Mediatorii sanitari pentru romi, lipsa la apelul comunitatii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mediatorii sanitari pentru romi, lipsa la apelul comunitatii

Prezenta investigatie jurnalistica reprezinta produsul Programului "Jurnalismul Medical si Comunitatile de Romi", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe tema accesului la sanatate al comunitatilor de romi, finantat de Open Society Institute New York.

Putin peste 700 de mii de euro din fonduri europene reprezinta suma investita, in ultimii trei ani, in accesul romilor braileni la sanatate. Nu toti acesti bani se regasesc in serviciile oferite comunitatii, dupa cum au constatat jurnalistii nostri. Drumul banilor pompati in accesul romilor la sanatate a fost sinuos. Vietile romilor nu s-au schimbat semnificativ in bine, desi in acest sens, in ultimii trei ani, cel putin pe hirtie, au fost investiti peste 700 de mii de euro. Nu mai punem la socoteala mai vechile programe ale Ministerului Sanatatii, prin care s-a incercat implementarea unui sistem de imbunatatire a situatiei romilor. Patru sint directiile din care acesti bani s-au orientat in cele citeva zeci de comunitati de romi din judetul Braila.
Astazi, despre un proiect PHARE implementat la Movila Miresii si care a inghitit 45 de mii de euro din fonduri europene. Nici aceasta investitie nu si-a lasat, in mod clar, amprenta asupra comunitatii de romi din Movila Miresii.

"Sastipe romenghe" - 44.398 euro

Un alt proiect finantat prin PHARE, finalizat in noiembrie 2005, "Sastipe Romenghe/ Sanatate pentru romi", implementat tot prin CRCR Cluj, a avut un buget de 44.398 euro, din care contributia UE a fost de 40.978 euro, iar restul a Consiliului Local Movila
Miresii. Parteneri au mai fost Directia de Sanatate Publica, Fundatia "Euro 21" si Grupul Local de Actiune al Romilor, reprezentat tot de catre Sandel Grosu, expertul Biroului Judetean pentru Romi, din cadrul Prefecturii. Principalul obiectiv al "Sastipe romenghe" a fost infiintarea unui cabinet socio-medical si de planning familial la Movila Miresii, dotat cu aparatura medicala si microbuz. In cadrul aceluiasi proiect s-a vizat formarea a 18 mediatori sanitari, din care macar 10 sa fie angajati pentru a intermedia accesul romilor la sanatate, precum si realizarea de campanii de promovare a sanatatii si infiintarea unei asociatii a romilor. De fapt, cabinetul nu s-a facut din temelie, ci doar a fost amenajat - zugravit - intr-un mai vechi spatiu al Primariei Movila Miresii. Cabinetul, amplasat in fostul apartament al medicului comunei, nu e incalzit, nu e vizitat de romi si nu e dotat asa cum prevede proiectul. Cind am incercat sa vedem chiar noi cabinetul respectiv, am gasit un lacat mare pe usa. Ne-a deschis, intr-un final, viceprimarul comunei. Inauntru, unde era un frig de numai planning familial nu se putea face, ni s-a aratat ca s-a mai schimbat pe ici, pe colo cite o placa de faianta, s-a dat o mina de var, s-au desfundat sobele. Pe jos, linoleum. Birourile mediatorilor erau goale. Intr-un singur birou exista un scaun. Tot aici zaceau de-a valma pliante, brosuri, sute de buletine de informare in privinta igienei, reviste frumos colorate, care n-au mai ajuns la romi. In "sala de asteptare", precum si-n "cabinetul medicului", am gasit mobilier, vechi si nou: scaunele si biroul par a fi noi, dar dulapurile si patul pentru pacienti par a fi "desprinse" din inventarul unui dispensar de tara. Aflam ca renovarea s-a facut, prin cerere de oferta, de catre firma "Ionian" SRL Braila.

