• firma de salubritate RER a început, de vinerea trecută, să distribuie către populaţie sacii de plastic în care vor trebui puse deşeurile reciclabile, adică PET-uri, hârtie, cartoane, doze de aluminiu şi sticlă • fiecare gospodărie va primi un astfel de sac, iar colectarea propriu-zisă va începe pe 31 iulie • pentru firma “Braicata” sectorul acesteia din zona de case va fi acoperit de RER şi “Eco”
Primul operator de salubritate din Brăila care a început pregătirile pentru colectarea selectivă a deşeurilor din zona de case a municipiului este SC RER Ecologic Service SRL. La ora actuală, angajaţii acestei societăţi împart pe teren sacii de plastic în care cetăţenii vor trebui să pună deşeurile reciclabile, adică PET-uri, hârtie, cartoane, doze de aluminiu, sticle şi borcane. Sacii sunt predaţi de operator fiecărei gospodării, conform unui grafic dinainte stabilit. Astfel, vineri, 12 iulie, a fost prima zi în care s-au distribuit sacii de culoare galbenă, în gospodăriile din cartierul Radu Negru. În data de 13 iulie, distribuirea a continuat tot în Radu Negru, iar pe 14 iulie au fost luate la rând casele din cartierul Călăraşi IV. Zilele de 15 şi 16 iulie au fost rezervate cartierului Chercea, iar pe 17 şi 18 iulie angajaţii RER vor putea fi văzuţi punând sacii galbeni în cutiile poştale sau aruncându-le peste poartă în cartierele Lacu Dulce şi Catanga.
Primăria anunţă că RER va incepe efectiv colectarea separată a deşeurilor de ambalaje prin SACUL GALBEN în zona de case (gospodării individuale) în data de 31 iulie a.c. după următorul grafic săptămânal: în fiecare zi de Miercuri – în cartierele Radu Negru, Călărasi IV; în fiecare zi de Joi – în cartierele Lacu Dulce, Minerva, Catanga; în fiecare zi de Vineri – în cartierul Nedelcu Chercea. În zilele respective, cetăţenii vor trebui să scoată în faţa porţii sacii galbeni în care au pus doar deşeuri reciclabile - plastic, hârtie şi sticlă.
Operatorul de salubritate “Eco” SA va distribui saci de plastic pe sectorul său de activitate începând de luni, 22 iulie. Sacii pregătiţi de “Eco” au culoarea verde, iar colectarea lor va începe tot de la 31 iulie, după graficul săptămânal de ridicare a deşeurilor cu care sunt obişnuiţi cetăţenii din zonele respective. De exemplu, pe strada Polonă, sacul verde cu deşeurile colectate selectiv se va ridica în fiecare zi de joi, conform graficului de salubritate.
Sectorul “Braicata”, preluat de RER şi “Eco”
Pentru că are dificultăţi financiare, firma “Braicata” este suplinită în această perioadă de “Eco” şi RER, care au preluat sectorul său pe zona de case. Pe străzile respective, cele două firme urmează să distribuie sacii de plastic către populaţie conform unui program ce urmează să fie comunicat.
La colectarea sacilor de plastic încărcaţi cu deşeuri reciclabile, firmele de salubritate vor împărţi la fiecare gospodărie saci noi, care vor fi preluaţi la următoarea acţiune de colectare, conform graficului.
În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor reciclabile pentru asociaţiile de proprietari (blocuri), aceasta se face zilnic, de luni până duminică inclusiv, de către fiecare dintre cei trei operatori de salubritate, în sectorul lor de activitate, conform programului. Graficele de colectare sunt stabilite de fiecare operator de salubritate, cunoscute de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, ele putând fi consultate şi pe site-ul Primăriei Brăila – www.primariabraila.ro – sau pe site-ul fiecărui salubrizator care deserveşte zona respectivă.
După cum se ştie, conform legislaţiei în vigoare colectarea selectivă a deşeurilor ar fi trebuit să fie funcţională pe raza întregului municipiu, deci inclusiv în cartierele de case, începând cu data de 1 iulie a.c. Operatorii de salubritate brăileni nu s-au pregătit, însă, din timp, astfel că operaţiunea va începe efectiv abia pe 31 iulie. Autorităţile locale dau vina pe schimbările dese de acte normative şi legislative, care au făcut ca situaţia în acest domeniu să fie confuză până în ultimul moment.
Rămâne de văzut, de la 31 iulie, câţi dintre brăilenii care locuiesc la casă vor înţelege să îşi pună deşeurile reciclabile în sacii de plastic oferiţi de firmele de salubrizare şi să le scoată în faţa porţii în zilele anunţate pentru colectarea acestora.
După ce vor prelua sacii, operatorii se salubritate vor sorta deşeurile pe categorii şi le vor transmite mai departe către firmele specializate în reciclarea PET-urilor, a hârtiei, a dozelor de aluminiu, respectiv a sticlelor. În primă fază, în sacii galbeni sau verzi vor fi puse şi sticle şi borcare, alături de celelalte deşeuri reciclabile. Ulterior, pentru că recipientele din sticlă se pot sparge în timpul manipulării, autorităţile locale intenţionează să înfiinţeze la nivelul municipiului mai multe puncte de colectare destinate exclusiv deşeurilor din această categorie.