Mariaj cu forţa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mariaj cu forţa

* procedura s-a îngreunat după ce s-a decis ca pentru fiecare dosar ce ajunge la instanţă să se aplice un punctaj în funcţie de care cazurile sunt repartizate judecătorilor * cum divorţurile fac parte din categoria "uşoară" şi nu au prioritate la distribuire, se ajunge ca primul termen să fie dat la o distanţă de 7 - 8 luni faţă de momentul depunerii cererii de divorţ * de la începutul anului, aproape 500 de cupluri din Brăila şi-au manifestat intenţia de a divorţa, majoritatea cazurilor urmând a se judeca abia anul viitor

Situaţie dramatică pentru sute de cupluri din Brăila care s-au decis să pună punct unor mariaje eşuate. Deşi actele de stare civilă au fost consfinţite în câteva minute cu un simplu "Da" în faţa angajaţilor Primăriei, soţii trebuie să aştepte luni de zile până la primul termen în procesul de divorţ. Destine răvăşite, conflicte, situaţii ridicole, acestea sunt detaliile unei noi disfuncţionalităţi de care dă dovadă statul român în raport cu cetăţenii săi, pe care îi ţine legaţi, împotriva voinţei lor, în căsătorii fără sens.

Prima înfăţişare - chiar şi peste 8 luni de la data depunerii cererii de divorţ

Să luăm, de exemplu, divorţurile simple, fără scandaluri şi prea multe de împărţit între cei doi soţi. Cu ceva vreme în urmă, cei doi puteau termina cu toate formalităţile legate de divorţ în 3 - 4 luni, în general. Ei, acum, lucrurile nu mai stau aşa. Mai nou, pentru că fiecare dosar care este depus la instanţă primeşte un punctaj în funcţie de "gravitatea" lui şi cum fiecare judecător nu poate avea mai mult de 40 de dosare zilnic, deşi încărcătura reală este de 80 - 100 de dosare pe zi, un calculator repartizează automat cazurile în funcţie de aceste lucruri. Aşa s-a ajuns ca dosarele ce privesc divorţuri, pentru că nu sunt atât de "grele", să fie programate pentru prima înfăţişare chiar şi peste 8 luni de la data depunerii cererii de divorţ. Astfel, brăilenii care şi-au manifestat intenţia de a divorţa în primăvara şi vara acestui an, au primit primele termene în luna aprilie a anului viitor.

Aşa cum ne-a explicat însă preşedintele Judecătoriei Brăila, instanţa la care se judecă astfel de cazuri, în dosarele în care sunt implicaţi şi copii sau bunuri ce trebuie împărţite sau în care s-a făcut dovada faptului că este imperios necesar ca lucrurile să se mişte mai repede, dintr-un motiv sau altul, s-au preschimbat termenele.

De la începutul anului, la Brăila, au fost depuse aproape 500 de cereri de divorţ, majoritatea urmând a fi rezolvate abia anul viitor. În acest timp, cuplurile respective sunt într-un fel forţate să se mai suporte reciproc încă o perioadă destul de lungă de timp, deşi, evident, dacă s-a ajuns la aşa ceva, nu mai e de mult cazul înţelegerii reciproce.

Condamnaţi la un mariaj pe care nu şi-l mai doresc

Pentru a vedea cum sunt afectaţi oamenii de procedura greoaie care se aplică în cazul divorţurilor, am stat de vorbă cu câteva persoane aflate în această situaţie.

Povestea lui Gabriel D., 34 de ani, este una destul de simplă. Pentru că în România nu se mai descurca cu banii a decis să plece în străinătate. După un timp, relaţia cu soţia sa rămasă acasă s-a deteriorat şi au decis, de comun acord, să divorţeze. Între timp, Gabriel a început o relaţie cu o altă persoană în ţara în care locuieşte acum şi doreşte să se căsătorească cu femeia respectivă. Mai mult, tânărul aşteaptă şi un copil de la femeia cu care este acum. De asemenea, soţia lui a început o relaţie cu un bărbat, aici, în România. Cei doi au depus actele de divorţ de luni bune, însă au aflat că primul termen e de abia anul viitor, prin primăvară. "Nimeni nu are idee cum poate să te afecteze un astfel de lucru.

Actuala mea iubită a început să creadă că, de fapt, eu nu vreau să divorţez şi să mă căsătoresc cu ea, pentru că i se pare imposibil ca să dureze atât un divorţ în care nu ai nimic de împărţit cu fostul partener. E îngrozitor. Şi pentru actuala mea soţie e la fel de dificil. Şi ea doreşte să se căsătorească cu bărbatul cu care e acum şi nu poate, deoarece nu poate divorţa repede de mine. E ceva ce... nici nu pot să mai comentez. Practic, noi, acum, soţia mea din România, dar şi eu, în ţara care m-a adoptat, trăim în ilegalitate, nu?", încearcă să mai glumească Gabriel.
Povestea lui Gabriel nu e unică. Şi Mirela N., 29 de ani, trece prin ceva asemănător. Aici însă problema e că, din cauza duratei procedurii de divorţ, aceasta e obligată să trăiască în aceeaşi casă cu un bărbat de care nu o mai leagă absolut nimic şi cu care are numai conflicte.

"Relaţia dintre noi doi s-a deteriorat în urmă cu 3 ani. Am tot zis că mai putem face ceva, însă, indiferent cu ce gânduri paşnice începeam o discuţie, terminam tot cu certuri şi ţipete. Aşa că am decis să divorţăm. Problema e că niciunul dintre noi nu doreşte să renunţe de bună voie la partea lui de apartament, pentru care am muncit amândoi. Această problemă o va lămuri în final judecătorul însă, până atunci, nici soţul meu şi nici eu nu suntem dispuşi să plecăm din apartament. Ideea că, durând atât de mult întreaga procedură, atmosfera din casă este extrem de tensionată. Vă daţi seama, doi oameni care nu se mai suportă, într-un apartament cu 2 camere... E destul de greu să nu dai nas în nas cu celălalt pe parcursul unei zile... Dacă s-ar fi rezolvat totul mai repede, ar fi fost mai bine, dar aşa...", ne-a povestit Mirela.

Brăila - unul dintre judeţele cu o rată foarte mare a divorţurilor

Statistic vorbind, numai în luna iunie a acestui an au fost înregistrate 81 de divorţuri, cu 19 mai multe decât numărul căsătoriilor încheiate în aceeaşi lună, care a fost de numai 62. De la începutul anului însă, pe lângă cele aproape 500 de cereri de divorţ, la Direcţia Regională de Statistică s-au înregistrat 207 de divorţuri finalizate, un număr în creştere faţă de anii precedenţi. În ceea ce priveşte anul 2009, la Brăila au divorţat 733 de cupluri. Destul de multe în contextul în care numărul căsătoriilor a fost de 1.872. Cam aceleaşi procente s-au respectat şi în 2008, când s-au înregistrat 1.988 de căsătorii şi 888 de divorţuri. Oricum, Brăila este unul dintre judeţele din sud - estul României cu o rată foarte mare a divorţurilor în raport cu cea a căsătoriilor, aşa cum relevă studii pe aceste domenii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro