Manifestantii purtau caschete si cizme specifice militarilor rusi din cel de-al doilea Razboi Mondial, care amintesc de statuia Soldatului de bronz de la Tallinn, monument mutat in aprilie 2007 din centrul capitalei estone, spre nemultumirea Moscovei.
Ei arborau un afis cu mesajul "Pentru onoarea tarii". "Protestez fata de aceasta politica partinitoare. Europa promoveaza libertatea si respectarea drepturilor omului, insa nu ni se permite accesul in Europa, deoarece Estonia ne-a introdus pe lista sa neagra", a declarat Mariana Skvortova, o militanta de 21 de ani.
"Viza mi-a fost anulata la intrarea in Finlanda si mi s-a spus ca va trebui rezolvata mai intii problema mea cu Estonia. sint convinsa ca nu voi fi lasata sa intru in Europa", a adaugat ea.
Potrivit tinerei, este vorba de o masura de retorsiune, dupa participarea sa la o conferinta "antifascista in Estonia" si la un miting in fata consulatului eston la Sankt-Petersburg.
Spatiul Schengen de libera circulatie este format in prezent din 24 de tari (22 de state ale UE, plus Islanda si Norvegia).
In aprilie 2007, Guvernul eston a mutat un monument in memoria militarilor sovietici, ridicat in 1947 in centrul orasului Tallinn, demers care a provocat proteste in capitala estona.
Peste 1.000 de persoane au fost atunci arestate, printre care si numerosi membri ai minoritatii ruse din Estonia, care constituie circa 30 la suta din populatia acestei tari baltice, de 1,34 milioane de locuitori.
Monumentul simbolizeaza pentru rusi victoria impotriva nazismului, in timp ce estonii il considera un simbol al ocupatiei sovietice in tara lor, care si-a recapatat independenta dupa destramarea URSS, in 1991.