Mergi la conţinutul principal

Mariana Bâtcă, fost candidat la Primăria Brăila, fraudă cu fonduri europene

* procurorii Direcției Naționale Anticorupție Galați au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de schimbarea a destinației fondurilor europene  * la data faptelor, inculpata era președinte al unei asociații non-guvernamentale * este vorba de Mariana Bâtcă, preşedinte al asociaţiei „ProDemocraţia”, dosarul privind sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei fiind înregistrat la Tribunalul Brăila

 

 

 

 

Fonduri europene folosite ilegal. Un dosar ce are ca obiect «sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei» se află înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, inculpat fiind Mariana Bâtcă, după cum se arată pe site-ul instanţei, cea care a fost preşedinte al Asociaţiei „ProDemocraţia”, iar în 2016 a candidat ca independent pentru funcția de primar la Brăilei. Este vorba despre un dosar cu acuzaţii de fraudă cu fonduri europene.

După cum se arată în comunicatul postat pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, la data faptelor președinte al unei asociații, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. „În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2016 - 2017, în contextul derulării a două contracte de finanțare nerambursabilă având ca obiect implementarea programelor «The First Step in Education, The First Step in Volunteering!» și «No For Bulling&Drug, Yes for Life!», inculpata, în calitate de președinte al unei asociații, ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația fondurilor primite în scopul amintit mai sus, în valoare totală de 15.500 euro. Banii respectivi ar fi fost folosiți de inculpată în scopul co-finanțării altor proiecte pe care asociația le avea în derulare sau pentru achitarea unor obligații pecuniare care excedau obiectului contractului (remunerații, impozite, plăți către diverși furnizori de utilități necesare întreținerii sediului organizație, etc.).”, se arată în comunicatul DNA.

În prezența avocaților, arată procurorii, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brăila.

După cum se știe, la alegerile locale din 2016, Mariana Bâtcă a candidat ca independent, pentru funcția de primar, însă a obținut doar 2,4% din voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro