Mergi la conţinutul principal

Medic gasit vinovat de uciderea din culpa a unui pacient

De ieri, chirurgul brailean Florin Gageanu nu mai are dreptul de a profesa medicina, potrivit unei hotariri judecatoresti definitiva si irevocabila transmisa Colegiului Medicilor in urma cu doua zile. In opinia dr. Ioan Florin, presedintele Colegiului Medicilor, aceasta este cea mai grava sanctiune data unui medic din Braila si chiar din tara. Pentru ca ridicarea dreptului unui medic de a-si exercita profesia il are doar Procuratura, ieri, Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor s-a conformat si a inaintat decizia legala catre Ministerul Sanatatii, Colegiul National al Medicilor, Directia de Sanatate Publica si conducerea Spitalului Judetean de Urgenta, unde lucreaza dr. Gageanu.
Acuzat de uciderea din culpa a pacientei Aneta Banciu, de 53 ani, in vara anului 1997, dr. Florin Gageanu a fost gasit vinovat de Politie si Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, care au definitivat cazul dupa ani de zile de anchete si cercetari. In plus, Justitia l-a condamnat pe dr. Gageanu Hadarca Florin, de 53 ani, la 2 ani de inchisoare si la plata a jumatate de miliard lei daune.

"Injectia ucigasa" face victime in chirurgia braileana

Reamintim ca in vara anului 1997, o banala injectie cu algocalmin a declansat reactii in lant in lumea medicala braileana, din momentul in care pacienta a murit.
Victima, Aneta Banciu, de 53 ani, a fost internata in ziua de 9 iunie 1997 de catre familie in Spitalul "Sf. Spiridon" cu diagnosticul: hernie de disc, colica biliara, ciroza hepatica, varsaturi, cefalee si tulburari neuromotorii, sub supravegherea medicala a dr. Florin Gageanu.
Dupa cum v-am informat la vremea respectiva, femeia a murit "cu zile" in spital din cauza unei injectii care a declansat starea toxico-septica a pacientei, cu infectie generalizata, astfel incit orice interventie chirurgicala ulterioara a fost de prisos pentru a-i mai salva viata.
Practic, Aneta Banciu a facut un flegmon la fesa dreapta, unde i se injectase un algocalmin, dar nici starea febrila a pacientei, nici avertizarile inscrise in foaia de observatie cu privire la posibilitatea existentei unui flegmon nu au alertat pe nimeni, cu exceptia familiei. La acea vreme, Vasile Banciu, fiul femeii, a relatat redactorilor nostri toate chinurile suportate de mama sa in incercarea disperata de a supravietui, acuzind atit pe dr. Florin Gageanu, cit si pe asistenta care a efectuat tratamentul injectabil, de culpa medicala si, respectiv, neglijenta si superficialitate. Femeia a fost supusa mai multor examene chirurgicale dupa instalarea starii toxico-septice si, in citeva zile, asupra Anetei Banciu s-au efectuat manevre disperate de a-i salva viata: incizie si drenaj, s-a intervenit chirurgical in repetate rinduri, dar superficialitatea in stabilirea diagnosticului si a tratamentului s-a finalizat cu decesul pacientei.
Cazul "Injectia ucigasa", cum l-am numit la acea vreme, a ajuns in scurt timp in atentia factorilor abilitati sa confirme sau nu daca a fost vorba despre culpa medicala. Dupa ani de anchete si cercetari, Politia si Parchetul de pe linga Tribunalul Braila au definitivat cazul,, in septembrie 2005, si l-au gasit vinovat pe dr. Florin Gageanu de moartea pacientei.
Sub acuzatia de ucidere din culpa, Justitia l-a condamnat pe dr. Gageanu la 2 ani de inchisoare si la plata a jumatate de miliard de lei daune, medicului fiindu-i ridicat dreptul de a mai opera, prin sentinta definitiva si irevocabila.
In urma cu doua zile, Colegiul Medicilor din Braila a primit hotarirea judecatoreasca, iar ieri, Consiliul Judetean al Colegiului Medicilor a decis punerea ei in aplicare, prin interzicerea dreptului de a profesa.
"Incepind de astazi, medicului respectiv i se interzice dreptul de a profesa, aceasta fiind cea mai grava sanctiune data la Braila si, poate, in tara. Potrivit legii, transmitem astazi decizia catre Ministerul Sanatatii, Colegiul National al Medicilor, Directia de Sanatate Publica si conducerea spitalului", ne-a informat, ieri, dr. Ioan Florin, presedintele Colegiului Medicilor din Braila. Potrivit sursei citate, ridicarea dreptului de a profesa medicina il are doar Procuratura, iar Colegiul Medicilor are obligatia de a se conforma. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro