"Haiganu. Fluviul Şoaptelor", cel mai nou roman al scriitorului Marian Coman, se va lansa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus desfăşurat în perioada 18 - 22 noiembrie, în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo din Capitală. Cartea va fi prezentată cititorilor sâmbătă, de la ora 16.00, în sala de evenimente Mircea Sântimbreanu, în prezenţa autorului, a reprezentanţilor editurii şi a invitaţilor.
Noua carte a lui Marian Coman apare la exact 10 ani de la debutul editorial cu "Nopţi albe, zile negre" (Tritonic, 2005) şi este primul volum editat de HAC!BD, editura care a impus pe piaţa românească benzile desenate prin revistele HAC! (Harap Alb continuă) şi TFB (Tinereţe fără bătrâneţe). De altfel, acţiunea cărţii are loc în acelaşi univers în care se desfăşoară şi aventurile din benzile desenate "Harap Alb continuă", Marian Coman fiind unul dintre scenariştii revistei.
Aflat la graniţa dintre fantasy şi horror, "Fluviul şoaptelor" dezvăluie fascinanta întâlnire dintre un zeu decăzut şi un copil cu puteri miraculoase, romanul fiind prima parte dintr-o serie ce-l are în centru pe Haiganu, singurul dintre Cei Mari ce colindă prin lume.
"Haiganu. Fluviul Şoaptelor" metabolizează elemente din mitologia traco-dacă şi din folclorul popular pe care le transformă în ceva cu totul nou. Ilustrat de graficianul Andrei Moldovan, romanul "Haiganu. Fluviul Şoaptelor" te va duce pe tărâmuri populate de magi şi de fiinţe groteşti.
"Fluviul Şoaptelor vă va purta alături de copii şi zei, de vrăjitori şi animale fantastice, de monştri morali şi monştri fizici, într-o lume ficţională în care Marian Coman lucrează cu ceea ce ştiţi din alte poveşti pentru a construi una nouă, surprinzătoare", apreciază criticul Cătălin Badea - Gheracostea, pe coperta romanului.
Lumea din povestea lui Haiganu adăposteşte Ordisia, marele Imperiu al Brâului de Piatră, dar şi stepe pustii străbătute doar de nomazii ce-şi călăresc semeţele antilope de fistic ori oraşe-cetate şi regate conduse după datina vechilor regi. La Kaga-Krata, Ziraxes ascunde planuri necurate, în vreme ce, aproape de Giradrigas, căpcăunul Dekibalos în fruntea Armatei Orfanilor visează să stăpânească lumea. Plecat de la marele templu din Korganon, un profet vesteşte că un zeu umblă prin lume, în carne şi oase, iar Zourazi, copilul, e pe cale să-l întâlnească. Ce se ascunde în spatele profeţiei şi cine trage cu adevărat de iţele lumii, câtă putere se poate aduna în sângele unui pui de vrăjitor şi cum de poate fi pedepsit un zeu ce poate privi până la capătul timpului, iată câteva din întrebările la care cititorii vor căuta răspunsuri pe măsură ce vor păşi în lumea lui Haiganu.
"Cu Fluviul Şoaptelor, Marian Coman trece de la tradiţie la modernitate, transformă basmul în fantasy şi prin asta se situează pe harta mondială a literaturii de gen. Partea cu adevărat bună e că Marian Coman este un scriitor foarte talentat şi ne reprezintă la cel mai înalt nivel", crede scriitorul Michael Haulică.
Lansare şi la Brăila
După lansarea de la Bucureşti, Marian Coman pleacă într-un turneu de promovare a romanului în peste 20 de oraşe din România, însă primele opriri le va face la Galaţi şi Brăila, oraşele-casă ale autorului. La Brăila, Marian Coman se va întâlni cu cititorii marţi, 24 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Music Pub de pe strada Mihai Eminescu nr. 56 (intrarea din Petru Maior). Intrarea este liberă.