Mergi la conţinutul principal
Atleții de la LPS Brăila, uitați la Gala de Excelență în Educație

Medaliați fără premii

* o parte dintre profesorii Liceului cu Program Sportiv Brăila s-au arătat indignați de faptul că elevii lor nu au mai fost premiați în acest an de autorități, deși au obținut rezultate bune la concursurile naționale și internaționale, care sunt considerate echivalentul unor olimpiade școlare și sunt recunoscute de minister * profesoara Sica Lazăr susține că performanțele atleților de la LPS Brăila ar merita recompensate și cere lămuriri privind această situație * primarul Marian Dragomir și inspectorul școlar general Viorel Botea au dat asigurări că la mijloc este o greșeală, care va fi rectificată * potrivit lui Botea conducerea liceului nu a transmis la nivelul Inspectoratului faptul că aceste competiții s-au încheiat, iar în consecință ISJ nu a avut ce transmite mai departe Primăriei

 

Situație delicată la Brăila privind premierea elevilor din zona sportului, care au avut rezultate excelente. La câteva zile de la “Gala de excelență în Educației”, care a avut loc la Teatrul “Maria Filotti” și în care au fost premiați elevii ce au obținut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat, precum și profesorii care i-au coordonat, au apărut reacții din partea profesorilor și atleților de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brăila. Aceștia s-au arătat indignați că nu au fost băgați în seamă de autorități, deși au obținut medalii naționale și internaționale. Contactat, ieri, de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a explicat că Primăria a premiat elevii și profesorii în baza unei scheme transmise de către Inspectoratul Școlar Județean Brăila și nimic mai mult. La rândul său, inspectorul școlar general Viorel Botea ne-a transmis că la mijloc este o gravă eroare, deoarece de la nivelul conducerii LPS Brăila nu s-a transmis către Inspectorat faptul că aceste concursuri naționale și internaționale (considerate echivalentul unor olimpiade școlare, care sunt recunoscute de Ministerul Educației) s-au încheiat. Astfel că ISJ Brăila nu a putut transmite, la rândul său, date complete către municipalitate pentru Gala de excelență. Cert este că atât edilul-șef, cât și inspectorul școlar general au promis că situația va fi reglată cât mai curând, deoarece s-a solicitat deja către conducerea liceului transmiterea unei situații exacte cu elevii și profesorii care au avut rezultate și se încadrează criteriilor de premiere.

 

Cine sunt atleții brăileni care au fost «uitaț

Atletismul este una dintre puținele ramuri din Brăila care mai menține vie tradiția acestei discipline sportive în orașul nostru, iar profesorii Sica Lazăr, Fănel Ionescu, Florinel Ilie, care au muncit toată vara alături de elevii lor pentru cele 12 medalii naționale, dintre care 3 de aur, 4 de argint și 5 de bronz și medalia de bronz de la Balcaniadă, susțin că acest lucru nu ar trebui ignorat de autorități.

Sportivii performeri sunt: Robert Simion, medaliat cu bronz la Campionatul Balcanic în proba de ștafetă 4x400 m, campion național la 60 m garduri juniori I, locul al treilea la 110 m garduri juniori I; Cosmin Pitulice, medaliat cu bronz la naționalele de juniori III în proba de 300 m garduri, de la grupa profesoarei Sica Lazăr; Andreea Mocanu, dublă campioană națională de junioare III, în probele de 80 m garduri și 100 m plat, medaliată cu argint la 200 m plat, de la grupa profesorului Florinel Ilie; Denisa Balaban cu 4 medalii în palmares, argint la 60 m garduri, bronz la 100 m garduri la juniori I, argint și bronz la aceleași probe la juniori II; Darius Techiu, medalie de bronz la 60 m garduri, juniori II; Răzvan Anghel, medalie de argint la 90 m garduri, juniori III.

Din păcate, acești sportivi care au reprezentat cu cinste LPS Brăila și orașul Brăila nu au mai primit nicio recompensă în acest an.

“Noi îi felicităm din tot sufletul pe elevii care au obținut media 10 la Evaluare Națională și la Bacalaureat, precum și pe profesorii care i-au coordonat, și suntem de acord cu aceste premieri. Dar și noi meritam puțină atenție din partea oficialităților locale. Din 2015, atleții și profesorii care i-au pregătit au fost premiați cu bani pentru rezultatele obținute la campionatele școlare, naționale și internaționale. Anul trecut s-a făcut această premiere și tot atunci ni s-a spus că vom primi recompense și în 2020 și, din câte știu, s-au alocat bani în bugetul pentru acest an. Ulterior am fost anunțați că nu vom mai fi incluși printre cei premiați pentru că în acest an nu s-au desfășurat olimpiadele școlare. Dar noi am muncit în condițiile vitrege, impuse de pandemia de coronavirus și am adus clubului LPS și orașului Brăila medalii de la Campionatele Naționale și de la Balcaniadă. Medalii obținute cu mari sacrificii. Când toți profesorii și elevii se aflau în vacanță, în august, noi am muncit pentru competițiile naționale și am obținut rezultate foarte bune. Pentru că am vrut să facem performanță. Microbul performanței îl avem în sânge. Iar medaliile nu le ducem acasă la noi. Eu ca profesor ce să le spun elevilor? Așteptăm și noi un răspuns”, ne-a declarat Sica Lazăr, profesor.

 

Autoritățile promit că greșeala se va remedia

Având în vedere această sesizare, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu primarul Marian Dragomir, pentru a vedea de ce elevii de la LPS nu au fost premiați sau dacă acest lucru mai este posibil. Edilul-șef a explicat că Primăria și Consiliul Județean Brăila solicită anual de la Inspectoratul Școlar Județean lista elevilor și profesorilor care urmează să fie premiați. Bineînțeles, dacă aceștia se încadrează în regulamentul aprobat de cele două instituții privind premierile.

”Ce primim de la ISJ, asta aprobăm în CLM. Primăria nu are acces la competițiile organizate sub egida Ministerului Educației Naționale, nu are acces la competițiile organizate sub diverse foruri legale, recunoscute de minister. Dacă cumva Inspectoratul a omis să ni le transmită, ar trebui să facă o adresă către Primărie cu documentele respective, având anexă și respectarea regulamentului. Și atunci vom face o ședință de Consiliu Local și Județean, de îndată, pentru a rectifica eroarea ISJ. Dar repet, noi am aprobat ceea ce am primit de la ISJ. Nici în plus, nici în minus”, a declarat Dragomir.

Potrivit inspectorului școlar general Brăila, Viorel Botea, greșeala este undeva la nivelul conducerii Liceului cu Program Sportiv, deoarece nu ar fi transmis către ISJ faptul că aceste concursuri s-au finalizat. Totuși, după ce reporterii noștri au adus în discuție subiectul, acesta ne-a precizat, ieri, că a discutat cu primarul Marian Dragomir și că situația se va rezolva. Practic, potrivit lui Botea, LPS urmează să transmită informațiile privind acești elevi și profesori rămași nepremiați către Inspectorat, iar ISJ le va da mai departe primarului, care ar trebui să inițieze un proiect de hotărâre de CLM, iar mai apoi să fie acordate premiile.

”Am vorbit cu domnul primar și dumnealui are toată disponibilitatea, ca de fiecare dată, să premieze elevii cu rezultate la concursurile sportive, ca în fiecare an. Eroarea este din partea liceului, care nu ne-a informat că aceste concursuri s-au finalizat. Neștiind acest lucru, noi nu am transmis către Primărie și câștigătorii concursurilor sportive la nivel național. În consecință, astăzi (n.r. - ieri), am luat hotărârea ca LPS să ne transmită toate rezultatele câștigătorilor de la concursurile sportive, să le analizăm și să le trimitem către Primărie, urmând ca domnul primar să inițieze o hotărâre de Consiliu Local și să rezolvăm problema. Dar repet, noi, Inspectoratul, nu am știu că aceste concursuri s-au finalizat. Pentru că sunt făcute prin Federația națională, vă dați seama că nu am avut de unde să știm”, a transmis Botea.

La rândul său, inspectorul școlar adjunct, Dan Gheorghiță, a explicat că aceste concursuri sunt recunoscute de minister, dar realizate în parteneriat cu Federațiile de specialitate. Cu alte cuvinte, acestea reprezintă un fel de olimpiade pentru elevii de la disciplinele sportive, chiar dacă se numesc altfel. Potrivit acestuia, până acum acești elevi erau premiați de autorități, la pachet cu cei de la olimpiade, însă cum acestea nu au mai avut loc din pricina pandemiei de coronavirus, s-a creat toată această încurcătură.

Întrebat dacă mai sunt și alte discipline într-o asemenea situație, de exemplu elevii de la Arte, Botea a punctat că încearcă să obțină informații în acest sens, însă deocamdată nu știe să existe astfel de cazuri.

”Oricum verificăm la sfârșitul anului finalizarea tuturor concursurilor. Și dat fiind faptul că am avut pandemia, trebuie să le luăm la rând, pe toate”, a mai adăugat inspectorul școlar general.

Primarul Marian Dragomir a specificat, ieri, după discuțiile la nivelul Inspectoratului, că dacă liceul va transmite datele către ISJ, iar instituția va înainta adresă către Primăria Brăila, vor urma procedurile legale, astfel încât și acești elevi și profesori să fie premiați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro