedicatiei.
Adresati-va medicului ori de cite ori aveti probleme de sanatate!
Automedicatia si polipragmazia (administrare de medicamente cu acelasi efect) sint daunatoare si constituie pirghii de agravare a starii de sanatate, putind determina iatrogenii (afectiuni determinate de reactiile adverse ale medicamentelor) cu urmari de multe ori grave sau fatale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro