• liberalii atrag atenţia că plombele turnate de firma “Micatis Prod”, câştigătoarea licitaţiei pentru reparaţii stradale, sunt la fel de prost făcute şi denivelate cum erau pe vremuri cele puse de alte firme, intens criticate de brăileni • primarul Marian Dragomir recunoaşte că nici lui nu i-a plăcut felul cum a început treaba firma “Micatis”, însă spune că pe parcurs lucrurile s-au mai reglat şi calitatea s-a îmbunătăţit • tot liberalii au atras atenţia asupra faptului că asfaltul turnat în sezonul rece ar fi mult mai scump decât cel folosit în restul anului, pe temperaturi pozitive • preşedintele Alexandru Dănăilă a declarat că ar trebui revăzute documentele licitaţiei, pentru a se vedea la ce preţuri au fost prevăzute mixturile asfaltice diferite şi dacă nu cumva s-a intenţionat de la bun început ca asfaltările să se facă mai mult iarna • în replică, primarul Marian Dragomir aatras atenţia că mixtură asfaltică stocabilă se folosea şi pe vremea viceprimarului Dănăilă • după ce s-a interesat la Direcţia Tehnică, Dragomir ne-a informat că, de fapt, lucrurile stau exact pe dos şi că mixtura stocabilă este mai ieftină decât cea normală
Primele plombe asfaltice turnate pe străzile Brăilei de firma “Micas Prod”, câştigătoarea licitaţiei pentru serviciul de întreţinere a carosabilului din municipiu, a adus şi primele critici ale principalului partid de opoziţie. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în urmă cu câteva zile, consilierul judeţean Marian Sârbu a declarat că lucrările de asfaltare se fac la fel de prost ca şi în anii trecuţi, când se ocupau alte firme, intens criticate de brăileni la vremea respectivă. “Cu tristeţe vă anunţ că firma care face plombări la Brăila execută lucrări de aceeaşi calitate la Brăila ca şi cei dinaintea lor. Uitaţi-vă la plombe că sunt denivelate, sunt făcute în acelaşi stil. Probabil că sunt aceiaşi oameni care lucrează şi au schimbat doar firma. Mergeţi pe strada Grigore Alexandrescu şi veţi vedea acolo cum sunt plombele puse în valuri, probabil test de amortizoare. E adevărat că au utilaje noi dar eu vă spun că şi cu utilajele vechi se făcea treabă. Problema nu e aici. Utilajul face ce îi cere omul, nu merge singur...”, a spus liberalul. Sârbu a mai ţinut să lanseze o ironie la adresa actualului primar al Brăilei, spunând că, dacă pe vremea predecesorului lui, Aurel Simionescu, se “brevetaseră” asfaltările pe ploaie, Dragomir va breveta asfaltările pe gheaţă. Asta apropo de o declaraţie recentă a lui Marian Dragomir, care spunea că nu ar fi o problemă foarte mare faptul că s-au început reparaţiile stradale abia acum, la sfârşitul toamnei, deoarece există soluţii tehnologice care permit turnarea de plombe asfaltice chiar şi atunci când temperaturile exterioare sunt negative.
Pe aceeaşi temă a avut o intervenţie şi preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care şi-a exprimat temerea ca nu cumva asfaltările să nu fi fost programate cu premeditare în sezonul rece, pentru ca firma care a câştigat licitaţia să încaseze mai mulţi bani, pentru mixturi asfaltice mai scumpe decât cele normale. “Nu ştiu dacă este brevetată în România, dar în Uniunea Europeană există tehnologie şi poţi să asfaltezi până la minus 5 - 7 grade, ceva de genul ăsta. Dar metrul cub asfalt, tona de asfalt de genul respectiv este de peste 15 ori mai scumpă decât cealaltă cantitate de asfalt similară. Adică ai asfaltat o groapă, asta înseamnă că alte 15 nu mai pot fi asfaltate pentru că ai vrut tu să pui asfalt iarna, neapărat. Trebuie văzute documentele licitaţiei, ca nu cumva exact pe zona asta să fi fost o diferenţă de preţ foarte mare. Adică, la ceea ce înseamnă asfalt clasic să fie un preţ foarte mic, iar la celălalt să fie preţul foarte mare şi să se asfalteze mai mult în perioada rece”, a spus Alexandru Dănăilă.
Surpriză: asfaltul “special”, mai ieftin decât cel normal
În replică la aceste critici, primarul Marian Dragomir a declarat, tot în cadrul unei conferinţe de presă, că mixturi asfaltice speciale, pentru perioada rece, s-au folosit la Brăila şi în perioada când de asfaltări se ocupa fostul viceprimar Dănăilă, actualul lider al principalului partid de opoziţie. Chiar dacă în timpul conferinţei de presă nu a putut să ofere cifre concrete, primarul a dat asigurări că asfaltul destinat sezonului rece nu este în niciun caz de 10 - 15 ori mai scump decât cel normal, aşa cum susţin liberalii. “În niciun caz nu poate să fie de 15 ori mai scump. Probabil că este mai scump, într-adevăr, dar în condiţii de maximă necesitate merită folosit. De altfel, nu este prima oară când se foloseşte în municipiul Brăila mixtura stocabilă şi dacă unii care critică uită, le mai prezentăm nişte documente ca să le reîmprospătăm memoria, că şi ei au semnat pentru mixtura stocabilă pe care o critică astăzi. Noi acum, dacă aţi observat, am început să reparăm foarte multe dintre acele gropi pe străzile secundare. Atât timp cât vremea ne permite - şi se anunţă o toamnă generoasă -, vom folosi mixtură asfaltică normală. Dacă vremea se va strica, atunci vom interveni şi cu mixtura stocabilă”, a explicat Dragomir.
După conferinţa de presă, reporterii noştri au insistat să afle cu exactitate care este diferenţa de preţ între cele două tipuri de mixturi asfaltice. Primarul a cerut date de la Direcţia Tehnică şi ne-a informat că lucrurile stau, de fapt, exact pe dos decât cum le prezintă liberalii. “Pentru asfaltul normal, plătim 223 lei plus TVA, per tonă, iar pentru mixtura stocabilă preţul este de 140 lei plus TVA. Punct!”, a conchis, edilul-şef.
În ceea ce priveşte criticile legate de calitatea lucrărilor executate de firma “Micatis Prod”, Dragomir a recunoscut că nici el nu a fost mulţumit de felul cum au fost turnate primele plombe asfaltice, pe Str. Grigore Alexandrescu. “Având în vedere că este o societate nouă pe acest domeniu, la primele plombări nu am fost mulţumit, dar acum am observat că au început să lucreze mai bine”, ne-a declarat primarul, precizând că, de exemplu, pe Str. Hipodrom s-a putut constata o evoluţie a stilului de lucru a celor de la “Micatis Prod”.