Informatii la discretie, dar nu pentru romi

Din totalul mediatorilor instruiti - 18 - patru sint din Buzau, desi proiectul a vizat imbunatatirea starii de sanatate a comunitatii de romi din Movila Miresii. Nici primarul Dumitru Panturu nu stie cum s-a intimplat: "Daaa... Au fost instruiti 18 mediatori, sapte de la consiliile locale din Braila, din care trei de la Movila, unu de la Rimnicelu, unu de la Sutesti, unu de la Ianca si un altul de la Gradistea. Patru mediatori au plecat la Buzau. De acolo au venit, acolo s-au dus. Noi i-am angajat pe mediatorii nostri. Cite patru ore pe zi. Si asa sint cam multi. Doi ne-am fi putut, lejer, permite. Dar nu stim cit ne vom mai putea permite sa-i platim, acum. Ei tin legatura cu medicii de familie, ii ajuta pe acestia, medicii ii controleaza. Ei ii anunta pe romii carora le expira actele de ajutor social, ei i-au numarat, sint aproximativ 400 de romi. Dar stiti cum e?! Uneori sint 350 de romi, alteori 400, intram in iarna cu mai putini, iesim cu mai multi. Acesta a fost un proiect foarte greu. Contributia noastra a fost de 1.800 - 2.000 euro, bani din care am platit apa, curentul, combustibilul...". De citeva mii de euro, prin licitatie, cu SC Toyland SRL Bucuresti s-a achizitionat un aparat EKG, o trusa ORL, doua aparate pentru masurarea insulinei, probabil, o centrifuga pentru pastrarea singelui, si primarul ne arata niste cutii mici si citeva fire insirate pe un pat medical, intr-una dintre incaperile cabinetului. Dupa felul in care sint ambalate "dotarile", intelegem ca nu au fost folosite niciodata. "N-avem specialisti, cum sa le folosim?! Noi vrem sa aducem medici, sa fie aparatura asta pentru toata comunitatea", a adaugat Panturu. Vedem, apoi, citeva fise ale unor pacienti, doi, trei copii, nou-nascuti, proaspat inscrisi la medic. Soptit, primarul Panturu ne mai spune ca, in cadrul proiectului, s-a achizitionat si un computer, dar acesta n-a fost niciodata in cabinet: "Sa nu se fure!".
Nici microbuzul, unul la mina a doua, un "Citroen" de opt plus unu locuri, cumparat prin licitatie, de la "Donaris" Braila, cu 10.000 de euro, n-a prea vazut lumina zilei. "Il mai scoate, din cind in cind, viceprimarul si-l spala", zice Panturu. Viceprimarul ne-a facut si o demonstratie. Singurele drumuri pe care a fost microbuzul sint acelea de Braila, doua, trei, cu "mai multi movileni", pentru perfectarea actelor de ajutor social. Primarul incearca sa ne convinga: "Cabinetul functioneaza". Ne arata, in acest sens, un caiet in care mediatoarele scriu: "Am fost astazi putin, am spalat pe aici si apoi am plecat in comunitate, sa vad ce probleme au"/ "Am fost, dar m-a trimis doamna .....". Si la Movila Miresii s-au facut campanii de informare in privinta igienei si a sanatatii. Nu intelegem daca acest lucru s-a realizat cu brosurile acelea pe care le-am vazut intr-una dintre incaperile cabinetului sau cu acelea date gratis de Directia de Sanatate Publica. Cert este ca si in acest proiect, DSP a colaborat. Iata, in acest sens, opinia dr. Alexandrina Venter:
"In cadrul proiectului "Sanatate pentru romi" noi am fost doar colaboratori. Imi amintesc ca, la un moment dat, doi medici specialisti, care au si fost retribuiti, s-au deplasat intr-una dintre comunitatile de romi din Movila Miresii, au oferit consultatii ginecologice femeilor de etnie si au facut 100 de testari "Papanicolau". La Movila s-a infiintat si un cabinet medical, unde lucreaza mediatorii, in colaborare cu medicul de familie de acolo. Mediatorii din cadrul acestui proiect, trei au ramas doar, au fost, de asemenea, instruiti primar de catre noi, insa noi nu am fost retribuiti. De asemenea, le-am dat material de propaganda, pliante, brosuri gratis, fiindca si noi le-am avut gratis, de la Minister". Nici primarul Panturu nu-i pe deplin multumit cum a iesit proiectul: "De ar avea continuitateee... Stiti, in Movila sint multi spoitori si acestia nu prea renunta la traditia de a-si marita fetele la 12, 13 ani, de a-si cumpara copiii. De aceea intram in an cu un numar de spoitori, dar iesim cu mai multi". Pentru a intelege cum s-a "mulat" proiectul pe comunitatea de spoitori, am incercat sa vorbim si cu membrii etniei.
Un caz: o tinara de 27 de ani, gravida in noua luni, cu al treilea copil, povesteste ca nu s-a prea cautat la doctor si ca numai la aceasta sarcina a mai fost pe la medic: "De trei ori in noua luni. Cum m-am inscris? Ei, m-am dus eu ca mi-a fost rau si dispensarul e aici, aproape. Dar, de acum, trebuie sa nasc. Ceilalti copii nu-s inscrisi, inca", desi au virste mari, de peste trei ani. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro