Mergi la conţinutul principal

Marea reabilitare a Esplanadei alunecă în penibil

• plăcile de granit de pe marginea scărilor au început să se desprindă, iar printre trepte au apărut iar infiltraţii, la fel cum se întâmpla şi înainte de operaţiunile de reabilitare, care au costat 14,2 milioane de lei şi s-au finalizat în 2013 • reprezentanţii Primăriei spun că lucrarea este încă în garanţie şi că îi vor cere constructorului - Tancrad SRL - să facă reparaţiile necesare

 

Au trecut abia cinci ani de când s-a finalizat reabilitarea scărilor şi ansamblului de fântâni cinetice de pe Esplanadă, însă reparaţiile care au costat nu mai puţin de 14,2 milioane de lei şi care ar fi trebuit să fie foarte durabile încep deja să îşi arate limitele. De exemplu, plăcile de granit aplicate pe marginea scărilor au început să se desprindă. De asemenea, pe scări se observă din nou infiltraţii de apă cu pământ, la fel cum se întâmpla înainte ca întregul ansamblu să intre în reabilitare. Reamintim că, după finalizarea lucrărilor executate de firma “Tancrad” SRL au mai fost probleme legate de calitatea execuţiei. De exemplu, hidroizolaţia bazinelor fântânilor arteziene a trebuit refăcută, fiind nevoie şi de revopsirea acestora, după ce stratul de vopsea aplicat iniţial s-a crăpat şi scorojit, având un aspect foarte urât.

Din câte se pare, lucrarea este încă în garanţie, iar Primăria va solicita firmei “Tancrad” să înlocuiască plăcile de granit desprinse şi să încerce să stopeze infiltraţiile care apar pe sub trepte. “Vom verifica situaţia la faţa locului şi, în funcţie de cele constatate, vom solicita constructorului să facă reparaţiile necesare. Garanţia lucrării expiră în 2019”, ne-a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei de Programe şi Strategii Europene din cadrul Primăriei Brăila, instituţia prin intermediul căreia s-a derulat proiectul de reabilitare finanţat cu bani europeni.

Proiectul de reabilitare a fântânilor cinetice şi a zonei de promenadă de pe Esplanada Brăilei s-a finalizat oficial în luna noiembrie a anului 2013. Din datele prezentate la vremea respectivă de responsabilii cu acest proiect, reieşea că, din suma alocată iniţial, de 16 milioane de lei, s-au folosit doar 14,2 milioane lei, obţinându-se astfel o economie de 1,8 milioane lei. În cadrul proiectului au fost reabilitate fântânile arteziene, pe partea de hidroizolaţii, dar şi pe partea mecanică şi hidraulică, s-a montat o instalaţie luminoasă şi un un sistem de sunet ambiental, s-au refăcut zonele de promenadă afectate de tasări, s-au înlocuit pavajele din travertin şi marmură cu altele din granit, s-au realizat amenajări pentru persoane cu dizabilităţi şi s-a refăcut peisagistica zonelor verzi de pe laturile Esplanadei. După cum se ştie, la capătul fântânilor cinetice a fost montată o ultimă piesă de inox, cea care nu a mai apucat să fie pusă pe poziţie în 1989, atunci când a fost dat în folosinţă acest ansamblu gândit de sculptorul Constantin Lucaci şi realizat de meşterii uzinelor “Progresul” şi Şantierul Naval.

Un mare neajuns al proiectului de reabilitare, care a devenit între timp un fel de marcă hazlie a Brăilei, a fost faptul că rampa destinată persoanelor cu handicap nu coboară până la nivelul falezei ci se opreşte la mijlocul treptelor, fiind astfel complet inutilă pentru cei care ar avea nevoie de ea.

Între timp, pe lângă faptul că se desprind plăcile de granit şi au apărut infiltraţii pe scări, un alt neajuns constă în aspectul lipsit de strălucire al pieselor de inox ale fântânilor arteziene. Acestea arată în prezent mult mai rău decât înainte de marea intervenţie, amănunt ce ar putea fi cauzat fie de metodele folosite pentru lustruire, în timpul operaţiunilor de reabilitare, fie din cauza unor substanţe prezente în apa care circulă prin instalaţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro