Mergi la conţinutul principal

Marian Bocănel, primarul comunei Dudeşti, în vizorul ANI

• primarul PSD-ist al comunei Dudeşti, Marian Bocănel, este acuzat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) că în perioada octombrie 2017 - decembrie 2018 s-a aflat în conflict de interese • asta pentru că a aprobat şi semnat 80 de acte administrative care au produs un folos material pentru soţia sa, în sumă de 14.851 lei • Bocănel susţine că va merge în instanţă, deoarece nu se consideră vinovat, pentru că a achiziţionat lucruri de trebuinţă Primăriei, în contextul în care magazinul său era singurul deschis în zonă, în acea perioadă

 

Situaţie problematică pentru primarul comunei Dudeşti, PSD-istul Marian Bocănel, după ce a intrat, recent, în atenţia inspectorilor de integritate. Mai exact, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a emis, ieri, un comunicat de presă care vizează 15 persoane (primari, viceprimari, consilieri, directori de şcoli, funcţionari etc.) printre care şi pe primarul din Dudeşti. În cazul lui Bocănel, inspectorii acuză de conflict de interese administrativ, după ce primarul comunei Dudeşti a aprobat şi semnat mai multe documente, care au adus foloase materiale soţiei sale.

În exercitarea mandatului de primar, a aprobat şi semnat în perioada 26 octombrie 2017 - 14 decembrie 2018, 80 de acte administrative care au produs un folos material pentru soţia sa, constând în încasarea sumei de 14.851 lei şi în creşterea cifrei de afaceri şi a profitului societăţii comerciale la care aceasta deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70, art. 71 şi art. 76 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003”, se precizează în comunicatul ANI.

După cum reiese din datele furnizate de ANI, articolele invocate se referă la: art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”; art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”; respectiv art. 76, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Primarii şi viceprimarii, (...) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

 

Bocănel va contesta acuzaţiile în instanţă

Primarul comunei Dudeşti, Marian Bocănel, a precizat că are de gând să conteste acuzaţiile aduse de inspectorii ANI şi să lase problema pe mâna instanţelor de judecată. Acesta a explicat că în perioada menţionată de ANI, a achiziţionat o serie de produse pentru Primărie de la magazinul familiei sale, deoarece în vremea respectivă ar fi fost singurul care funcţiona în zonă. Bocănel a adăugat că este dispus să facă dovada tuturor facturilor pe care le are la Primărie şi pentru ce s-au plătit bani.  Acesta a mai spus că bănuieşte persoana care a făcut plângerea respectivă, afirmând că sesizarea s-a făcut pe numele mai multor oameni din Primărie, nu doar al său.

“Eu am un magazin sătesc. Îl am de la tatăl meu moştenit şi am rămas cu el în continuare. L-am păstrat. Şi asta este. Fiind şi perioada aceea, pentru că rămăsesem singurul magazin, am cumpărat ce a mai fost nevoie. Nu este vorba despre niciun protocol. Am cumpărat hârtie igienică, un detergent pentru spălat pe jos, un sac de var pentru echipa de fotbal, mai mult chestiuni din acestea de igienă. Dacă doriţi vă trimit totul pe e-mail, pentru că nu am nimic de ascuns. Dacă instanţa decide că am greşit, să vină altcineva şi să facă administraţie, cum am muncit eu pentru comuna asta. Şi da, normal că bănuiesc pe cineva. Vă daţi seama că fac 21 de ani de muncă aici. Eu nu fac golănii. De şase ori nu poţi să păcăleşti electoratul, oricât ai fi de şmecher sau hoţ. Nu se păcăleşte lumea aşa uşor!”, a declarat Bocănel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro