sint luate cu asalt de zecile de gospodine cuprinse de febra pregatirilor. Cele mai cautate produse - carnea de miel si ouale.
Deocamdata, la Braila, e inca liniste. Cu toate acestea, veterinarii si inspectorii Protectiei Consumatorilor au declansat deja campanii de prevenire a imbolnavirilor cauzate de alimentele specifice Sarbatorilor Pascale. Sint nominalizate centrele autorizate pentru sacrificarea mieilor si se specifica pe ce criterii se pot valorifica ouale la nivel national sau doar in piete, pe plan local. Totodata, ni se atrage atentia ce trebuie sa avem in vedere atunci cind cumparam carne, oua, produse de patiserie sau vin, astfel incit sa nu constatam, cind ajungem acasa, ca am dat banii pe o marfa deja degradata si periculoasa pentru sanatate. Toate aceste informatii sint binevenite si, din cite se pare, ajung in timp util la cumparatorii braileni. Care cumparatori nu prea se inghesuiau, ieri, sa se aprovizioneze pentru masa de Paste, semn ca vor face piata mai spre sfirsitul saptaminii. Ieri, kilogramul de carne de miel costa, in Piata Halelor, 17 lei, iar ouale de calitatea I se vindeau cu 0,32 lei.
Veterinarii, la posturi pina pe 30 aprilie
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila anunta masuri speciale, intreprinse in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, in perioada Sarbatorilor Pascale cind, in mod traditional, creste consumul alimentelor de origine animala. Astfel, veterinarii promit sa acorde o atentie sporita modului in care se produce, depoziteaza, transporta si comercializeaza carnea de miel si ouale, precum si alte produse sau alimente de origine animala si non-animala. Pentru a se putea interveni in timp util, daca situatia o va cere, la nivelul DSVSA si al circumscriptiilor veterinare zonale se va asigura permanenta, cu personal de specialitate, pina pe 30 aprilie, inclusiv simbata si duminica.
Ouale si lactatele nu se pot vinde oricum
In ceea ce priveste ouale, doar cele ambalate in centre specializate, purtind o marca de identificare, se pot vinde pe piata nationala si europeana. In judetul Braila, exista trei astfel de centre. Producatorii particulari pot valorifica oua in pietele agroalimentare, nefiind necesara marcarea acestora. "In statiunile pentru controlul alimentelor, personalul veterinar va efectua examenul ovoscopic si alte examene de specialitate, dupa caz. Se interzice comercializarea oualor cu coaja crapata sau sparta si a oualor de rata", precizeaza DSVSA.
Accesul micilor producatori de produse lactate in spatiile special amenajate din piete se poate face pe baza certificatului de producator eliberat de Consiliile Locale, a carnetului de sanatate al animalelor, eliberat de medicul veterinar concesionar, a carnetului de sanatate al persoanei care comercializeaza produsele. Micul producator trebuie sa garanteze comercializarea unor produse sigure. Unitatile de lapte si poduse din lapte realizeaza sortimente care poarta marca de identificare si circula liber pe teritoriul national, nemaifiind necesara certificarea, conform Ordinului ANSVSA, nr. 10/2008, ce a intrat in vigoare pe data de 21.04.2008.
Cum sa evitam alimentele cu risc
Pentru evitarea problemelor de sanatate, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Braila recomanda foarte mare atentie la achizitionarea produselor alimentare specifice Sarbatorilor Pascale. In ceea ce priveste carnea de miel, aceasta trebuie achizitionata numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete. Carnea trebuie sa aiba stampila sanitar-veterinara, sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urit mirositoare. Dupa achizitionare, trebuie transportata in conditii igienice, cit mai repede si depozitata la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade Celsius. Vinzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor.
Produsele de patiserie se vor cumpara numai din locuri autorizate, cu spatii de comercializare curate si bine intretinute. Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie vindute in termen de 24 ore de la data fabricatiei, acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale. Vinzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor.
"Daca doriti sa cumparati vin, nu va lasati ademeniti de vinzatorii din piete care vind produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor, pentru a dovedi “calitatea naturala”. In magazine, verificati etanseitatea recipientelor cit si limpiditatea continutului, vinul care prezinta depuneri fiind impropriu consumului uman", atrag atentia cei de la OJPC.
Marfa e pe alese, dar musterii se lasa asteptati
Desi mai sint doar citeva zile pina la Sarbatorile Pascale, in Piata Halelor domnea, ieri, linistea. Plictisiti, comerciantii isi aranjau tacticos marfa in galantare in asteptarea clientilor: "Este luni si, de obicei, in aceasta zi vinzarile sint mult mai mici. Stati sa vedeti de marti - miercuri ce-o sa fie", explica increzatori in reusita afacerii vinzatorii de carne. Ieri, in jurul prinzului, in piata erau prezenti citiva crescatori de miei din judet, care indemnau sa cumpere pe oricine trecea pe linga mini-tarcurile amenajate: "80.000 de lei kilogramul in viu si-l alegeti dupa cum va place. Mergem la abator, aici, alaturi si-l sacrificam si plecati cu el acasa".
Ieri, carnea de miel era prezenta in doar citeva standuri, la un pret de 17 lei/kg, in timp ce pastrama era comercializata la 11 lei/kg. In rest, la standurile de carne, atmosfera normala. "Ne-am pregatit anul acesta si avem “marfa” multa si de calitate. Anul trecut nu am avut suficienti miei pentru cite comenzi am avut, insa anul acesta avem asigurate cantitati care, spunem noi, o sa ajunga la toata lumea. Deocamdata e liniste aici, in hala, dar zilele urmatoare o sa se aglomereze", ne-a declarat Gheorghe Popa, care detine un stand in hala principala a pietei.
In sectorul destinat comercializarii oualor, sute de cartoane de oua incarcau la refuz micile gherete, dar cumparatorii abia daca se oboseau sa isi arunce ochii spre ele. Pretul: oua calitatea I - 0,32 lei/buc, iar calitatea a doua - 0,30 lei/buc.
CASETA1
foto: 22paste2 -
Mieii trebuie sacrificati doar in spatii autorizate
Pina la aceasta data, s-au amenajat locuri destinate taierii mieilor, in vederea comercializarii, in Braila, in incinta Directiei Pietelor si la abatorul "Danimel", din cartierul Chercea; in Faurei, la SC "Agroalimentara"; in Maxineni, la SC "MCC Prod" SRL; in satul Albina, comuna Tichilesti, la Asociatia Familiala Herea. In localitatile Tufesti, Movila Miresii si Romanu, sacrificarea mieilor va fi asigurata de cite o persoana fizica autorizata.
In judetul nostru functioneaza doua abatoare unde se pot taia miei: SC "Dany si Vio" SRL Braila si SC "Electiv Prod" SRL Romanu.
Exista o diferenta intre mieii sacrificati in abator si cei sacrificati in locurile de taiere autorizate temporar. "Mieii sacrificati in abatoare poarta marca speciala de sanatate si se pot comercializa pe teritoriul Romaniei, insotiti de certificate publica veterinara. Mieii sacrificati in locuri special amenajate se comercializeaza direct catre consumatorul final, nu catre alte unitati de vinzare cu amanuntul. Si in acest caz, mieii poarta marca speciala de sanatate", se arata intr-un comunicat de presa al DSVSA.
CASETA 2
Atentie la vopseaua de oua!
Nu cumparati oua a caror coaja este crapata, murdara sau sparta. La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul. Vopseaua de oua se cumpara numai din locuri autorizate, urmarindu-se daca nu s-a depasit termenul de valabilitate. "La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sanatate", subliniaza specialistii OJPC.
CASETA3
Punctul de taiere din Piata Mare a fost deschis, vineri
Punctul de sacrificare din incinta Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila era dechis de citeva zile, insa macelarul inca isi astepta musterii. "Vor veni. Vineri, cind a fost deschis acest punct nu a venit nimeni, abia de simbata au fost clienti, iar pina acum am sacrificat aproape 20 de miei. Zilele urmatoare o sa se aglomereze. Anul trecut, in ultimele zile, am taiat pina seara tirziu", si-a amintit el. Taxa de sacrificare stabilita de DAPT este la acelasi nivel ca anul trecut: 7 lei.