Mergi la conţinutul principal

Matematica a dat batai de cap candidatilor la Bacalaureat

Ieri, absolventii de liceu au sustinut proba obligatorie a profilului. Cei de la real au dat examen la matematica, iar cei de la uman au avut de ales intre istorie si geografie. La matematica s-au dat trei tipuri de subiecte, pe diferite grade de dificultate, cele mai grele fiind M1, pentru cei care au urmat profilul matematica-informatica. La iesirea din sala, absolventii nu erau prea fericiti. Multi dintre cei care au dat la matematica la centrul de examinare de la "Cerna" se gindeau ca abia vor reusi sa ia nota cinci. La primul subiect au avut de rezolvat ecuatii, ecuatii logaritmice, exercitii percepute de elevi ca fiind grele, dar la care s-au descurcat cit de cit. La subiectul al doilea, candidatii trebuia sa stie sa lucreze cu matrici, iar la subiectul al treilea trebuia sa faca un grafic al unei functii, sa calculeze asimptota, sa arate monotonia, sa calculeze limita functiei si apoi sa lucreze cu siruri. "Subiectele au fost destul de dificile, presupuneau sa se fi lucrat constant algebra, analiza, geometrie si trigonometrie. Un copil bine pregatit putea obtine nota 8.00. Nu se putea descurca nimeni cu improvizatii. Copiii de la clasa mea au reusit sa se descurce, multi vor lua peste 9.00, cred. Subiectul al treilea presupunea niste fineturi. Nu trebuia sa faca multe calcule, ci sa cunoasca teoria si sa o aplice. Aceste subiecte se adresau unor oameni pregatiti. Puteau fi si variante mai usoare, nu a fost simplu. La partea a doua, primii doi itemi erau simpli, dar la al treilea trebuia sa fie atenti sa judece pina la capat. Au fost subiecte dificile", a apreciat profesoara Carmen Botea. Nici la celelalte tipuri de subiecte elevii nu au avut mai mult noroc, matematica dovedindu-se dificila.

La geografie se putea lua usor nota 7.00

In schimb, la geografie si la istorie elevii au fost multumiti de subiecte, au spus ca au fost usoare, s-au descurcat foarte bine si se asteapta la note peste 9.00. Georgiana Casaru si Ionut Mirescu de la Grupul Scolar Insuratei au spus ca a fost usor, ca nici subiectele referitoare la geografia Europei nu le-au pus probleme. "Subiectele au fost accesibile, au avut noroc, pentru ca erau si alte subiecte care solicitau mai multe amanunte si mai mult calcul. Trebuia sa stie sa interpreteze un grafic, sa citeasca o harta. Aceste subiecte le-au verificat competentele, asa cum trebuia. La subiectul III, eseu structurat, se cereau lucruri simple, multe notiuni practic de cultura generala. Subiectele au fost accesibile, se putea lua usor 7.00. Un elev care a invatat poate lua usor o nota intre 9.00 si 10.00", a explicat profesoara Steluta Dan.
Si de aceasta data, candidatii de la bacalaureat nu au inteles ca in sali nu se poate intra cu surse de informare. Un comunicat de presa al Inspectoratului Scolar precizeaza ca si la aceasta proba au fost patru candidati, din seriile anterioare, care au fost eliminati din examen pentru fraude sau tentative de fraude. Acestea au constat in pastrarea de catre posesor a telefonului mobil pe parcursul probei sau posesia si utilizarea diverselor surse de informare pe suport de hirtie.
Miine se sustine proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 3 iulie proba scrisa sau practica la alegere din celelalte arii curriculare. Rezultatele preliminare se vor afisa pe 5 iulie, in aceeasi zi urmind sa se depuna si contestatiile. Pe 9 iulie se afiseaza rezultatele finale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro