Mergi la conţinutul principal

Marea falsificare

Pentru prima data la Braila, oamenii legii au inregistrat o victorie importanta impotriva unor traficanti de carduri false, desfiintind practic o miniretea de comert electronic ilicit, care reusise sa scoata bani din piatra seaca. In doar doua zile, doi barbati din Botosani au retras peste 16.000 de lei, adica 160 de milioane lei vechi, de la mai multe banci din Braila si Galati cu ajutorul unor carduri contrafacute. Nicolae Tudose, de 31 de ani si Ionut Sandu, de 25 de ani, incropisera o afacere bine pusa la punct, ei fiind dotati inclusiv cu statii de emisie-receptie pentru a putea comunica unul cu celalalt. Indivizii care au bagat in buzunarele proprii bani munciti de altii, aveau asupra lor, in momentul depistarii, 157 de instrumente de plata electronice falsificate pe care le foloseau pentru retragerea de numerar de la bancomate. In timp ce unul dintre ei statea de paza, cu o statie de emisie-receptie in mina, gata sa dea alarma in cazul in care i se parea ceva suspect, celalalt introducea cardurile false in bancomat si scotea diverse sume de bani. Mai mult, pentru a nu le ramine amprentele pe bancomate, barbatii isi cumparasera tuburi de superglue, ca sa se unga pe miini. Folosind acest mod de operare, indivizii au actionat la institutii bancare din Tecuci, Galati si Braila, pina cind li s-a infundat.
In seara zilei de 5 aprilie, precizeaza surse judiciare, in jurul orei 21.00, in timp ce tranzitau municipiul Braila cu un autoturism "Opel Vectra", Nicolae Tudose si Ionut Sandu au fost opriti de lucratori din cadrul Biroului de Politie Urbana pentru un control de rutina. La volanul masinii se afla Sandu, care, spre ghinionul lui, se afla pe sens interzis. Acest lucru i-a determinat pe politisti sa-i ia la intrebari pe botosaneni si sa-i perchezitioneze, efectuind si un control al autoturismului. "Politistii au identificat doua statii de emisie-receptie tip “Walkie-Talkie”, un numar de 157 carduri bancare, 18 cartele SIM, suma de 16.800 lei, telefoane mobile si bunuri vestimentare in valoare aproximativa de 1.500 lei, bunuri a caror provenienta nu a putut fi justificata prin documente legale de catre persoanele depistate. In cauza s-a intocmit dosar penal, in prezent, cei doi barbati fiind retinuti pe ordonanta si incarcerati in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului", ne-a declarat purtatorul de cuvint al IPJ, subinspector Jenel Sogor.
Ieri, Nicolae Tudose si Ionut Sandu au fost prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva, sub aspectul savirsirii unor infractiunii prevazute si pedepsite de Legea 365/2002 (republicata), privind comertul electronic. Dupa mai multe ore de audieri, judecatorii de la Tribunalul Braila au dat curs propunerii inaintate de procurori si au dispus arestarea preventiva a invinuitilor, pentru o perioada de 29 de zile. Cercetarile continua cu inculpatii incarcerati, ancheta fiind in prezent efectuata de lucratori ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Braila, care vor incerca sa probeze intreaga activitate infractionala a suspectilor.

Cei doi suspecti se acuza reciproc

Potrivit declaratiei inculpatului Ionut Sandu, in ziua de 4 aprilie, cei doi au pus la punct detaliile "afacerii", stabilind sa se deplaseze la Galati, de unde sa scoata mai multe sume de bani prin intermediul cardurilor. Sandu precizeaza ca amicul lui, Nicolae Tudose, este cel care s-a prezentat cu intrumentele de plata electronice falsificate. Amindoi suspectii au scos bani de la mai multe banci din Tecuci, dupa care au facut acelasi lucru la un bancomat apartinind Banc Post, in municipiul Galati. Cu o parte din banii obtinuti, botosanenii si-au cumparat haine, au alimentat la o statie Peco, apoi s-au deplasat la Braila, oras pe care, zic ei, nu-l cunosteau de fel. Infractorii au reusit sa scoata bani, de mai multe ori, de la doua bancomate din zona centrala, apartinind Banc Post si, in momentul in care incercau sa paraseasca orasul, au fost opriti de o patrula de politie, pentru ca se aflau cu autoturismul pe sens unic. Ionut Sandu precizeaza in mod expres: "Nu cunosc de unde are Tudose Nicolae acele carduri, dar, cind mi le-a inminat, aveau inscriptionate pe ele codurile de acces. Din cele pe care le-am folosit nu toate erau functionale". Inculpatul le-a mai spus anchetatorilor ca SIM-urile gasite asupra lui nu puteau fi folosite si ca statiile de emisie-receptie erau tot ale lui Nicolae Tudose. "Fiecare avea punga lui cu carduri, eu le tineam sub pres, iar celalalt in torpedou. Ne-am inteles ca la sfirsit sa imi dea si mie o cota din sumele de bani sustrase", a mai declarat Ionut Sandu.
Pe de alta parte, Nicolae Tudose a declarat in contradictoriu cu prietenul sau ca, de fapt, acesta a propus sa mearga impreuna la Braila, trecind prin Galati, pe 4 aprilie si ca respectivele carduri falsificate nu-i apartineau. Tudose precizeaza ca Sandu a venit cu ideea folosirii statiilor de emisie-receptie si ca el trebuia doar sa dea alarma in cazul in care apareau politistii. La rindul lui, suspectul arunca vina asupra complicelui: "Atit in Braila, cit si in Galati, am fost si eu la bancomatele unor banci, la solicitarea lui Sandu Ionut, pentru a scoate bani. Totusi, eu nu am introdus acele carduri in bancomate intrucit mi-a fost teama, iar lui i-am spus ca nu am reusit sa obtin nici o suma de bani, desi am incercat". Tudose a mai declarat ca, odata ajunsi la Braila, au dat iama in mai multe bancomate, el fiind cel care a stat intotdeauna de paza. El recunoaste ca "a simulat ca scoate bani de la vreo doua banci", lucru care l-a enervat la culme pe Ionut Sandu. Intrebat daca stie de unde avea prietenul sau cardurile, Nicolae Tudose a ridicat pur si simplu din umeri, spunind sec "nu cunosc".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro