Mergi la conţinutul principal

Marirea pensiilor, data peste cap

Sistemul informatic al Casei Judetene de Pensii Braila este in pericol de a ceda in fata uriasei provocari pe care o reprezinta marea recalculare impusa de noua legea a majorarii punctajelor pentru pensionarii care au desfasurat activitati in grupele I si II de munca sau in conditii speciale de munca. Conducerea se teme ca institutia va fi in incapacitate tehnica de a recalcula aproape treizeci de mii de pensii intr-un interval de numai doua luni, astfel ca banii sa ajunga la beneficiari de la 1 ianuarie 2009. "Riscam, iar aici vreau sa trag un semnal de alarma, sa ne trezim in situatia ca intr-un interval de o luna - o luna si jumatate, sa luam la mina peste 26.000 de dosare. La prima vedere, intervalul este de doua luni, dar daca nu apucam sa comunicam in plata dosarele pina pe data de 10 decembrie, sa fie prinse la Bucuresti pentru alocarea finantarii, nu reusim sa facem plata pensiilor la 1 ianuarie. Avem de-a face cu o problema tehnica ce genereaza dificultati practice", a precizat Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila.
Prin OUG nr 100/2008 se acorda un punctaj suplimentar numai la "sporul acordat pentru vechimea in munca realizata in grupa I sau a II-a de munca", pentru persoanele care au desfasurat activitate cel putin 5 ani in grupe superioare de munca. Prin noul act normativ, vor beneficia toate persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale si deosebite.
"Surpriza: nicaieri legea nu stabileste ca prin efectul ei abroga ordonanta. Daca nimeni nu ia nici o masura, riscam ca, odata cu intrarea in vigoare a legii, sa fie in paralel doua acte normative care stabilesc cam acelasi lucru, una mai generoasa - legea, alta mai putin generoasa - ordonanta", sustine Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila. O alta dilema ar fi data acordarii acestor drepturi. "Nu rezulta clar din lege daca drepturile se nasc cu data de 1 ianuarie si se platesc cu 1 ianuarie sau daca se platesc la finalizarea recalcularii".

"Ar fi nevoie de un nou sistem informatic pentru a procesa toate dosarele"

Potrivit prevederilor OUG nr 100/2008, din luna octombrie 2008, la Braila au beneficiat deja de majorarea punctajului mediu anual, 4.994 de persoane, respectiv cele inscrise la pensie pina la data de 1.12 1990. In urmatoarele etape, respectiv februarie, iunie si octombrie 2009, potrivit ordonantei, trebuia sa li se mai acorde unui numar de circa 22.000 de pensionari acest beneficiu. Prin verificarea dosarelor si din cauza faptului ca nu mai este acel prag de cel putin 5 ani si ca se au in vedere atit grupele I si II de munca, precum si conditiile speciale si deosebite, numarul persoanelor beneficiare va fi mult mai mare de 26.000.
"In ordonanta, lucrurile erau integrabile intr-o metodologie de calcul. In plus, era si etapizarea, puteai sa mai respiri. In cazul legii, numarul potentialilor beneficiari este mult mai mare, iar posibilitatea de cuantificare matematica intr-un program informatic este destul de restrinsa. Ar fi nevoie de un nou sistem informatic pentru a procesa toate dosarele", a afirmat Stefan Sinpetru.
Aplicarea noii legi, care inseamna, practic, o noua recalculare a pensiei, intr-un interval foarte scurt, va fi realizata cu acelasi personal care solutioneaza si lucrarile curente, respectiv cererile de inscriere la pensie, precum si cele de modificari ale drepturilor, inregistrindu-se lunar circa 800-1000 de cereri. "Ne confruntam cu o avalansa de cereri de recalculare din partea celor care nu si-au adus pina acum grupele, plus evaluari, numai in ultima luna au fost 585, la care se adauga 400 de noi inscrieri. Toate aceste cereri sint rezolvate cu 8 operatori si trei verificatori", a precizat Stefan Sinpetru.
Dupa prelucrarea datelor pot fi determinate si sumele ce urmeaza a fi achitate pensionarilor din luna ianuarie 2009, avind in vedere ca, potrivit noii legi a bugetului de asigurari sociale de stat pentru anul urmator va fi modificata si valoarea punctului de pensie.
"Nu ne plingem, dar ne-am dori sa existe mai multa intelegere, cit timp nu avem capacitatea tehnica sa rezolvam cererile, singurul lucru pe care-l vom obtine vor fi tensiuni sociale, care se vor sparge in capul nostru, desi nu sintem vinovati", a declarat Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro