Masuri speciale in 26 de localitati brailene
Conform precizarilor lui Flutur, in cele 4 focare confirmate in judetul nostru s-a actionat corect, "mai putin peripetiile de duminica trecuta, cind s-a actionat cu stingacie si sanctiunile le-am luat pe masura faptelor". Dar de atunci, a spus Flutur, s-au reparat greselile si s-a actionat in mod corect, mai ales ca "interersul nostru este sa actionam cit mai eficient, sa localizam boala si sa evitam extinderea ei". In acest sens, ieri, au fost inventariate toate localitatile cu potential de contaminare, in special cele de pe marginea baltilor si ale lacurilor de pe Valea Calmatuiului. Pentru 26 de asemenea localitati, toate din judetul Braila, au fost instituite, ieri, masuri speciale de supraveghere. Aceste localitati au fost arondate unor medici veterinari din afara judetului, detasati de Minister din alte judete si de la Bucuresti. Sarcina celor 11 medici este aceea de a-si ajuta colegii din Braila si de a coordona actiunile de supraveghere a sanatatii pasarilor si cele privind respectarea masurilor speciale impuse.
Prima masura speciala impusa, ieri, in cele 26 de localitati se refera la informarea corecta si instruirea populatiei din zona, in vederea respectarii cu strictete a masurilor de prevenire impuse. "Sint foarte importante informarea corecta a populatiei si instruirea ei, pentru a se respecta masuri stricte care se impun intr-o asemenea situatie. A fost interzisa circulatia pasarilor, iar populatia va circula dirijat, numai prin filtre de dezinfectie. Am dispus plasarea de covorase speciale cu dezinfectant, in aglomerari cum ar fi scoli, biserici, institutii publice, la intrarea si iesirea din aceste localitati. Dorim astfel sa evitam transmiterea si transportarea virusului. Am chemat conducerea Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor si am atras atentia, dar vor primi si o adresa in acest sens, sa respecte strict normele de prevenire, in ceea ce ii priveste, de exemplu sa nu intre in localitate sau gospodarie cu cizmele cu care au fost in cimp, ci mai intii sa le spele, sa le dezinfecteze, pentru ca avem semnale ca virusul se transmite si prin noroiul de pe incaltaminte. Am cerut inspectoratului scolar instruirea elevilor, sa le transmita regulile pe care trebuie sa le respecte copiii, pentru ca se stie ei sint tentati sa se joace cu pasarile, sa le ocroteasca, sa le atinga cu mina in special pe cele slabite de boala. In caminele culturale din toate aceste 26 de localitati, pina vineri, autoritatile locale trebuie sa adune oamenii si sa ii instruiasca vizavi de aceste masuri de securitate. Ce dorim de fapt? Sa luptam impreuna impotriva gripei aviare, pentru ca majoritatea pasarilor domestice sint crescute in gospodariile populatiei si invingerea bolii depinde foarte mult de modul in care oamenii inteleg sa respecte disciplina", a explicat Flutur.
Zavoaia, urmatoarea pe lista focarelor posibile
Masuri importante au fost impuse si complexelor de crestere a pasarilor, respectiv suprevegherea si verificarea lor de comisii speciale. "Si aici am atras atentia prefectilor sa urmareasca respectarea obligatiei ca salariatii din aceste complexe sa nu detina pasari in gospodariile proprii, pentru ca exista pericolul sa aduca virusul in complex. Cei care nu respecta acest lucru vor fi sanctionati. Va garantez ca situatia este sub control, facem eforturi deosebite, am despagubit la timp populatia, dar trebuie inteles ca nu exista alta posibilitate de lupta impotriva gripei aviare. Asteptam analizele din mai multe localitati. La Zavoia, de exemplu, la primul test au iesit semnale pozitive, dar asteptam confirmarile de la laboratorul central. Pericolul nu a trecut, exista o presiune virala pe Valea Calmatuiului si in localitatile de balta, si trebuie sa ne comportam ca atare, adica sa nu lasam garda jos. Este foarte importanta viteza de reactie. Masurile speciale pe Valea Calmatuiului au fost luate pentru a se izola boala in aceasta zona. Monitorizam atent toate localitatile, inclusiv municipiul. Nu avem probleme in municipiu, nici in alta parte. Ce avem probleme, din fericire, sa spunem asa, sint localizate pe zona de balta, ceea ce ne duce clar la concluzia ca vectorul de transmisie este trasat de pasarile migratoare", a precizat Gheorghe Flutur.
Sanctiuni drastice pentru incalcarea normelor
Acolo unde regulile impuse nu se respecta, ministrul Flutur a dispus sanctiuni drastice, ce ajung pina la stergerea de pe listele de despagubiri. "De exemplu, in cazul in care depistam pasari lasate libere, in conditiile in care in zona se descopera focar de gripa aviara, proprietarii lor nu vor primi despagubiri. Am cerut sa fie confiscate pasarile depistate libere si care nu au proprietar. De exemplu, la granita cu Buzau, anumiti cetateni si-au lasat pasarile libere si cind s-a cautat proprietarul nimeni nu si-a asumat raspunderea. Deci acelea sint pasari fara proprietar si am dispus sa fie sacrificate, fara nici un drept de apel", a adaugat ministrul.
Pentru nerespectarea regulilor impuse, ministrul Flutur va cere Guvernului sa aprobe inasprirea pedepselor. Chiar daca numai saptamina trecuta, pentru aceste incalcari, au fost acordate 163 de amenzi, in valoare de 1,4 miliarde de lei, se pare ca nu este suficient. In prezent, pentru nerespectarea masurii privind inchiderea pasarilor, amenda este de 8 milioane de lei, iar Flutur va cere dublarea, chiar triplarea ei, precum si excluderea de la despagubiri a celor care o incalca. "Romania are circa 100 milioane de pasari, din care peste 70 milioane de pasari sint crescute de populatie, iar gradul de intelegere al lui badea Ion este uneori limitat. De aceea, trebuie sa il facem sa inteleaga riscul, sa inteleaga ca are si el niste obligatii, ca nu il putem lasa sa contamineze o comunitate intreaga. Aici este o lupta delicata. Unii, insa, nu inteleg ca virusul nu iarta, nu selecteaza".
La Braila, in ultimele zile, pentru nerespectarea masurilor de prevenire a raspindirii virusului au fost aplicate 20 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 2.160 RON. Au mai fost avertizate 5 primarii si 36 de gospodarii din mediul rural: primariile Chiscani, Mircea Voda, Ciresu, Ulmu si Ianca si la gospodarii, 4 din Ciresu, 3 din Galbenu, 6 din Ulmu, 4 din Zavoaia, 1 din Surdila Gaiseanca, 5 din Visani si 4 din Faurei.