Manager cercetat de DNA, pentru deturnare de fonduri Phare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Manager cercetat de DNA, pentru deturnare de fonduri Phare

Zilele trecute, Vasile Popa, managerul scolii de limbi straine Alexander Language School - Braila, a ajuns pe mina procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati, dupa ce politistii braileni au stabilit ca a deturnat fonduri Phare de peste 80.000 de euro, bani alocati de Ministerul Integrarii Europene (MIE) pentru derularea proiectului care a stat la baza infiintarii scolii. Dupa citiva ani de la finalizarea proiectului, coordonatorul acestuia s-a trezit in situatia de a fi nevoit sa returneze suma, deoarece cercetarile au concluzionat ca nu are acoperire pentru unele cheltuieli pe care le-a facut.
Proiectul "Crearea cadrului organizational si operational pentru recunoasterea internationala" a fost depus la MIE in data de 30 octombrie 2001, odata cu Cererea de Finantare Nerambursabila pentru Linie de Buget. Dupa incheierea Contractului de Grant, SC "Nanografics" SRL Braila, societatea prin care au fost solicitate fondurile, administrata de Vasile Popa, a primit un avans de 80.059 euro. Proiectul, inregistrat pe o durata de 12 luni si cu valoare de 166.790 euro, din care 100.074 euro fiind alocati de MIE, s-a derulat in Braila si Constanta, avind ca beneficiari 120 de cursanti. In urma cercetarilor efectuate, politistii au stabilit ca, pina in octombrie 2003, suma primita in avans a fost folosita in actiunile de implementare a proiectului, pe baza de documente contabile inregistrate in contabilitatea societatii. Totodata s-a constatat ca unele cheltuieli,cum ar fi cele cu personalul, salarii, deplasari, achizitii imobiliare, chirii, consumabile, servicii, constructii etc. nu au fost eligibile, deoarece nu exista documente justificative si certificate de origini, sau nu s-a respectat metodologia de achizitii. Ca urmare a acestor constatari s-a concluzionat ca inregistrarea cheltuielilor a fost facuta in mod fictiv si, in baza acestora, MIE a dispus rezilierea contractului si restituirea celor 80.059 euro, proveniti din fondurile financiare ale Comunitatilor Europene.
"Ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, au definitivat cercetarile si au intocmit actele premergatoare impotriva braileanului Vasile P. (40 de ani), asociat si administrator la o societate comerciala din Braila, care este cercetat sub aspectul savirsirii infractiunii de evidenta fiscala prin inregistrarea unor cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, fals intelectual, folosirea si prezentarea de documente ori declaratii false inexacte sau incomplete, avind ca rezultat diminuarea ilegala a bugetului ori a intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si Publice. Pentru competenta solutionare, cauza a fost inaintata la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati"

"Proiectul respectiv era unul interesant si putea fi salvat daca se depuneau completarile solicitate"

Contactat de reporterii nostrii, managerul scolii a arucat "mita" in ograda Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Est, pe care o considera vinovata de rezilierea contractului cu MIE. "In urma cu un an am primit de la Minister o propunere de reziliere, fiindca ADR a depus raportul meu final cu 16 luni intirziere. De aici a pornit totul. Eu am fost la Bucuresti, le-am aratat ca am depus raportul final in termenul legal, apoi mi s-au mai cerut adaugiri, documente si am incetat orice corespondenta cu Agentia in luna iulie 2004. De atunci si pina anul trecut, nimeni nu a mai zis nimic. A fost si un control de la Politia Economica, dar pentru fiecare cheltuiala in parte exista document contabil, pe care l-am aratat si l-au verificat. Au fost situatii in care inspectorul de cont de la ADR a anulat niste cheltuieli nejustificat, dar nu am stiut ca Ministerul s-a indreptat impotriva mea, pentru ca as fi chemat Agentia sa fie parte in culpa. De exemplu, am achizitionat computere, cu licitatie normala, cu certificate de la importator, ele fiind aduse din Germania. Dupa un an, inspectorul spune ca trebuie certificate de Camera de Comert, lucru pe care nu am putut sa-l mai fac retroactiv. Apoi dosarul de amenajare. Zice ca anuleaza intreaga cheltuiala, ca nu a fost facut dosarul de licitatie conform standardelor. Dar standardele pe care mi le cereau le-am primit la 4 luni dupa ce eu am facut dosarul, cu formularele pe care le aveam si dupa prima monitorizare in care nu mi-a zis nimeni ca ar fi ceva in neregula. La fel s-a intimplat si cu franciza "Alexander Language School". Proiectul a fost aprobat cu cheltuieli pentru aceasta franciza, deci se stia clar unde se duc. Ulterior mi s-a spus ca nu mai este eligibila. Culmea este ca toate aceste cheltuieli pe care le-au anulat, au avut avizul Agentiei la prima monitorizare", ne-a spus Vasile Popa, managerul Alexander Language School.
Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, ne-a declarat ca firma "Nanografics" a depus raportul final, insa acesta era incomplet. "Potrivit cerintelor procedurii de monitorizare, firma in cauza trebuia sa mai faca o serie de completari, de fond, la procedura de achizitie. A primit notificari in acest sens, asa cum au fost informati si altii in situatii similare, insa dosarul a ramas in continuare incomplet. Este dreptul beneficiarului sa se apere, insa noi avem tone de corespondenta prin care putem dovedi buna noastra intentie si faptul ca tergiversarile in acel dosar nu sint din vina noastra. Mai mult, daca beneficiarul ar fi intimpinat o problema la vremea respectiva, se putea adresa Ministerului Integrarii, cel care a luat decizia de reziliere. Sint trei parti in contractul de finantare: pe de-o parte, beneficiarul, iar pe de alta parte, ADR si Ministerul Integrarii. Daca avea ceva de spus la adresa noastra, se putea duce oricind la minister sa invoce faptul ca noi tergiversam lucrurile.
Sincer, proiectul respectiv era unul interesant si putea fi salvat daca se depuneau completarile solicitate. Insa acest lucru nu s-a intimplat", a mai spus Luminita Mihailov.
Totusi, in aprilie 2005, atunci cind reporterii "Obiectiv" au avut semnale ca exista o problema cu banii primiti de SC "Nanografics" SRL Braila, ADR a considerat ca este doar o problema minora. Din anchetele realizate la acel moment a reiesit ca proiectul nu a avut probleme la monitorizare. Insa, in cei doi ani de post-monitorizare, care se terminau in luna noiembrie 2005, a aparut o problema, considerata minora de reprezentantii Agentiei. Proiectul se afla in analiza datorita intirzierii depunerii unor documente de achizitionare a unor calculatoare, insa odata cu depunerea documentelor nu ar mai fi fost probleme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro