"Nu înţeleg care este graba de a adopta o nouă Lege a educaţiei", a comentat Marko, subliniind că fiecare formaţiune politică - PDL, PSD, PNL - are câte o variantă pentru acest domeniu.
Preşedintele UDMR a menţionat că, pe legile educaţiei, trebuie să existe o "corelare" între toate formaţiunile politice, iar dezbaterile publice, absolut necesare, nu trebuie să se refere la sindicate, al căror rol este cel de a gestiona drepturile salariaţilor, iar nu unul legislativ. "Nu sunt de acord ca sindicatele să ne facă Legea educaţiei, ele nu au nimic cu programele şcolare şi conţinutul procesului de învăţământ", a afirmat Marko, criticând faptul că, în ultima vreme, liderii sindicali "se mai implică şi în limba de predare" având "opinii cu privire la învăţământul în limba minorităţilor".
"Eu pot să constat că aparent avem o coaliţie majoritară, în realitate nu există, în realitate avem un Guvern minoritar care nu este susţinut în Parlament de o majoritate. Dacă e vorba de un Guvern PSD sau PDL depinde de proiecte şi de momente. E clar că în Parlament nu există o majoritate, de aceea se recurge la această modalitate de asumarea răspunderii, fiindcă guvernanţii se tem că proiectele lor nu vor fi adoptate în Parlament, respectiv vor fi modificate esenţial în Parlament", a afirmat liderul Uniunii.
Potrivit preşedintelui UDMR, nu există o majoritate, ci două partide care s-au aliat la guvernare şi care, separat, sunt minoritare în Parlament. Din această perspectivă, Marko a subliniat că, în perioada următoare, doar prin angajarea răspunderii mai pot fi adoptate proiecte de legi. "E un impas (în funcţionarea Coaliţiei - n.r.), după părerea mea, dar nici nu comentez", a subliniat el.
Premierul Emil Boc a anunţat luni că Guvernul îşi va angaja răspunderea, pe 2 septembrie, pe Legile educaţiei, pe Legea salarizării unice, pe Legea interdicţiei cumulului pensie-salariu, pe restructurarea agenţiilor guvernamentale.