Mergi la conţinutul principal

Marele Ivan Patzaichin va da numele unei piațete de pe malul Dunării

* zona, folosită în prezent ca parcare pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni, va fi reabilitată și dotată cu mobilier stradal nou, urmând să fie amenajat și un chioșc unde să poată socializa posesorii de bărci din Baza Nautică * la inițiativa fostului mare campion olimpic, Brăila a găzduit, ani la rând, concursul de canotci organizat de Ziua Marinei * în urma acestei colaborări s-a născut și ideea construirii Adăpostului Pescăresc care urmează să fie dat în folosință în curând

 

Marele campion Ivan Patzaichin va fi onorat, post-mortem, de Primăria Brăila, prin atribuirea numelui său unei porțiuni din faleza Dunării. Este vorba despre parcarea ocupată în prezent de ambarcațiuni de mici dimensiuni, situată chiar lângă Baza Nautică a Brăilei, vizavi de noul Adăpost Pescăresc, ce urmează să fie pus în funcțiune în viitorul apropiat. Bărcile de acolo vor fi mutate, iar zona va fi reabilitată, beneficiind de un strat nou de asfalt, de bănci și de jardiniere. De asemenea, după cum ne-a informat primarul Marian Dragomir, urmează să fie amenajat și un chioșc care să poată fi folosit de cei care au bărci în Baza Nautică. Zonei i se va atribui denumirea ”Piațeta Ivan Patzaichin”, în memoria marelui sportiv la inițiativa căruia, în perioada 2011 - 2019, Brăila a găzduit un concurs de canotci, desfășurat de Ziua Marinei. Competiția nu a mai avut loc în ultimii doi ani din cauza pandemiei, însă va fi reluată după încheierea crizei sanitare. Măsura de atribuire a numelui marelui campion piațetei menționate urmează să fie oficializată în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal din această lună.

”Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi români ai tuturor timpurilor, intrat în istoria sportului mondial drept «Campionul cu pagaia ruptă», multiplu campion european, mondial și olimpic, a fost nu doar o legendă a canotajului, ci și un om remarcabil, care a crezut mereu în forța pe care o are puterea exemplului. Pornind de la ce a făcut cel mai bine toată viața, Ivan Patzaichin a înființat Asociația Mila 23 și a lansat «Rowmania» pentru a promova turismul lent, neinvaziv, înfrățit cu natura, dar și ca model de turism pentru România, în general.
În anul 2013, Prim
ăria Municipiului Brăila a semnat un parteneriat cu Asociația «Ivan Patzaichin - Mila 23» pentru implementarea proiectul național  «Descoperă ROWmania», în vederea desfășurării unui concurs de vâslit în canotci de 10 plus 1 locuri, acțiune care a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate în orașele străbătute de fluvii, râuri sau cu deschidere la lacuri. Obiectivele acestei campanii au reprezentat reconectarea oamenilor la patrimoniul natural, promovarea României ca destinație de ecoturism la nivel național și internațional, subliniind importanța patrimoniului hidrografic național și rolul pe care luciul de apă îl are din punct de vedere turistic. Aproape în fiecare an de Ziua Marinei, două echipaje, unul din Brăila și unul din Galați, s-au duelat în tradiționala cursă de 20 de kilometri a canotcilor, echipajul CSM Brăila câștigând detașat fiecare competiție sportivă. Canotca, o combinație între lotcă și canoe, denumită și «bicicleta apelor», unică în Europa, a fost gândită de Ivan Patzaichin. Startul a fost dat, în fiecare an, pe 15 august, chiar de marele sportiv Ivan Patzaichin, alături de oficialitățile locale, de la puntea vasului care găzduia desfășurarea evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române și Zilelor Brăilei”, ne-a informat Primăria Brăila.

 

Ideea Adăpostului Pescăresc, datorată lui Ivan Patzaichin

Oficialii brăileni au mai declarat că parteneriatul încheiat cu asociația lui Ivan Patzaichin a reprezentat și primul pas spre scrierea, câștigarea și implementarea proiectului de construire a unui adăpost pentru ambarcațiunile pescarilor brăileni, pe Faleza Dunării. Potrivit Primăriei, proiectul presupune implementarea de măsuri care vor conduce la îmbunătățirea siguranței pescarilor și ambarcațiunilor acestora, adăpostul având capacitatea de a asigura cazare permanentă pentru 4 pescari și depozitarea a circa 30 ambarcațiuni de pescuit - 15 în adăpost și încă 15 pe platforma exterioară aferentă adăpostului.  Aici va exista posibilitatea de reparare a ambarcațiunilor, astfel încât să se creeze oportunitatea dezvoltării unui mediu favorabil desfășurării activităților de pescuit comercial în zona municipiului și localităților limitrofe. Adăpostul Pescăresc este aproape gata, urmând să fie inaugurat în curând.
 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro